Quantcast
Channel: Verder kijken dan de horizon
Viewing all 371 articles
Browse latest View live

Nieuwe verhalenbundels en mooie toekomstplannen

$
0
0
Mijn vrouw Bianca en ik hebben de traditie om als er een nieuw verhaal van mij gepubliceerd is een fles mede te openen. De laatste twee maanden zijn we in hoog tempo door onze voorraad heengegaan. Gelukkig heeft een van mijn broers mede maken als hobby, dus het probleem was snel weer opgelost. Maar Bianca en ik moeten misschien iets anders gaan verzinnen om het verschijnen van een nieuwe verhalenbundel te vieren. Het waren er namelijk heel wat, en er gaan de komende maanden ook nog heel wat komen.

‘Ganymedes 17’ met mijn verhaal ‘Thuisreis’ en een gedicht van mijn hand kwam al uit in augustus. De terdoopbestelling was op 9 september. Een mooie gelegenheid om de andere schrijvers te ontmoeten en een promotiefilmpje op te nemen, dat je hier kunt kijken. Heb je de bundel nog niet gelezen? Misschien dat mijn recensie je over de streep kan halen.
In september kwam ook Fantastische Vertellingen weer uit. Dit keer met mooie verhalen van onder andere Joost Uitdehaag. Geen verhaal van mij, maar wel drie boekbesprekingen van mijn hand. Fantastische Vertellingen is een erg leuk tijdschrift voor liefhebbers van SF en fantasy en een abonnement zeker waard. Voor de verhalen, maar ook voor de goed onderbouwde recensies.
In september kwam tevens de bundel ‘Rouw om mij uit’ bij uitgeverij De dochters. Deze goed verzorgde bundel bevat verhalen en gedichten over rouw en rouwverwerking. Mijn verhaal ‘De wachtende vrouw’ gaat over iemand die van de ellende in de wereld wil wegvluchten en het liefst zou slapen tot hij in een betere tijd zou ontwaken, net als de vrouw in de doorzichtige buis die hij in een grot is tegengekomen … De bundel is te bestellen via Dedochters@gmail.com.
Op geekwebsite Fantasize (aanrader om te volgen, bijvoorbeeld op Facebook) verscheen eind september mijn verhaal ‘De laatste der parafanten’ - waarin de mensheid op een andere planeet de fouten die ze hier op Aarde heeft gemaakt dreigt te herhalen. Je kunt het verhaal hier online lezen.

Begin oktober verscheen de bundel ‘EdgeZero 2017’ met de beste Nederlandse genreverhalen uit 2016. Verhalen van toppers uit het genre als Peter Kaptein, Mike Jansen, Tais Teng, Pen Stewart en Floris Kleijne en mijn verhaal ‘De ijzeren vrucht’. Hierin denkt een zakenman dat zijn kapitalistische principes nog een verleiding kunnen zijn voor iemand die leeft in een ‘zero marginaal cost society’. De bundel kwam uit in twee versies (ook een speciale editie van het tijdschrift Wonderwaan) en de verhalen zijn ook nog eens online te lezen (inclusief het mijne).
Op 7 oktober was ik aanwezig op het Bergs Cultuur Festival in Bergen op Zoom, samen met andere schrijvers, schilders, fotografen, dansers en zangers. Het was een groot feest. Ik mocht er een korte lezing verzorgen over SF en fantasy en waarom we als mensen deze verbeeldingsliteratuur nodig hebben. Bovendien verscheen speciaal voor het festival de bundel ‘Verwoord’ met bijdrages van alle aanwezige schrijvers en dichters. Ik droeg er een kort horrorverhaal aan bij, getiteld ‘Eenwording’.

En daar houdt het niet op. In november verschijnt de bundel ‘Wereldscheppers’  met verhalen van Nederlandse schrijvers die zijn geïnspireerd door SF-schrijver Jack Vance. Mijn verhaal ‘De komst van de tovenaar’ staat hierin.
Uitgeverij Godijn Publishing brengt op 9 december tijdens de presentatie van de nieuwe Boek10-serie een verhalenbundel uit op basis van de schrijfwedstrijd met als thema ‘Influisteraar’. Mijn verhaal ‘De ruisreizigers’ staat op de longlist en maakt kans in de bundel te komen.
Verder komt in december het tijdschrift Fantastische Vertellingen weer uit, met opnieuw twee boekbesprekingen van mijn hand, en mijn verhaal ‘Het vuur vanuit het diepe woud’. En dit keer worden ook twee tekeningen geplaatst die ik bij het verhaal gemaakt heb. Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat er ook een recensie van ‘Conquistador’ in komt. Als je nu een abonnement neemt, weet je zeker dat je het blad in december ontvangt!
Ik had al een verhaal aangeleverd voor de bundel ‘Tenenkrommende vertellingen’ van uitgeverij Fantastische Vertellingen, die verschijnt in januari 2018, namelijk ‘De gangen’. Maar ik besefte dat ik nog een verhaal had geschreven dat aan de omschrijving ‘tenenkrommend’ zou kunnen voldoen. Dat heb ik opgestuurd en ook dat is geaccepteerd voor publicatie. Dus ook ‘Slaap der rechtvaardigen’ zullen jullie in deze bundel tegenkomen.
Er liggen verder nog verhalen van mij bij de redactie van De Horizonvreter, FantasyWereld en De Futurist, waarvan ik nog niet weet of die geplaatst gaan worden.

Er staan echter ook grotere verhalen op de planning. Ik heb op mijn blog al de cover van ‘De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon’ laten zien. De afgelopen maanden heb ik me nog een keer over het manuscript gebogen en het met de opmerkingen van de redacteur ernaast wat verder opgepoetst. Het is er alleen maar beter van geworden. En een klein beetje bloederiger. Vandaag hoorde ik van mijn uitgever dat het boek eind november gaat uitkomen, op tijd voor de feestdagen. Wil je het met Sinterklaas aan iemand cadeau doen (of geef je liever ‘boek 1: Keruga’), laat het me weten, dan stuur ik je een gesigneerd exemplaar. Er komt een officiële boekpresentatie, waarschijnlijk samen met een ander boek van Macc, en een filmvertoning - daarover laat ik jullie zo snel mogelijk meer weten!
Ondertussen ben ik begonnen met het redigeren van mijn tweede  verhalenbundel ‘Het teken in de lucht’, die in september 2018 zal uitkomen bij Godijn Publishing als deel van Boek10 2018. Deze verhalenbundel van negen samenhangende verhalen zal ook weer voorzien zijn van een cover getekend door mijn beste vriend, Cornell Göksu, die al hard aan het werk is aan een prachtige plaat. Ondertussen blijven er positieve reacties komen op mijn bundel ‘Conquistador’, zo werd ik door iemand ‘de Asimov van de lage landen’ genoemd … Bestel de bundel bij Bol, of bij Godijn Publishing, voor een inspirerende reis door de toekomst.
Eind 2018 zal Macc mijn SF-roman ‘De afvallige ster’ uitbrengen, en dan mag ik in 2019 het vijfde deel van de Castlefestkronieken schrijven. Vandaag hebben Theo Barkel en ik samen gebrainstormd over de thema’s van de tweede Castlefestkroniekentrilogie en binnenkort kunnen we wat het verhaal betreft hopelijk een tipje van de sluier oplichten …

Het waren weer twee drukke maanden op promotiegebied. Het eerste weekeinde van september stond ik bij Macc in de stand op de Comic con in Amsterdam. Wat extra leuk was, waren de schrijverspanels waarbij ik betrokken was. Op zaterdag nam ik deel aan een panel over science fiction, op zondag was er een panel over schrijftechnieken. Het was leuk om samen met andere schrijvers over het vak te praten en samen met het publiek na te denken over de stand van zaken met betrekking tot SF in Nederland. Volgens mij wordt het tijd voor een opleving! Voor Fantasize schreef ik trouwens een blog over mijn ervaringen en het panel!
Zondag 24 september stond ik (flink verkouden) op Elfia in Arcen in de stand van Godijn Publishing. Het was een flinke reis om er te komen, vooral omdat er geen directe verbinding was naar Venlo, maar het was wel heel gezellig en er waren heel wat mensen die mijn boeken wilden kopen. Ook ‘Conquistador’ bleek behoorlijk populair!
Oktober was behalve het Bergs Cultuur Festival de maand van de Gothic & Fantasy Beurs in Rijswijk. Daar stond ik één dag met Godijn Publishing en één dag met Macc, maar beide dagen waren gezellig en ik had de kans met veel lezers te praten over SF en het plezier van boeken.
Komende maanden is het iets rustiger, maar 18 november sta ik met Godijn Publishing op de Comic con in Utrecht en het weekeinde 25 en 26 november ben ik aanwezig op de Castlefest wintereditie in Lisse.

Mijn vrouw klaagt soms dat ik sneller schrijf dan zij kan lezen. Ik schreef in september een nieuw kort verhaal, dat zich afspeelt in de verre toekomst, als de zon een rode reus is geworden, en verder produceerde ik de afgelopen twee maanden weer een aantal stukken voor blogs en websites.
Voor Fantasize ben ik bijvoorbeeld een maandelijkse blog begonnen. In de eerste aflevering schreef ik over mijn vijf favoriete actiescènes - dit omdat het titelverhaal uit mijn bundel ‘Conquistador’ de beste actiescène bevat die ik tot nu toe heb geschreven.
De tweede aflevering gaat over het slot van de SF-klassieker ‘The time machine’ van H.G. Wells en waarom ik het jammer vind dat de verfilmingen van het boek juist dat deel van het verhaal weglaten.
Ik las de afgelopen maanden de eerste negen Ganymedesbundels en maakte een blogbericht waarin ik al mijn recensies van de bundels op een rijtje zette.
Tenslotte mocht ik voor de rubriek Verhalenwevers op de Hebban groep ‘We love Sci-Fi & Fantasy’ een aflevering schrijven voor het spannende vervolgverhaal ‘Houten hart’. In dit feuilleton gaan bekende en minder bekende SF- en fantasyschrijvers aan de haal met een idee van Roderick Leeuwenhart, namelijk een wereld waarin hout aan de basis staat van de technologische ontwikkelingen. Mijn aflevering, ‘In het rijk van de steenvorsers’, was alweer het tiende deel.
trekken.

Tot zover de ontwikkelingen op schrijfgebied. Over twee maanden een nieuw bericht, en dan is 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' ondertussen uitgekomen!

Nieuw boek is uit en dat is niet het enige ...

$
0
0
Het was wel een beetje overweldigend, wat er allemaal deze twee maanden gebeurde. Niet alleen omdat ik bronchitis bleek te hebben opgelopen (daar bleken antibiotica gelukkig goed tegen te helpen), maar ook op schrijfgebied bleek het hek nu echt van de dam ... Het belangrijkste was natuurlijk de presentatie van mijn nieuwste boek 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon', op 22 november jongstleden. Mijn uitgever had er een erg leuke locatie voor gevonden, het Mariapaviljoen in Den Bosch. Het was ooit een ziekenhuis geweest en er hingen nog leuke posters met orgaansystemen en dergelijke. In elk geval heel sfeervol en je kon er ook nog eens lekker eten. 's Middags was er een persbijeenkomst en 's avonds de presentatie voor het publiek. Zoals altijd voelde het bijzonder om mijn eigen boek eindelijk in handen te kunnen houden. Het is eigenlijk een afronding van een project dat al in 2001 begon, toen ik de eerste ideeën voor 'De Krakenvorst' op papier begon te zetten. En nu kunnen jullie het hele verhaal eindelijk lezen! Er zijn nog geen officiële recensies online, maar Bianca vond boek 2 spannender dan boek 1, met veel diepgang. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Als je het gelezen hebt, kun je een reactie achterlaten op bijvoorbeeld Goodreads of Hebban.
Er was rond de presentatie heel wat aandacht voor 'Kartaalmon'. Een kort interview met mij verscheen in 'Delft op Zondag' en op basis daarvan besloot Stadsradio Delft aandacht aan mij te besteden op de dag dat het boek uitkwam. Altijd leuk, natuurlijk. Geekwebsite Fantasize was aanwezig bij de boekpresentatie en interviewde mij over mijn boek en de achtergrond ervan. Het ging ook behoorlijk de diepte in, wat leuk was. Ook de Bossche fotograaf en journalist Gerard Monté was bij de boekpresentatie aanwezig en maakte een serie erg leuke foto's, te bewonderen op zijn website.
En gisteren was ik op de radio in het programma van Eefke Boelhouwer van Omroep Brabant. Binnenkort kun je het interview terugluisteren. Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven!

Mijn boek was niet het enige dat van mijn hand verscheen in de afgelopen twee maanden!
De grote website FantasyWereld publiceerde mijn verhaal 'Kille ontmoeting' - een menselijke expeditie onder het ijs van Enceladus ontmoet een buitenaardse intelligentie, maar echt contact maken blijkt nog niet zo makkelijk.
Op de Boek10-schrijversdag van Godijn Publishing op 9 december werd de uitslag bekend gemaakt van de verhalenwedstrijd 'Influisteraar'. Ik won niet de eerste prijs, maar had wel een plek gekregen in de verhalenbundel met dezelfde titel, met mijn verhaal 'De ruisreizigers' - een Lovecraftiaans verhaal waarbij fans van een computerspel te ver gaan met hun obsessie.
Datzelfde weekend verscheen de bundel 'Wereldbedenkers', met negentien verhalen van Nederlandse schrijvers geïspireerd door SF-auteur Jack Vance. Mijn bijdrage 'Het bezoek van de tovenaar' geeft een meer Asimoviaanse draai aan het thema van de stervende Aarde ... Ik vind het een hele eer om in deze bundel te staan tussen namen als Gerben Hellinga, Tais Teng, Peter Schaap, Jaap Boekestein en vele anderen ...
In december verscheen ook Fantastische Vertellingen 44. Ik ben groot fan van dit kwartaalblad en werk er graag aan mee. In dit nummer verschenen twee recensies van mijn hand, en mijn verhaal 'Het vuur vanuit het diepe woud', waarin een menselijke expeditie is gestrand in een buitenaards woud, zo dicht dat er nauwelijks licht op de bodem doordringt. En uit de verte nadert een bosbrand ... Ik had bij dit verhaal twee illustraties gemaakt, die ook zijn geplaatst - dus ik ben nu ook gepubliceerd tekenaar! Je kunt het losse tijdschrift bestellen, maar een abonnement is eigenlijk nog beter, dan hoef je helemaal niks te missen!
Op Sweek plaatste ik ten slotte nog een verhaal 'uit de oude doos' - 'De opstand', dat ik schreef toen ik 20 was. Een supercomputer wil de macht over de wereld overnemen, maar een kleine groepje komt in verzet. Eerst moet echter de technicus die door de computer wordt gegijzeld worden bevrijd ... Ook dit verhaal is door mijzelf geïllustreerd.

Sinds enige tijd ben ik vaste blogger voor geekwebsite Fantasize. De afgelopen twee maanden verschenen er drie artikelen van mijn hand. De eerste ging over een nieuw genre dat helaas in opkomst is, namelijk de 'cli fi'. En helaas niet omdat het geen goede verhalen zijn, maar omdat we als mensheid zo met onze planeet omspringen. Klimaat is een belangrijk thema voor SF-schrijvers, om ons de gevolgen van ons onverantwoordelijke handelen te laten beleven.
Ik schreef ook een artikel over de genres steampunk en cyberpunk. Als Taylor Swift een videoclip maakt met op cyberpunk gebaseerde beelden, is het genre dan nog wel in staat kritiek te leveren op de gevestigde orde? Is het dan nog wel 'punk'? Moeten schrijvers zoeken naar andere 'punk'-categorieën?
Van jongs af aan ben ik fan van de stripverhalen over Yoko Tsuno. Mijn favoriete deel is het album 'De titanen'. Voor Fantasize probeerde ik te verwoorden waarom dit zo'n gaaf stripverhaal is, en welke invloed het heeft gehad op mijn eigen verhalen.

Er verschenen ook weer recensies over mijn eerdere boeken. Mijn SF-verhalenbundel 'Conquistador' bleek populair! Ferry Visser schreef bijvoorbeeld: 'De verhalen in ‘Conquistador’ van Johan Klein Haneveld zijn net aardbeien met slagroom, want als ik er aan begin kan ik er geen genoeg van krijgen.'
Ook Fantasize publiceerde een recensie van 'Conquistador'.  'Klein Haneveld schrijft beeldend en vlot, zodat je het idee hebt dat je in het verhaal zit. Wel leek het alsof de verhalen telkens dezelfde opbouw hadden, waardoor het einde voorspelbaar wordt. Absoute aanraders in dit boek: ‘Conquistador‘, ‘De Klim’ en ‘De Zelfmoordenaar'.'
Eddy Bertin, zelf ook begenadigd SF-auteur, besprak mijn bundel in SF Terra. Ik was heel blij met zijn commentaar: 'Complexe en intelligente hardcore SF, vol originele uitdagende ideeën.'
Ook Jos Lexmond schreef in Fantastische Vertellingen nr 44 een positieve recensie: 'Ik kan me voorstellen dat groten als Asimov, Clarke, Baxter, Laumer en Bear (en nog veel meer grote SF-schrijvers) achter Johan stonden, terwijl hij deze verhalen aan zijn computer toevertrouwde - en zij zagen dat het goed was. Zijn verhalen ademen in ieder geval hun geest, uit alle poriën. Kortom: een bundel om je vingers bij af te likken.'
Connie Flipse schreef op haar blog: 'Zijn toekomstbeeld is complex, fascinerend, soms wat ingewikkeld maar wist me als lezer desondanks te overtuigen dat dit tot de mogelijkheden kan behoren.'
Verder kreeg 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' aandacht op de blog Faeraphel van Angela. Zij schreef: 'Als liefhebber van fantasy was dit een heerlijk boek om te lezen. De wereld waarin dit verhaal zich afspeelt is echt heerlijk om in te verdwalen. De wereld is mooi beschreven en je kreeg echt een beeld van de omgeving. Er worden ook veel wezens beschreven in deze wereld. Heerlijk! Precies het soort verhaal waar ik helemaal dol op ben! Johan maakt gebruik van duidelijk taalgebruik. Hij schrijft op een erg beeldende manier die tot de fantasie spreekt. Je krijgt echt een beeld van de wereld, de plek en de personages.'
Blogger en schrijver Bram Cools las het boek ook! 'Al bij al een goed geschreven boek dat in een interessante wereld speelt. De personages zijn interessant (zeker Alecia) en de wereld is goed opgebouwd en soms verassend. De beschrijvingen van een natuur die soms heel dicht bij die van de Benelux aanleunt en soms helemaal niet zijn ook goed uitgewerkt, en de culturen van de oude rassen zijn ook interessant.'
'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' kwam ook voorbij op Hebban in het artikel '7x Het Nederlandse landschap in fantasy'. 'Conquistador' werd aangeraden in '9x verhalenbundels om te lezen op drukke dagen'. En in het artikel 'Op zoek naar een originele christelijke roman' wordt als alternatief voor historische verhalen over vrouwen op zoek naar zichzelf en God als eerste mijn SF-thriller 'De Derde Macht' genoemd, die uitkwam in 2013. Van harte aanbevolen!

Wat promotie betrof was het wat rustiger de afgelopen maanden. Wel stond ik op 19 november in Utrecht op de Comic con in de stand van Godijn Publishing. Ik heb genoten van alle verklede mensen die voorbijkwamen, met de meest innovatieve kostuums (ook leuk om Voltron cosplay te zien), en een heel aantal mensen bleken geïnteresseerd in Conquistador. Dat was erg leuk om te merken! De week erna was het tijd voor Castlefest. Ik stond een dag bij Macc in de tent en een dag in de kraam van Godijn Publishing. Het was behoorlijk koud dat weekend! Maar wel gezellig en gelukkig was er koffie en warme mede. Ook weer veel mensen blij gemaakt met mijn boeken. Zo was er iemand die beide boeken van 'De Krakenvorst' kocht omdat hij blij was dat er weer 'low fantasy' was- verhalen zonder elfen en draken, maar waar magie meer op de achtergrond aanwezig is.
Ik ben wel weer aan het schrijven geweest. Deze maanden waren het wat meer horrorverhalen. Zo schreef ik een verhaal gebaseerd op de videoclip van Taylor Swift, waarin een man een gesprek heeft met zichzelf, dat anders loopt dan hij had verwacht. Het boek 'Toll the hounds' van Steven Erikson gaf me de inspiratie voor een horrorverhaal waarbij iemand in zijn droom een veld betreedt waar wel heel vreemde vogelverschrikkers staan. Een ander verhaal speelde zich af in een stad die een beetje op Delft leek, waar achter een hoge muur een stuk braakliggend terrein zou liggen dat sinds de middeleeuwen niet bebouwd zou zijn geweest.

Waar ik ook mee bezig was begin november was het doornemen van het manuscript voor mijn verhalenbundel 'Het teken in de lucht'. Na het herschrijven heb ik dat opgestuurd naar Elly Godijn van Godijn Publishing. Het nieuws is nu namelijk officieel! Mijn tweede verhalenbundel gaat uitkomen eind september 2018 als deel van het vierde Boek10-project! Daar ben ik natuurlijk heel erg trots op! Mijn goede vriend Cornell gaat opnieuw de cover maken, zoals hij ook voor 'Conquistador' had gedaan.
Verder komt in 2018 mijn SF-roman 'De afvallige ster' uit bij uitgeverij Macc. Het boek staat al aangekondigd op de site van Macc: 'Een spannende SF-roman in de stijl van Peter F. Hamilton, Alastair Reynolds en Hannu Rajaniemi. Fantastische technologie en vreemde werelden worden gecombineerd met persoonlijke ervaringen, zoals pesten, veeleisende ouders en de confrontatie met jezelf aangaan.'
Met mijn uitgever heb ik ook plannen gemaakt voor de volgende delen van de 'Castlefestkronieken' - een serie verhalen die zich afspelen op het bekende fantasyfestival. Theo Barkel gaat deel vier schrijven, dat zomer 2018 uitkomt en ik zal deel vijf voor mijn rekening nemen en dat verschijnt in augustus 2019 - in een vlog op Youtube lichten we alvast een tipje van de sluier voor jullie op ...
Deze week nog komt het eerste nummer uit van het gloednieuwe tijdschrift 'De Horizonvreter' en ik heb te horen gekregen dat mijn verhaal 'Het moeras' daarin gaat verschijnen! Volg het nieuwe tijdschrift op Facebook! In januari verschijnt bij Fantastische Vertellingen de bundel 'Tenenkrommende verhalen'. Daarin komen twee verhalen van mij te staan, 'De gangen' en 'Slaap der rechtvaardigen'. De bedoeling is dat deze verhalen je een ongemakkelijk gevoel geven ... Op 2 februari is de presentatie van de tweede verzamelbundel van Historische Verhalen. Mijn twee verhalen 'De dodo en de domineeszoon' en 'De pastoor en de leviathan' verschenen dit jaar op de site van Historische Verhalen en krijgen nu ook een plaatsje in deze bundel! Ik heb ook weer een verhaal opgestuurd voor Fantastische Vertellingen en voor The Flying Dutch. Ook website 'De Futurist' heeft een SF-verhaal van mij liggen die mogelijk volgend jaar wordt gepubliceerd.
Verder heb ik mijn manuscript voor mijn non-fictieproject 'Betrapt op de waarheid' naar een uitgever gestuurd. Dit boek bevat dertig essays van mijn hand over films en de diepere laag daarin. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden. Ook heb ik twee verhalen opgestuurd naar Fantastische Vertellingen als mogelijkheid voor een minibundeltje in hun 'Rare boekjes'-reeks. Ik wacht met spanning op de reactie van de uitgever.
Maar eerst de feestdagen! Ik wens jullie allemaal een goed kerstfeest en een gelukkig 2018, en in februari zal ik jullie weer op de hoogte brengen van mijn nieuwste schrijfavonturen. Dan waarschijnlijk met de eerste recensies van 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon'.

Het leven, het heelal en de rest in 2018

$
0
0
Ja, de titel is een verwijzing naar het bekende boek van Douglas Adams dat elke zichzelf respecterende nerd dan wel SF-lezer toch wel tot zich genomen dient te hebben, de 'Hitchhikers guide to the galaxy'. Maar geen paniek, ik leg het uit: het gaat om het antwoord op het leven, het heelal en de rest. Een supercomputer geeft dat en het is de leeftijd die ik in 2018 bij leven en welzijn hoop te bereiken. Een hele prestatie! Vooral als je bedenkt welke obstakels 2017 allemaal opwierp om te zorgen dat ik het niet zou halen ...
Oké, dat is misschien wat overdreven, maar een heel fijn jaar was het in sommige opzichten niet. De social media staan vol over wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt onder president/alleenheerser Trump en ook al is dat ver weg, de gevolgen van sommige van zijn beslissingen zouden ook voor ons consequenties kunnen hebben (het ontkennen van klimaatverandering, het opzwepen van extreem rechts gedachtegoed, het afkalven van waarheidsvinding door alles 'fake news' te noemen, het beledigen van Noord-Koreaanse leiders en het dreigen met kernoorlog). Het leidde bij mij tot behoorlijk wat bezorgdheid en onrust - vooral in combinatie met de toch al zorgwekkende berichtgeving over klimaat, plastic in de oceanen, de teloorgang van het Groot-Barriererif en het uitsterven van nog meer diersoorten. Ook de Nederlandse politiek bleek niet goed voor mijn bloeddruk - het idee dat zo'n groot deel van de Nederlandse bevolking zich blijkt te scharen achter de gedachten van Wilders en Baudet (en dat die laatste zo'n aandacht krijgt en politicus van het jaar wordt terwijl zijn denkbeelden zo ontzettend schadelijk zijn) zorgt dat ik weinig hoop kan hebben voor de toekomst en soms neig mezelf een misantroop te noemen.
Ook niet heel goed voor mijn gemoedsrust was de reorganisatie op kantoor. Aan het begin van het jaar leek er nog niks aan de hand te zijn, maar toen werd plotseling aangekondigd dat de bezetting met een derde moest krimpen. Niet alleen bleek de redactie van het Tijdschrift voor Diergeneeskunde een stuk kleiner te worden en moest ik solliciteren voor mijn eigen functie, ook had ik als lid van de personeelsvertegenwoordiging een belangrijke verantwoordelijkheid. Gelukkig bleek ik mijn baan te behouden, maar dat we met minder mensen zijn is vooral tijdens de deadlineweken heel goed te merken. Met een flinke griep in het voorjaar en bronchitis is het najaar liet mijn gezondheid ook wat te wensen over en in december overleed mijn enige nog overlevende grootouder op 98-jarige leeftijd. En dan was er nog mijn aquarium waarvan de steunbalk voor de tweede keer losschoot, en de voorruit angstwekkend bol kwam te staan ...

Het idee zelf mijn aquarium te moeten vervangen was nogal stressvol, maar de Delftse aquariumhandel Romberg bleek dat allemaal te kunnen regelen in het was in één ochtend gepiept: een nieuwe, moderne bak! Ik geniet er erg van, ook omdat ik de vissen regelmatig zie. Ik moet alleen wel nog zorgen dat het ecosysteem in het aquarium zich weer herstelt, er zit nu nogal wat alg in. De rest van de aquariums doet het goed! We kregen er dit jaar zelfs een huisdier bij, dwerghamster Dipper. Ik merkte al snel dat ik mijn beeld van hamsters (saaie dieren die alleen maar slapen) moest bijstellen, want Dipper bleek een actief beestje met een heel eigen willetje, dat dol is op meelwormen. We genieten erg van hem! Vooral als hij weer eens ondersteboven aan het dak van zijn kooi hangt ...
De stress van afgelopen jaar bleek mijn slaap niet te zeer aan te tasten en het werd een uitzondering als ik vaker dan één keer wakker was per nacht. Ik voel me ook vaker uitgerust en de man met de hamer laat me eigenlijk het hele jaar al met rust. Voor het eerst in heel wat jaar kan ik met vertrouwen de nacht in en het komt zelfs voor dat ik een hele nacht zomaar doorslaap! Voor mij een grote verbetering. Ik ben ook steeds beter in staat wat er op kantoor of in de familie gebeurt te relativeren, mede dankzij de antidepressiva, en loop niet meer te piekeren over zaken waar ik toch niks aan kan veranderen.
Wat ook bijdraagt aan een goede stemming is de grote vlucht die mijn schrijfactiviteiten hebben genomen. Dat had ik niet kunnen bedenken toen ik vijf jaar geleden het schrijven van fictie weer actief aanpakte. 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' kreeg goede recensies, net als mijn eerste SF-verhalenbundel 'Conquistador' die in mei 2017 verscheen. In november kwam 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' uit. Verhalen van mij verschenen verder in diverse bundels: 'Ganymedes 17', 'Rouw om mij', 'Influisteraar', 'Edge.Zero 2016' en 'Verwoord'; in de tijdschriften Fantastische Vertellingen, The Flying Dutch en SF Terra; en online op meerdere plekken (21 gepubliceerde korte verhalen in totaal). Verder won een verhaal van mij de derde prijs in een Valentijnsverhalenwedstrijd. Ik was vaste recensent voor Fantastische Vertellingen en begon deze zomer met het schrijven van een maandelijkse column voor geekwebsite Fantasize. Om mijn boeken te promoten stond ik met mijn twee uitgevers regelmatig op beurzen en festivals. Bijzonder was de koude februaridag op het terrein van TV-programma Utopia, de gezellige sfeer op Keltfest en Castlefest, de panels over SF en schrijftechnieken op Comic con Amsterdam en het geven van een lezing op de cultuurdag in Bergen op Zoom. Het was wat vermoeiend, maar ik heb heel veel mensen blij kunnen maken met een gesigneerd boek en leuke gesprekken gehad met lezers en fantasyliefhebbers. Absoluut de moeite waard! Om aan de promotie van mijn boeken te kunnen werken ben ik weer op Twitter actief geworden (het voelt alsof ik niet ben weggeweest) en mijn schrijverspagina op Facebook bereikte 400 volgers.
Ik ben dit jaar ook creatief bezig gebleven. Zo heb ik getekend en verschenen mijn eigen illustraties bij mijn verhaal in de laatste Fantastische Vertellingen. Ik ben natuurlijk ook blijven schrijven. Ik schreef een non-fictieboek op basis van dertig filmbesprekingen en stuurde dat naar een uitgever. Daarnaast schreef ik een SF-roman en elf nieuwe korte verhalen (waaronder een paar uitstapjes naar het horrorgenre). Behoorlijk productief kun je wel stellen.
Maar ik hou ook van lezen. Ik las dit jaar meer boeken dan ooit, namelijk 90 stuks, waarvan 53 van Nederlandse auteurs. Ik las deel 3 tot en met 8 van de Malazanserie van Steven Erikson en de eerste negen delen van de Ganymedesreeks. Van alle boeken schreef ik recensies op goodreads en hebban, vaak behoorlijk uitgebreid. Ik heb ook weer leuke films gezien en dankzij Netflix toffe series gekeken (Doctor Who, The Expanse en de nieuwe Star Trek, om er een paar te noemen). Met Bianca ben ik bovendien regelmatig naar de dierentuin gegaan (sinds april heb ik een abonnement voor Blijdorp en dat bevalt uitstekend) en naar het museum of een dagje naar de vlindertuin in Leidschendam, het strand van Scheveningen of de Slegte in Leiden. Ook hebben we onszelf weer regelmatig getrakteerd op een heerlijke lunch bij Zondag in Delft.
Kortom, het was al met al een goed jaar!

Volgend jaar wordt mogelijk nog beter! In elk geval zit er geen nieuwe reorganisatie aan te komen op kantoor (hoop ik) en mijn aquarium zal het ook wel uithouden. Ikzelf zit in elk geval weer vol plannen. Veel daarvan komen natuurlijk niet uit, dus het is leuker om me te laten verrassen, maar een paar dingen weet ik zeker!
Zo zal eind september mijn tweede SF-verhalenbundel verschijnen, als deel van het Boek10-project 2018 van Godijn Publishing. 'Het teken in de lucht' is een zogenoemde 'mozaïek-roman', negen korte verhalen die samen één geheel vormen en vertellen over de opkomst en de val van het rijk van de 'Autoriteit'. Hou het in de gaten! Uitgeverij Macc brengt verder in 2018 mijn SF-roman 'De afvallige ster' uit. Dit verhaal over Dysonbollen, samengestelde intelligenties en buitenaardse levensvormen behandelt thema's als de gevolgen van pesten en het omgaan met veeleisende ouders. Ik ben er heel trots op en hoop dat het veel lezers zal gaan vinden. Daarnaast liggen bij Stichting Fantastische Vertellingen mijn verhalen 'De soldaat die koningin werd' en 'De sprinkhanen', die in de serie 'Rare boekjes' zullen uitkomen in een boekje getiteld 'Mieren en sprinkhanen'. Ik ben er heel blij mee ook deze verhalen met lezers te kunnen delen! Stichting Fantastische Vertellingen publiceert verder in februari de bundel 'Tenenkrommende verhalen' - waarin ook een verhaal van mij komt te staan, en in de zomer 'Ganymedes 18' waarvoor ik ook een verhaal en enkele gedichten heb ingestuurd. Ik doe verder mee met een verhaal aan het project '28x blauwe violen' van Godijn Publishing en twee verhalen van mij komen te staan in de tweede bundel van 'Historische Verhalen' die op 2 februari uitkomt. Ik hoop verder te publiceren in De Horizonvreter, Fantastische Vertellingen, SF Terra, The Flying Dutch en op Fantasize.
Voor mijn boeken zal ik ook dit jaar weer op festivals en beurzen te vinden zijn. Iets minder dan afgelopen jaar, want het bleek soms wel heel vermoeiend, maar ik ben in elk geval aanwezig op beide Elfia's, beide Castlefests, Kelftfest, verschillende comic cons en op de boekenmarkt in Dordrecht.
Plannen voor nieuwe boeken heb ik natuurlijk ook en ik merkte de afgelopen week dat het weer begon te jeuken - ik zal snel weer achter de computer kruipen. Ik heb namelijk een goed idee voor een SF-novelle, getiteld 'De groene toren'. Als tiener begon ik aan een SF-verhaal met deze titel, maar ik heb het in een vlaag van godsdienstbevlogenheid destijds weggegooid. Nu kan ik het opnieuw schrijven, met een toegevoegde dosis maatschappelijke relevantie. Ik doe mee aan een nog geheim project met andere SF-schrijvers, en kan niet wachten te beginnen aan mijn bijdrage daarvoor. Ook zal ik in 2019 het vijfde deel van de serie 'De Castlefestkronieken' verzorgen, verder bordurend op deel vier dat door Theo Barkel wordt geschreven - voor mij komt een langgekoesterde droom in vervulling, want ik mag schrijven over een Victoriaanse meesterdetective waar ik al heel lang fan van ben. Mijn idee voor een Young Adult SF-roman ligt er ook al een tijdje en misschien kan ik daar dit jaar ook al aan gaan beginnen. En wie weet welke ideeën ik nog krijg voor korte verhalen ... Ten slotte zal er ook dit jaar elke maand een nieuw essay van mijn hand verschijnen op Fantasize.
De huisdierschare zal gelijk blijven dit jaar, al staat er een klein paludarium in bestelling bij mijn knutselende broer Marten, en ik heb bescheiden leesdoelen gesteld (ik ga in elk geval niet de 90 weer halen). Onder andere wil ik de Duncton Wood-series van William Horwood herlezen. Het wordt daarnaast een mooi filmjaar: de nieuwe Avengers, The Incredibles 2 en Wreck it Ralph 2, Solo a Star Wars movie, nieuwe X-menfilms, en ga zo maar door! En ik heb een stapel games gekocht, waaronder de vierde Mass Effect, waardoor ik me dit jaar niet zal hoeven vervelen. Maar Bianca en ik willen ook weer regelmatig naar de dierentuin, naar stripbeurzen, naar musea, naar de bioscoop en naar terrasjes en naar vrienden. Genoeg te doen dus! Ik wens jullie een heel goed 2018 en als je mijn schrijverspagina op Facebook nog niet volgt: van harte aangeraden!

Prijzen voor Conquistador, recensies voor Kartaalmon en nieuwe bundels

$
0
0
Ik dacht dat de winter een rustige tijd zou worden wat schrijfactiviteiten betreft. Per slot van rekening waren er in januari en februari geen festivals of comic cons. Maar niets bleek minder waar. Ik heb weer veel te vertellen. Zo verscheen op 13 februari de bundel 'Tenenkrommende verhalen' van St. Fantastische Vertellingen, met dertien (hoe kan het ook anders) verhalen die de lezer de rillingen over de rug jagen, van de beste horror en fantasyauteurs van Nederland. Van mij was het verhaal 'Slaap der rechtvaardigen' opgenomen: een verhaal waarin een astronaut in slaap wordt gebracht om naar een andere planeet te reizen, maar het verloopt allemaal net iets anders dan hij had verwacht. 'Tenenkrommende verhalen' is te bestellen op de site van St. Fantastische Vertellingen.
Hetzelfde weekend kwam de bundel 'Historische verhalen, verzamelbundel II' uit van uitgeverij Historische Verhalen. Een leuke bundel met verhalen uit alle periodes van de wereldgeschiedenis. Er staan van mij twee verhalen in deze bundel. Het openingsverhaal 'De dodo en de domineeszoon', dat zich afspeelt in het Natuurhistorisch Museum van Oxford en 'De pastoor en de leviathan', gesitueerd tijdens de middeleeuwse St. Lucia-vloed. Allebei voorzien van historische achtergrondinformatie. De bundel is hier te bestellen.
Het was ook weer tijd voor een nieuw nummer van het blad Fantastische Vertellingen. Dit keer zonder verhaal van mij, maar wel met vier recensies van mijn hand over recente Nederlandstalige publicaties, en een keur aan leuke verhalen, strips en artikelen. Een abonnement is het overwegen natuurlijk zeker waard. En ik heb van de uitgever gehoord dat in nummer 47, dat uitkomt in september dit jaar, mijn verhaal 'De zwarte schim' zal worden opgenomen, compleet met een door mij gemaakte illustratie.
Wat heel leuk was, was dat mijn verhaal 'De cactus liep voorbij' verscheen op SF-website De Futurist. In dit verhaal moet een expeditie zien te overleven op een bijzondere planeet, die nogal wat uitdagingen opwerpt ... Ten slotte plaatste ik mijn verhaal 'De Reddingsboot' op Sweek en wie zich op die website heeft ingeschreven kan het gratis lezen. In dit verhaal stort tijdens een storm een bijzondere meteoor neer in de Poolzee ...

Allemaal leuke nieuwtjes. En daar bleef het de afgelopen maanden niet bij! Fantasywebsite 'Ik hou van horror, fantasy en spannende boeken!!!!' van recensente Tazzy Jenninga organiseerde een verkiezing voor de beste boeken uit 2017. Er waren twee rondes, een waarin de jury boeken selecteerde en de beste koos per categorie en een waarin de volgers van de facebookpagina van Tazzy hun stem mochten uitbrengen. De jury koos unaniem mijn SF-bundel 'Conquistador' tot beste boek in de categorie SF, en mijn boek 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' tot een van de acht beste fantasyboeken. In de publieksverkiezing eindigde 'Conquistador' opnieuw bovenaan in de categorie SF, met een ruime marge. Voor mij bewijs dat goede SF echt wel gewaardeerd wordt in Nederland. Ik was er blij mee.
Net zo was ik blij met de recensies die 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' de afgelopen maanden kreeg. De eerste was van Saphira Keurhorst. Zij schreef dat ze het 'een heerlijk, fantasierijk en avontuurlijk boek' vond. Geekwebsite Fantasize was ook positief: 'Johan Klein Haneveld schrijft verhalend en wel zodanig, dat je het idee hebt dat je zelf met Frelik naast je op pad bent. Soms voel je de spanning zelfs op je afkomen. De verbazing van De Wurg – die bij een knappe verdedigingsactie ineens stilstonden – is duidelijk voelbaar.' Daniël de Wolf stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: 'Naast het bedenken van een fictieve wereld met verschillende rassen, laat Johan verschillende verhaallijnen parallel aan elkaar lopen en samenkomen en stuwt hij het verhaal naar een geweldig spannende finale. De veldslag die daar plaats vindt is heel beeldend beschreven en ik kan alleen maar hopen dat ene Peter Jackson dit ooit onder ogen komt. Wat het verhaal echter nog fascinerender maakt, is de diepere laag van de karakterontwikkelingen van de drie hoofdrolspelers Tarid, Alecia en Frelik. Alle drie zijn zij op een eigen missie, alle drie maken goede en foute keuzes en alle drie worden ze volwassen.' 
Op de blog Drukinkt verscheen ook een recensie: 'Ik vond het eerste deel fijn lezen, maar dit tweede deel vond ik nog iets beter. De hevige actie maakte het voor mij bijzonder spannend en tegelijkertijd dwingt de actie de personages tot keuzes die hen als karakter laten groeien. Een heerlijk slot van het tweeluik.'Adinda Volkers had wel een paar kritiekpuntjes, maar schrijft: 'De personages worden in dit deel voor echte keuzes gesteld, en in tegenstelling tot het vorige deel krijgen we meer mee van hun inwendige worstelingen, waarbij ze soms hard hun neus stoten of merken dat ze hoe dan ook keuzes moeten maken, ongeacht de uitkomst. Kortom, in dit deel maken de personages een ontwikkeling door en worden ze volwassen. Dat alleen al maakt dit deel veel sterker dan het vorige.' 
En Tom Kruijsen op Totem prijst de thrillerachtige spanning in mijn verhaal: 'De spanning die in het eerste deel al volop aanwezig was, wordt hier nog verder opgeschroefd. Door net als er iets gebeurt van perspectief naar perspectief te springen blijf je op het puntje van je stoel zitten.'

Ondertussen kwamen er ook nog recensies online van het eerste boek uit het tweeluik, 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'. Bijvoorbeeld op Drukinkt: 'Wat ik fijn vind, is dat de schrijver laat zien dat er meerdere kanten aan een verhaal zitten. Met name de priesteres Alecia komt er al snel achter dat de leer waar zij mee is opgegroeid, ook op andere manieren geïnterpreteerd kan worden. Dat er meerdere manieren blijken te zijn om de wereld te bekijken, is iets wat alle hoofdpersonages moeten leren. Hun wereld wordt overhoop gegooid als hun overtuiging niet geheel waar blijkt te zijn. Hierdoor werd mijn aandacht vastgehouden.' Maar ook op Boekenvirus verscheen een enthousiaste recensie: 4,5 sterren! 'Keruga is een goed uitgewerkt en doordacht verhaal. Het heeft diepgang en dompelt je onder in een nieuwe wereld. Het boek verdient een plekje in ieder fantasylezer zijn boekenkast.' Ten slotte was er een 5 sterren-recensie van Ferry Visser. Hij vond spirituele diepgang in mijn verhaal, met verbindingen met het Bijbelboek Hooglied. Verder geeft hij aan dat het boek een persoonlijke favoriet van hem is geworden. 'Het wordt tijd dat alle lezers in Nederland het werk van Johan Klein Haneveld gaan omarmen.'
En ten slotte kreeg 'Conquistador' nog een mooie beoordeling van website De Futurist: 'De bundel bestaat uit twaalf korte verhalen, waarvan het titelverhaal 'Conquistador', het verhaal 'De Klim' en 'Afdaling' onze favorieten zijn. Toegegeven: hard sciencefiction is niet altijd lekker weg te lezen. Soms mis je toch voorkennis van wetenschappelijke termen en blijft de situatie wat vaag - voor een wetenschapsleek als ik in ieder geval. Maar dan gooit Johan er een wending in waardoor de omgeving helder wordt, de spanning oploopt en je met zweethandjes de bladzijden omdraait. En zo zuigt hij je in een wereld voorbij 'de grenzen van tijd en menselijkheid', zoals op het titelblad beschreven. En dat is wat goede sciencefiction doet, óók in het Nederlands.'

Verhalen waren niet het enige dat de afgelopen maanden van mijn hand verscheen. Ik schreef ook weer twee columns voor geekwebsite Fantasize. Allebei stonden ze in het teken van mijn nieuwe fantasyroman. In de eerste vertel ik wat mijn vijf favoriete fantasyromans zijn van dit moment. Met een bonus zesde plaats voor enkele Nederlandse fantasyboeken. En in de tweede vertel ik over het boek'Duncton Quest' van William Horwood, dat het enige boek was waar ik ooit een traantje bij moest wegpinken. Ik bekijk in deze blog hoe Horwood erin slaagde me zo met mollen te doen meeleven.
De Stichting ter bevordering van het fantastische genre plaatste een blog van mijn hand over het leven in de stad van de toekomst. Mensen zijn namelijk niet de enige dieren die in de grote steden leven. Ook vogels en insecten maken gebruik van de door ons gemaakte leefomgeving en passen zich erop aan. Deze blog schreef ik omdat ik ben gevraagd op de 'Dag van het fantastische boek' op 14 april aanstaande een workshop te geven over 'worldbuilding' en dan met name van de stad van de toekomst. Je bent er van harte voor uitgenodigd! Verder vertelde ik op de blog Lookie Books over drie boeken die ik bij de lezer aanbeveel (natuurlijk kon ik het niet laten er een nog een bonusboek aan toe te voegen).  
Met het verschijnen van een nieuw boek krijg ik ook regelmatig de gelegenheid aan interviews mee te werken. Zo kwam ik op de radio in het programma van Eefke Boelhouwers (hier terug te luisteren) en op Banger Sisters verscheen een lang interviewover hoe ik ooit ben gaan schrijven, de inspiratie achter 'De Krakenvorst', de ontvangst van 'Boek 2: Kartaalmon' en mijn plannen voor de toekomst. Ook op De Futurist verscheen nog een kort interview met mij over mijn favoriete boeken, films en TV-series en mijn beeld van de toekomst. 


Ik heb ook weer lekker geschreven aan nieuwe verhalen. Zo schreef ik een kort verhaal van 1000 woorden voor een verhalenwedstrijd georganiseerd rond de Dutch comic con in Maart, en een wat langer verhaal voor een wedstrijd rond het thema 'Deadline' van uitgeverij LetterRijn. Daarnaast ben ik deze maand begonnen met een korte roman, getiteld 'De groene toren'. Als tiener schreef ik ooit een boek met dezelfde titel, maar in een vlaag van godsdienstwaanzin gooide ik het getypte manuscript weg. Daar heb ik altijd spijt van gehad. Vorig jaar bedacht ik me dat ik het idee achter dit verhaal kon gebruiken om over zaken te schrijven die in onze tegenwoordige wereld spelen. Nu ben ik het dus opnieuw aan het uitwerken en ik moet zeggen: ik ben er trots op. Het is een uitdaging, want het is anders dan mijn andere boeken tot nu toe, maar dat maakt het ook leuk. Na een maand ben ik met 18.500 woorden bijna op de helft. Mijn vrouw, die meeleest met het verhaal, vindt het beklemmend en emotioneel sterk, met sympathieke karakters in een bedreigende, maar actuele wereld. Waarschijnlijk ga ik het als het af is aanbieden aan uitgeverij Macc.

Wat ook leuk is om te vermelden is dat er dit jaar niet twee boeken van mijn hand zullen uitkomen, maar drie. St. Fantastische Vertellingen gaat een mini-boekje uitgeven met daarin twee verhalen van mij met een aan insecten gerelateerd thema: 'Mieren en sprinkhanen'. Het bevat een van de eerste SF-verhalen die ik ooit schreef (natuurlijk wel wat opgepoetst) en een recenter verhaal van mijn hand. Natuurlijk komt in september mijn bundel 'Het teken in de lucht' uit bij Godijn Publishing, als onderdeel van Boek10. Weer iets om trots op te zijn! En ook komt dit jaar mijn SF-roman 'De afvallige ster' uit bij Macc. Ik heb de cover al gezien en het is een plaatje. Hou de facebookpagina van Macc in de gaten. Er komt een leuke wedstrijd. Als je uit drie mogelijke covers kunt raden wat de cover wordt van de 'De afvallige ster', maak je kans op een boekenpakket van Macc! 
Er komen verder nog een paar leuke projecten aan. Zoals de bundel 'Achterblijvers' van Godijn Publishing, gebaseerd op de eerste SF- en fantasyverhalenwedstrijd van deze uitgever. Ik ben een van de juryleden en mag het openingsverhaal van de bundel schrijven. Er zijn al een aantal inzendingen binnen, maar er mogen er nog meer komen! Hou je niet in, maar schrijf een verhaal van 2.500 tot 3.000 woorden over het thema 'Achterblijvers' en win een van de mooie prijzen of een plek in de bundel! De bundel komt uit tijdens Keltfest, op 26 en 27 mei dit jaar. 
Van Star Trek-vereniging 'The Flying Dutch' kreeg ik bericht dat mijn verhaal 'De ijzeren heuvel' dit najaar wordt gepubliceerd in het clubblad. Dat is erg leuk! Verder hoorde ik van uitgeverij Macc dat de bundel met korte verhalen van de schrijvers van Macc ook nog uitkomt dit jaar. Daarin kunnen jullie mijn verhaal 'Symbiose' vinden. Van de schrijvers van Godijn Publishing komt ook een bundel, die op 29 september gaat uitkomen, tegelijk met de boeken van Boek10, en daar ga ik ook aan meewerken. En Godijn Publishing organiseert een schrijfwedstrijd rond de Boek10-dag waar ik een verhaal voor ga opsturen, dus misschien kom ik dan ook in de bundel die daarbij hoort. De bundel '28x Blauwe violen' vordert ondertussen aardig. De eerste redactieronde van mijn verhaal 'Droomboot' is achter de rug en ik was in de gelegenheid ook nog gedichten op te sturen voor mogelijke publicatie. Tenslotte is er ook nieuws van het nieuwe tijdschrift 'Horizonvreter' - er wordt hard aan de eerste editie gewerkt. Ik heb de drukproeven zelfs al gezien. En mijn verhaal 'Het moeras' gaat daarin verschijnen. Als je mij volgt op Facebook of Twitter blijf je van al deze publicaties op de hoogte!

Het was dus eigenlijk helemaal geen rustige periode, zoals je ziet. En nu gaat het festivalseizoen ook weer beginnen. Zo sta ik komend weekeinde, op 3 en 4 maart, op de Comic con Rotterdam in Ahoy bij de stand van uitgeverij Macc. Ik heb de beide boeken van 'De Krakenvorst' bij me en mijn bundel 'Conquistador' en signeer graag een exemplaar voor je. De zaterdag daarna sta ik in de kraam van Macc op de Gothic- en Fantasybeurs in Rijswijk (de Broodfabriek). In een filmpje vertel ik er meer over. Bekijk op het Youtubekanaal van Macc ook de filmpjes van mijn collegaschrijvers. Ten slotte zal ik in april aanwezig zijn op Elfia in de stand van Godijn Publishing, waar ik hoop lezers blij te maken met Conquistador, en in mei sta ik natuurlijk op Keltfest, want als er een bundel uitkomt van een wedstrijd die ik heb gejureerd ben ik van de partij! Ik hoop je op een van die gelegenheden tegen te komen.

Natuur

$
0
0
Het thema van de boekenweek dit jaar ligt dicht bij mijn hart. Natuurliefhebber ben ik al van jongs af aan. Niet voor niets heb ik vier aquariums die ik met liefde verzorg, fotografeer ik graag bloemen en ben ik verslaafd aan de BBC-natuurdocumentaires. Ik ben ook nog eens bezorgd over de manier waarop we als mensen met onze levende omgeving omgaan. Het uitsterven van soorten en het voortschrijden van door mensen veroorzaakte klimaatverandering geeft me soms nachtmerries. In mijn verhalen speelt de natuur daarom een belangrijke rol. Door lezers in hun verbeelding te laten delen in de schoonheid van de natuur, hoop ik ze te overtuigen de natuur die hen omringt meer te beschermen.

Over de schoonheid van de natuur schreef ik bijvoorbeeld uitgebreid in 'Het boek van de natuur', een bundel over de relatie tussen het christelijke geloof en de schepping onder redactie van René Fransen en Reinier Sonneveld. In deze bundel, verschenen in 2011, publiceerde ik dertien foto's van mijn hand met daarbij overdenkingen over de natuur. De foto hierboven staat bijvoorbeeld op pagina 42. 'Het boek van de natuur' is te bestellen via Bol.

Mijn debuutroman 'Neptunus' speelt zich af in de ruimte, maar ook daar valt genoeg natuurlijke schoonheid te ontdekken. Zo verkennen de hoofdpersonen via een robotwagen de Neptunusmaan Triton. 'Het leek alsof ze vanuit het ruimteschip op de woeste vlakte keken en dat was een bizarre ervaring. De hemel was diep donkerblauw en er waren sterren in te zien. De zon was een fel gloeiend puntje dat een zwak licht verspreidde. De grond was bruin en bedekt met witte stofdeeltjes. Overal om hen heen lagen stenen, variërend in grootte. In de verte waren enkele enorme rotspieken te zien. De bodem liep in de richting van die pieken langzaam af en eindigde in een enorme kloof. In de tegenovergestelde richting was aan de horizon een blauwachtig meer te onderscheiden. Recht naar voren leek de steenachtige vlakte zich tot in het oneindige uit te strekken.'
Ook lezen? Bestel bij mij een gesigneerd exemplaar!

In de korte thriller 'Het wrak' speelt de natuur onder water een rol. De hoofdpersoon maakt zich in 2002 al zorgen over het afsterven van koraal, dat nu nog steeds niet tot staan is gebracht. 'Het witgebleekte dode koraal vormde een scherp contrast met de veelkleurige begroeiing eromheen. Zwart met witte visjes schoten heen en weer tussen de afgestorven takken. Zacht wiegend wier woekerde tussen de overgebleven sponzen en koralen. Kelly Jameson zuchtte, terwijl ze haar waarneming op haar watervaste notitieplankje schreef. De algenwoekering en de sterfte van de koraaldiertjes baarden haar grote zorgen. Was het een gevolg van het broeikaseffect? Van milieuverontreiniging? Of misschien van een mysterieuze bacil? Niemand die het antwoord wist. Kelly zelf was ervan overtuigd dat het te wijten was aan de zorgeloze manier waarop de mensen met hun leefomgeving omgingen. Waarschijnlijk kwam men er pas achter hoe bijzonder het ecosysteem van het koraalrif was, als het al was verdwenen.'

'De derde macht' is gesitueerd op Mars, dat door mensen langzaam leefbaar wordt gemaakt. In de diepe ravijnen op de rode planeet krijgt de natuur vrij spel en de hoofdpersonen reizen door bijzondere landschappen. 'In de loop van de middag had de rivier het dal achter zich gelaten. Direct werden de oevers breder en vlakker. Wel lagen er grote rotsblokken, waar ze omheen moesten sturen. Eén keer versperde een omgevallen sequoiastam de doorgang en moesten de trucks een omweg maken door het naaldwoud. De stroom kwam steeds dichter bij de zuidelijke wand van Ius Chasma. Als de begroeiing even wegviel, zagen ze in de verte een roodbruine band langs de horizon. Het was moeilijk te geloven dat de steile rotswand op sommige plekken bijna zeven kilometer hoog was. Karen werd er stil van. Ook Volkher kon het uitzicht waarderen. 'Dat wordt nog eens een paradijs voor bergbeklimmers', voorspelde hij.'
Wil je dit boek lezen? Je kunt bij mij een gesigneerd exemplaar bestellen.

De wereld van Kartaalmon in mijn fantasytweeluik 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' en 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' is relatief onontgonnen. Er zijn grote gebieden waar de invloed van de mens nog niet te merken is. 'Frelik keek achterom. Hij was al ver geklommen. Hij kon beneden zich het hele dal zien liggen, als een wereld in het klein. In het midden stroomde een smal wit beekje. Waar de vallei halverwege vlakker werd, veranderde het water in een zwarte stroom die in brede lussen tussen het felle groen door slingerde. In de luwte van vierkante en driehoekige rotsblokken staken spichtige berken en gebochelde dennen hun takken als kronkelende armen de lucht in. Verder waren de hellingen bedekt met pollen dwergwilgen en compacte struiken met roze bloemen. Daarboven rezen donkere rotswanden op, als de boegen van schepen in een groene zee. Dicht bij de lucht smolten ze samen tot steile kammen en scherpe pieken, wit bepoederd met verse sneeuw.'
De twee boeken van de duologie 'De Krakenvorst' kun je bestellen via Bol of via de webshop van de uitgever.

In mijn verhalenbundel 'Conquistador' steek ik mijn bezorgdheid over de natuur en onze invloed daarop niet onder stoelen of banken. Zoals in het verhaal 'Afdaling' waarbij de hoofdpersoon naar de bodem van de oceaan reist. 'Lucia concentreerde zich op haar sonar. Elke toon die ze uitstootte, werd gevolgd door een web van weerkaatsingen. Haar visuele hersenschors was nu zo geconfigureerd dat ze die in beelden kon omzetten. De zwarte zee werd transparant. Ze zag wolken doorschijnende kwallen die ze met een slag van haar vinnen wist te omzeilen, een lap plastic, golvend in een onderzeese stroming alsof hij leefde, een kabel met een boei eraan, volledig overdekt met zeepokken, drie ziekelijk ogende vissen die zigzaggend bij haar vandaan schoten en nog meer kwallen, traag pulserend. Niets groters. Na twintig minuten werd de zee leeg. Lucia's ogen registreerden een paar geelwitte flitsen als sterren, maar ze kon onmogelijk afleiden hoe ver weg of dichtbij die waren. Toen ze haar straallamp activeerde, zag ze in de lichtbundel slechts stofdeeltjes.'
'Conquistador' kun je bestellen via Bol of via de webshop van de uitgever.

De cover van 'De afvallige ster' is bekend

$
0
0
Hij is bekend, de cover van 'De afvallige ster'.






Twee maanden vol festivals, nieuwe verhalen en recensies

$
0
0
Een van de leukste dingen van de afgelopen twee maanden was de Dutch Comiccon in de Jaarbeurs in het laatste weekend van maart. Niet alleen vanwege alle geeky merchandise en verklede fans, maar ook omdat de uitreiking plaatsvond van de verhalenwedstrijd die voor deze gelegenheid was uitgeschreven. Ik was met mijn inzending 'Het paleis van de eeuwige koning' tot de beste tien doorgedrongen. Dat betekende dat ik mijn verhaal van het podium mocht voorlezen. Dat was leuk om te doen. Ik hoorde niet bij de beste drie, maar kreeg wel vijf exemplaren van de bundel met de beste verhalen, waar het mijne ook in was gepubliceerd. Je kunt het trouwens ook nog steeds online lezen. Verder kreeg ik een kortingscode voor de Dag van het Fantastische Boek, die twee weken later plaatsvond. Die was mooi voor mijn vrouw want ikzelf had al een vrijkaartje, omdat ik was gevraagd die dag een workshop te geven!

De beslissing de Harland Award Boekprijs niet uit te reiken, gaf de Dag van het Fantastische Boek op 14 april een grauw randje. De discussie wat de kwaliteit uitmaakt van een genreboek zal niet snel uitgewoed zijn. Ik ben toch gegaan, samen met Bianca. We waren er al voor het programma van start ging, want ik deed mee aan de opname van een leuke podcast. Het onderwerp was de dystopische roman van Ray Bradbury 'Fahrenheit 451' - een van mijn favoriete boeken. Met fanatieke lezers en SF-fans rond de tafel kwam een diepe discussie op gang. Het uur vloog voorbij. Later die middag gaf ik een workshop over 'De stad van de toekomst' en hoe je die als schrijver in je verhaal tot leven kunt brengen. Het zaaltje zat met achttien mensen vol. Naderhand kreeg ik enthousiaste reacties. Dat was leuk, want ik hoop nog vaker workshops te kunnen geven over SF-gerelateerde thema's. 's Avonds vond de uitreiking plaats van de Harland Awards verhalenwedstrijd. Die ging wel gewoon door. De vorige twee keer dat ik meedeed bleven mijn verhalen buiten de longlist. Nu eindigde 'De dans van de inktvissen' op de 22e plek! Daar was ik trots op! Een van de juryleden vertrouwde me later toe dat dit verhaal voor haar tot de top 10 behoorde. Tenslotte werden alle zeven exemplaren van 'Conquistador' die ik had meegenomen op de dag zelf verkocht. Ik mocht er ook een paar van signeren.

Het waren sowieso vrij drukke maanden. Het begon al in maart met de Comic Con in Ahoy, Rotterdam, waar ik met Macc stond - de eerste beurs van het jaar. Het was erg gezellig met de andere schrijvers en tekenaar Maarten de Bruin. Bovendien kon ik een heel aantal mensen blij maken met mijn boeken, zowel Conquistador als De Krakenvorst. Lezers die 'Boek 1: Keruga' al hadden gelezen waren blij dat ze nu 'Boek 2: Kartaalmon' konden aanschaffen. De week erna was het alweer tijd voor de Gothic en Fantasybeurs in Rijswijk. Lekker dichtbij voor mij. Dat was een wat rustiger beurs, maar toch was het weer gezellig, ook om met andere schrijvers bij te praten. En opnieuw gingen er mensen met mijn boeken naar huis. Tenslotte vond afgelopen weekend Elfia weer plaats in Haarzuilens, een tweedaags fantasyfestival, waar ik stond met de schrijvers van Godijn Publishing. We hadden er mooi weer bij en ik heb er een aardig kleurtje aan overgehouden. Het was gaaf om opnieuw andere schrijvers te spreken, te genieten van de sfeer en mensen blij te maken met mijn boeken. Tot mijn voeten het de tweede dag begaven, had ik de hele tijd een grijns op mijn gezicht!

Ik reisde de afgelopen weken ook twee keer op en neer naar Hoorn. De eerste keer was voor de startdag van Boek10 2018 op 17 maart. Daar zette ik mijn handtekening onder het contract voor 'Het teken in de lucht', mijn tweede SF-verhalenbundel, die zal uitkomen op een feestelijke schrijversdag op 29 september samen met de boeken van mijn negen collegaschrijvers. De bundel ligt nu bij de redacteur en mijn goede vriend Cornell Göksu is bezig de cover ervan te tekenen.
Op vrijdag de 13e ging ik opnieuw naar Hoorn, ditmaal om samen met de twee andere juryleden van de wedstrijd 'Achterblijvers' de ingezonden verhalen door te spreken. In de weken ervoor had ik ze alle 65 gelezen en beoordeeld. We bleken hier en daar van mening te verschillen, dus er moest worden gediscussieerd. Samen wisten we toch te komen tot een longlist en de 25 verhalen die gaan verschijnen in de gelijknamige bundel, samen met mijn bonusverhaal 'De tuinman'. Die verschijnt op het Keltfest-festival op 26 en 27 mei aanstaande. Leuk om erbij te zijn als je kunt. De cover van de verhalenbundel is in elk geval prachtig en ik weet al dat de inhoud verrassend afwisselend is. Wie de winnaar van de wedstrijd is, moet ik helaas tot die tijd nog geheim houden.

Over covers gesproken: ook de cover van mijn volgende SF-roman 'De afvallige ster' mocht ik delen met mijn lezers. Ik ben heel trots op het ontwerp, dat wat sfeer betreft past bij het verhaal dat harde SF-thema's als Dysonbollen, een groepsbewustzijn en buitenaards leven combineert met persoonlijke thema's als pesten en dominante ouderfiguren. Het boek gaat later dit jaar verschijnen bij uitgeverij Macc. De komende maanden zal ik waarschijnlijk weer met het manuscript aan de gang moeten, daar kijk ik naar uit.
Het manuscript voor 'De groene toren' waar ik in mijn vorige tweemaandelijkse bericht over schreef, is ondertussen ook gereed. Met bijna 40.000 woorden is het een lange novelle geworden, over een toekomstige maatschappij waar onderbuikgevoelens heersen over zowel de werkeenheden buiten de toren van de titel als de burgers binnen. Ik heb het naar Uitgeverij Macc opgestuurd. Ik maakte ook een ander manuscript af: een verzameling van achttien SF-verhalen onder de titel 'Achter de poort'. Cornell Göksu gaat hier illustraties bij maken. Mijn derde verhalenbundel zal op zijn vroegst eind 2020 kunnen verschijnen, maar nu zijn jullie alvast op de hoogte. Verder schreef ik de afgelopen maanden een kort verhaal van 1278 woorden en verzamelde ik ideeën voor volgende schrijfprojecten. Zo zal ik later dit jaar beginnen aan een boek getiteld 'De dinosaurusmakers'. Waar het over zal gaan, laat zich raden uit de titel ...

Al die plannen betekenen niet dat ik mijn eerdere boeken vergeet. Die kregen allemaal weer veel aandacht. Zo kwamen er na bijna een jaar nog steeds nieuwe recensies online van mijn SF-bundel 'Conquistador'. Zo schreef Liesbeth Jochemsen: 'Al met al is dit een bundel die gemakkelijk wegleest. De auteur heeft zijn huiswerk duidelijk goed gedaan en strooit met termen als singulariteit en supersnaren. Ook de werking van verschillende natuurwetten komt aan bod. Dit alles is echter zodanig beschreven dat je het ook als leek zijnde goed kunt volgen. Dit boek neemt je mee op geweldige avonturen voorbij de grenzen van tijd en menselijkheid.' Niek van de blog Niek heeft een boek schreef: 'Het verhaal De Klim sprong er voor mij uit. Hierin wordt als eerste een maatschappij geschetst waarin men leeft op een eindeloos lang stuk land tussen twee muren die een dag lopen van elkaar verwijderd staan. De hoofdpersoon kan zich niet aanpassen aan de eeuwenlange gebruiken van haar dorp en besluit naar de muur te gaan om deze te onderzoeken. Daar begint de klim. Het voelt als een sprookje en toch is het science fiction als je verder en verder komt in het verhaal. Wat mij betreft een prachtig opgebouwd verhaal. Alles bij elkaar heb ik me toch wel met alle verhalen vermaakt. En als ik het vergelijk met de vele verhalen die ik bijvoorbeeld elke maand in Clarkesworld Magazine lees dan denk ik dat deze verhalen daarin niet misstaan.' Ook de recensie van LaLagè is enthousiast: 'Het langste verhaal gaat over Jonas, de conquistador (veroveraar), die als één van de laatste mensen nog niet naar een machine is overgezet. Hij draagt wel een vernuftig ruimtepak. Als avonturier reist hij de ruimte rond, op zoek naar verlaten planeten waar ooit wel mensen woonden. Het is een ontzettend spannend verhaal en ik word er helemaal in meegesleept.'
Ook mijn nieuwste boek 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' viel bij recensenten in de smaak! Bijvoorbeeld bij Connie van Conniesboekies: 'Het tweede deel heeft iets meer tempo, heeft een betere verdieping in de karakters en dat leest een stuk prettiger. Niet alleen de karakters lijken te zijn gegroeid ook vind ik de schrijver gegroeid in zijn vertelkunst ... Als je een fantasie liefhebber bent ga hier dan lekker voor zitten.' Cisz Strasters van The Bookbabe was ook enthousiast: 'Met het eerste deel legde de auteur een belofte neer, de basis werd gelegd voor een goed verhaal, maar was de vraag of het uiteindelijk ook echt zou knallen. Tijdens het lezen heb ik zeker 2x echt kippevel gehad, omdat de scene gewoon zo mooi tot zijn recht kwam, dat is zeker een volmondige ja kan geven. Ik heb echt enorm genoten van de ontwikkelingen van de personages, en de strijd die er gemaakt werd. De goede basis van deel 1 heeft er voor gezorgd dat dit tweede deel steenvast stond.' Er verscheen ook een recensie op Fantasywereld, een van de grootste fantasysites van Nederland: 'Het verhaal geeft een sfeer van Lord of the Rings (door de Wurg en de magische relikwieën), middeleeuwse verhalen (door de strijd om de troon en de beschreven maatschappij), stammen- en indianenverhalen (door de rondreizende Hirita en hun tradities) en zal diegenen aanspreken die zoeken naar een beetje romantiek en een happy end.' 
Fantasywereld plaatste ook een bespreking van het eerste boek in het tweeluik, 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga': 'Een heerlijk boek dat je zo weg leest, vol mooie beschrijvingen die de wereld van papier tot leven brengen, verschillende protagonisten met ieder een eigen doel, en een voorspelling die de wereld voor altijd zal gaan veranderen.'
Leuk was tenslotte een recensie van 'Tenenkrommende verhalen'op de site van Fantastische Vertellingen, met aandacht voor mijn bijdrage: 'Bijzonder verrassend vond ik ‘Slaap der rechtvaardigen’ van Johan Klein Haneveld. Het futuristische verhaal deed zelfs mij even slikken. De auteur laat zien dat je ook zonder buitensporig geweld de lezer een onbehaaglijk gevoel kan bezorgen.'

In maart was mijn boek 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' trouwens boek van de maand op de blog van Tazzy Jeninga Ik hou van horror, fantasy en spanning. Voor die gelegenheid schreef ik een blog over hoe ik twintig jaar geleden tijdens mijn stage in de donkere kamer de eerste scène van het boek verzon. 
Op Fantasize verscheen een nieuwe column van mijn hand, dit keer over de onvermoede connectie tussen C.S. Lewis en H.P. Lovecraft. Deze schrijvers kunnen bijna niet meer van elkaar verschillen, maar ze zijn beide door dezelfde eerdere auteur beïnvloed.  
Op Hebban verscheen een terugblik op het schrijfproject 'Verhalenwevers' waar ik ook een bijdrage aan mocht leveren. Het verhaal is nu compleet en is in zijn geheel te lezen! Je vindt een link naar de PDF op de website.

De komende maanden worden wat minder druk wat festivals en beurzen betreft. Maar er gebeurt genoeg. Zo heb ik tien verhalen opgestuurd voor de nieuwe editie van Edge.Zero - ik ben benieuwd of er verhalen doorgaan naar de eindronde en of ik weer word geselecteerd voor de bundel die eind dit jaar verschijnt. In juni verschijnt de nieuwe editie van het leuke tijdschrift Fantastische Vertellingen, met daarin drie recensies van mijn hand en een kort essay over de Dag van het Fantastische Boek. Neem een abonnement, dan hoef je niks te missen.
Godijn Publishing brengt op 29 september een bundel uit met verhalen van de schrijvers die bij deze uitgeverij publiceren, getiteld 'Aangenaam'. Ik heb mijn post-apocalyptische verhaal 'De bevrijder' hiervoor opgestuurd. Ik doe ook mee aan de wedstrijd 'Grijze Klever' die rond de Boek10-presentatie wordt georganiseerd. Ben benieuwd of ik net als vorig jaar in de bundel beland! Tenslotte zal de komende tijd het eerste nummer uitkomen van 'De horizonvreter'. De makers van dit nieuwe tijdschrift plaatsen al een tijdje voorproefjes online en die maken heel nieuwsgierig ...

Novelle op komst, cover bekend, nieuwe bundel en veel recensies

$
0
0
De warmte, dat mogen jullie best weten, gaat me niet in de koude kleren zitten. Afgelopen mei was een van de warmste meimaanden ooit en juni heeft ook al een paar benauwde dagen gehad. Dat was zweten geblazen. Gelukkig dacht ik er meestal op tijd aan genoeg water te drinken. In elk geval voor één project was het benauwde weer een geschikte inspiratiebron. In mei schreef ik namelijk op verzoek van schrijver en uitgever Patrick Berkhof een novelle van 21.912 woorden die zich afspeelt in zijn verhaalwereld Dizary. De novelle speelt zich af in een tropische jungle en ik kon plots uit eigen ervaring beschrijven hoe het aanvoelt daar te lopen. Patrick overhandigde mij de sleutel tot Dizary en benoemde mij tot ereburger van deze Wold. In de officiële aankondiging op zijn blog kun je er meer over lezen! De titel van de novelle moet ik nog even geheimhouden, maar wat wel zeker is, is dat je hem in het najaar kunt aanschaffen. Ik hou jullie op de hoogte!

Eerst komt echter een ander boek van me uit, mijn tweede SF-verhalenbundel 'Het teken in de lucht', die verschijnt bij Godijn Publishing als onderdeel van Boek10 2018. Begin juni werden de covers van de tien boeken bekend gemaakt en dus ook die van mij. Mijn goede vriend en illustrator Cornell Göksu heeft zich uitgesloofd op de afbeelding. Het boek verschijnt op de Boek10-dag op 29 september. Je kunt je daar nog voor aanmelden als je erbij wilt zijn. Op diezelfde dag verschijnt ook de bundel 'Aangenaam', waar mijn korte verhaal 'De bevrijder' in zal verschijnen en de bundel 'Grijze Klever', met de top 25 uit de gelijknamige verhalenwedstrijd. Ook daar heb ik een verhaal voor opgestuurd. Mijn nieuwe SF-roman 'De afvallige ster' waarvan ik in het vorige bericht de cover kon laten zien, zal eind november uitkomen, waarschijnlijk op de wintereditie van Castlefest.
Ik heb mijn website een beetje aangepast, zodat nu alle te verschijnen publicaties op een eigen pagina staan. Zo kun je zien wat er nog van mijn hand zit aan te komen!

Ik kijk in dit bericht echter niet alleen vooruit naar toekomstige publicaties. Zo stond ik in het weekeinde van 27 en 28 mei met mijn uitgever Godijn Publishing op Keltfest, een fantastisch festival. Op de eerste dag van het festival vond de officiële presentatie plaats van de bundel 'Achterblijvers'. Deze bundel bevat de 25 beste SF- en fantasyverhalen van de wedstrijd met dit thema, georganiseerd door Godijn Publishing. Ik had de eer dat ik in de jury mocht zitten en meebeslissen welke verhalen publicatie verdienden. Het is een heel mooie bundel geworden. Ik mocht zelf ook een bonusverhaal schrijven. Dat werd mijn SF-verhaal 'De tuinman'. Op het festival hielden we een kleine ceremonie, met veel mede, om de aanwezige deelnemers te feliciteren en hun prijs dan wel een bundel te overhandigen. Je kunt zelf de bundel bestellen op de website van Godijn Publishing.
Verder verscheen de nieuwe editie van het tijdschrift Fantastische Vertellingen. Dit keer zonder verhaal van mijn hand, maar wel met drie recensies die ik heb geschreven en een essay over de Dag van het fantastische boek. Ook Paul van Leeuwenkamp heeft over de 'dag' geschreven. Verder een stripverhaal, tekeningen en erg leuke verhalen in dit prachtige kwartaalblad. In het volgende nummer (nr 47) komen ook weer recensies van mij, maar ook mijn verhaal 'De zwarte schim', met een illustratie van mijn hand. Neem een abonnement, dan hoef je niks te missen.
Ook leuk om te melden is dat het boek 'Woestijnvaders' waar ik de redactie van heb gedaan en dat is verkozen tot beste theologische boek van 2015, in een nieuwe editie is uitgekomen, nu in tijdschriftformaat. Aanrader!

Geekwebsite Fantasize publiceerde ondertussen twee van mijn essays. Het eerste, 'De levensechte werelden van Kim Stanley Robinson', gaat over een van mijn favoriete schrijvers. Elke keer als ik een boek van hem lees, raak ik geïnspireerd om zelf nieuwe verhalen te verzinnen. Wat is zijn geheim? Het tweede, 'Het avontuur roept', gaat over de vraag waarom ik van jongs af aan zo graag avonturenverhalen lees (en schrijf). Wat is de aantrekkingskracht van dit genre, en waarom kijken sommige mensen erop neer?
Anthonie Holslag zette mij in de schijnwerpers op zijn blog en nam een uitgebreid interview met me af over mijn liefde voor SF, de thema's in mijn verhalen, de oplaaiende discussie over genre en literatuur en wat ik wilde dat ik geweten had toen ik met schrijven begon. Je kunt het hier lezen.
De podcast over SF-klassieker Fahrenheit 451 waaraan ik had meegewerkt op de Dag van het Fantastische Boek is ondertussen ook online verschenen. Een levendige discussie over een boek dat actueler is dan ooit. 

Ook verschenen er de afgelopen twee maanden weer veel nieuwe recensies over mijn boeken. Vooral op 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' kwamen veel positieve reacties. Boekblogger Angela van de blog Faeraphel schreef bijvoorbeeld: 'De karakters worden alleen maar verder uitgewerkt en je leert ze steeds beter kennen. Alecia heeft problemen met haar geloof en Tarid heeft heel zijn droom uit het eerste boek opgegeven, wat echt perfect bij zijn karakter ontwikkeling past! Maar ik denk dat Frelik de meeste ontwikkeling heeft gehad. Ik houd gewoon van karakter ontwikkeling!'
Ook Wendy Koedoot was positief: 'Het verhaal leest vlot doordat de gebeurtenissen en ontwikkelingen heel snel op elkaar volgen. Je zit steeds op het puntje van je stoel van verbazing of door de acties die er gaande is. Er zijn momenten bij dat je het allemaal zo realistisch lijkt dat je bijna naar adem moet happen ...'
Tazzy Jeninga van de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'was erg te spreken over 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon'! 'De auteur beschrijft alles zo beeldend, dat je het vóór je ziet. Het komt als een film aan je voorbij. Het einde is afsluitend en je hebt er vrede mee. Ik vond het boek spannender dan deel 1, dus daarom geef ik nu een 9! Dat zijn 4,5 sterren.'
In het laatste nummer van SF Terra stond een mooie recensie van 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon': 'Dit tweede deel is een mooie afsluiter van een goed avontuurlijk verhaal. Een Nederlandse fantasy die je op het puntje van je stoel laat zitten ... Je hebt haast niet door dat je aan het lezen bent, het is alsof je er echt bent. Jij bent in gevaar, jij maakt het avontuur mee ... het verhaal is super goed geschreven.' Je leest de recensie op mijn website.
Een lezer op Hebban schreef: 'De schrijfstijl is eentje die heel vlot leest en de aandacht van de lezer vasthoudt tot het zelfs moeilijk wordt om het boek even weg te leggen. Je wordt als het ware meegezogen in het verhaal. De conclusie is dat dit een boek is dat de aandacht van de lezer volledig vasthoudt en dat na uitlezen van het boek zeker smaakt naar meer.'
Marcel van der Rijst las beide boeken van het tweeluik 'De Krakenvorst' en was er enthousiast over. Hij noemt 'Keruga' meeslepend en schrijft: 'Het komt langzaam op gang, maar op een gegeven moment zat ik geheel in het verhaal en ontspon er een mooi verhaal over menselijkheid, over de vragen die mensen stellen in het leven en de onzekerheden die ze tegenkomen.'  Marcel raadt iedereen aan het te lezen, vooral samen met boek 2 'Kartaalmon'. 'Dit is een doordacht verhaal geworden. Het verhaal valt mooi in elkaar. Hij heeft een aantal zaken voor de plotwendingen al gezaaid in deel 1: Keruga en die vallen in dit tweede deel mooi op zijn plaats. Met al is dit goede en meeslepende Fantasy geworden. Een aanrader voor iedereen die van Fantasy houdt met een menselijke tint.' 
Een uitgebreide bespreking van mijn bundel 'Conquistador' tenslotte prijst de natuurbeschrijvingen in mijn verhalen en de origineel bedachte toekomstmogelijkheden. 'De holle werelden die ontdekkingsreiziger Jonas ontdekt zijn wonderschoon, sprankelend en levensecht beschreven. In de gletsjerwereld krijg je het plaatsvervangend koud, de dinosaurussen lijken echt te bestaan en wanneer je op asteroïde DF-345 landt lijkt het wel zomer en proef je de lucht.

Dat was nog niet alles wat ik over de afgelopen maanden te melden heb. Ik schreef nog een nieuw kort verhaal van 2780 woorden, wat volgens de proeflezers weer heel anders was dan mijn vorige verhalen en begon aan een iets langer verhaal. Verder sprak ik met Theo Barkel van uitgeverij Macc over onze plannen voor de Castlefestkronieken. Ik mocht het eerste deel van de nieuwe trilogie dat hij schreef redigeren en ga in de zomer zelf het tweede deel daarvan schrijven. Dat komt uit in augustus 2019 en wordt een feest voor liefhebbers van Sherlock Holmes en oude SF-klassiekers. Ook gaan Theo en ik samen een verhaal schrijven. We hebben het plot al in grote lijnen bedacht en gaan binnenkort aan de slag! Eerst moet ik echter 'De afvallige ster' nog herschrijven. Collega-auteur Vince Penders heeft het manuscript voor mij gelezen en van waardevolle opmerkingen voorzien, zodat ik weer een heel stuk verder kan komen.
Het mooiste nieuws is nog het evenement waar ik aan meewerk, samen met Esther Wagenaar en Johan Bakker. Op vrijdag 22 juni om 19.30 uur organiseert boekhandel Van Rietschoten (Keizerswaard 8,  Rotterdam) een sciencefiction-avond. Onder het motto: NEDERLANDSE SCIENCEFICTION: VEELZIJDIG EN VERRASSEND gaan we in gesprek met het publiek en middels verhalen, beelden, muziek en discussies nemen we de aanwezigen mee naar wondere werelden die dichterbij zijn dan je misschien denkt. De toegang is vrij. Wel aanmelden graag: boekhandel@vanrietschoten.nl.
Kun je hier nou onverhoopt niet bij aanwezig zijn, dan kun je me op zondag 1 juli ontmoeten op de boekenmarkt in Dordrecht, waar ik in de stand van Macc zal staan. Vervolgens zal ik acte de presence geven op Castlefest (3,4 en 5 augustus). Kortom, er valt de komende maanden weer genoeg te beleven!

Verhalen, essays en het laatste werk aan mijn nieuwe boeken

$
0
0
Het was een warme, maar ook een drukke zomer. Het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden, was net als elk jaar eigenlijk, de publicatie van de nieuwste Ganymedes-bundel. Ganymedes-18 bevat verhalen van auteurs als Tais Teng, Jaap Boekestein, Roderick Leeuwenhart, Mike Jansen, Jasper Polane, Debby Willems en Pen Stewart, en ik sta erin met mijn gedicht 'Versteend'. Erg leuk dat ik me nu ook gepubliceerd dichter mag noemen! Je kunt de bundel bestellen op de site van St. Fantastische Vertellingen. Je vindt er ook de recensie die ik schreef over Ganymedes 18.
Van de stichting verscheen ook de nieuwste uitgave van het blad Fantastische Vertellingen, dat elk kwartaal verhalen, tekeningen en recensies bevat. In het jongste nummer (47 alweer), staan drie recensies van mijn hand over recente boeken uit het fantastische genre, maar je vindt er ook mijn SF-verhaal 'De zwarte schim' dat ik zelf heb geïllustreerd. Je kunt dit nummer ook bestellen op de Fantastische Vertellingen-site, maar een abonnement is nog veel leuker!
Geekwebsite Fantasize publiceerde mijn korte verhaal 'Levend Fossiel'. Hierin lees je over een paleontoloog die bezoek krijgt van een van de financiers van zijn onderzoek, die wel heel veel interesse heeft voor een bijzonder fossiel ...
Ik gebruik Sweek om verhalen 'uit de oude doos' te plaatsen - die ik bijvoorbeeld al twintig jaar of meer geleden heb geschreven. Zo publiceerde ik er mijn verhaal 'Het contract'. Het is een 'Ziltpunk'-verhaal van voordat 'Ziltpunk' bestond. Nederland staat onder water, maar ondernemende types hebben stukken land ingepolderd en lokken er nietsvermoedende mensen heen met de belofte van vrijheid ...

Ik noemde al de website Fantasize. Daar verschenen ook weer twee essays. De eerste ging over de jeugdboekenserie Euro-5. Als jonge tiener haalde ik die uit de bibliotheek, waar ik elke keer keek of er een in het rijtje stond die ik nog niet kende. Deze boeken wakkerden mijn liefde voor sciencefiction stevig aan en de invloeden ervan zijn nog steeds zichtbaar in mijn werk.
Mijn tweede stuk op Fantasize ging over mijn persoonlijke top 5 van SF-boeken. Ik ben groot liefhebber van sciencefiction en dus was het moeilijk een keuze te maken. Ik heb dus wat gesmokkeld en noem veel meer boeken en schrijver. Ook enkele Nederlandstalige - want ook wij kunnen SF-verhalen schrijven!
Op de website van sympathieke boekverkopers Anderwereld verscheen een uitgebreid interview met mij over inspiratie, writers block, mijn favoriete boeken en mijn plannen voor de toekomst.

Ik heb de afgelopen maanden natuurlijk hard gewerkt aan mijn boeken die dit najaar gaan uitkomen. Ten eerste mijn tweede SF-bundel 'Het teken in de lucht'. De redacteur die mijn manuscript onder handen had genomen, schreef erbij: 'Ik heb met veel plezier je boek gelezen: en dat terwijl SF niet per se mijn ‘ding’ is! Ik denk dat je met Het Teken in de Lucht een heel toegankelijk SF-boek geschreven hebt.' Daar ben ik blij mee! Later moest ik nog kijken naar de laatste opmerkingen van de proeflezer. Ook hij was enthousiast: 'Wat is het een geweldige collectie verhalen. Het eerste verhaal is schitterend en het niveau is eigenlijk constant hoog ... Ook het slot is onwijs mooi. Geen woord teveel.' Ik ga er bijna van blozen! Wil je als een van de eersten deze bundel in handen houden, gesigneerd en al, dan kun je hem alvast bestellen op de website van Godijn Publishing of kom op 29 september naar de Boek10-dag in Hoorn!
In oktober verschijnt mijn novelle over de Dizarywereld bij uitgeverij Versa. Schrijver en uitgever Patrick Kerkhof stuurde me de proefdruk per post, al helemaal als boek gelijmd, en ik kan jullie vertellen: het is een schitterend boekje geworden. De cover is van de hand van Patrick en is prachtig. Ik kan nog niet te veel vertellen over het verhaal, maar op zijn site licht Patrick alvast een tipje van de sluier op!
Ik ben ook verder gegaan met 'De afvallige ster', mijn harde SF-roman die in november bij Macc verschijnt. Collegaschrijver Vince Penders had nog eens aandachtig naar het manuscript gekeken en met zijn opmerkingen erbij ben ik er weer doorheen gegaan. Het is er nog strakker van geworden. Nu nog de laatste redactieronde afwachten. Het wordt een uniek SF-verhaal, onder andere door het thema. Veel SF-verhalen over de gevolgen van pesten ken ik namelijk niet ...

Niet alleen komt op 29 september mijn verhalenbundel 'Het teken in de lucht' uit, die dag verschijnt ook de bundel 'Aangenaam', met daarin verhalen van alle schrijvers van Godijn Publishing. Een mooie kennismaking en heel divers, want iedereen lijkt in een ander genre te schrijven. Mijn bijdrage is een post-apocalyptisch SF-verhaal, waarin het leven op Aarde totaal onmogelijk lijkt te worden. Ook deze bundel kun je alvast bestellen op de site van Godijn Publishing.
De tweede bundel die op 29 september verschijnt is 'Grijze klevers' met daarin de beste verhalen die zijn opgezonden voor de gelijknamige schrijfwedstrijd. Ik weet dus nog niet of ik in de bundel sta, dat wordt pas op 29 september bekend gemaakt, maar ik weet ondertussen wel dat ik op de 'long list' sta. Het blijft nog even spannend!
Nog wat verder weg is de publicatie van mijn verhaal 'In spin'. Ik had het opgestuurd voor Ganymedes 18, maar daar paste het niet in. Nu gaat het verschijnen in Fantastische Vertellingen nummer 49. Dat niet alleen, ook mijn gedicht 'De Inklings', dat ik schreef na mijn bezoek aan Oxford, zal in dat nummer verschijnen. Het komt uit in maart 2019. Als je een abonnement neemt op Fantastische Vertellingen hoef je niks te missen! Tevens ontvang je dan ook de Tjonge, het kleinste tijdschrift van Europa.  In nummer 15 daarvan komt mijn verhaal 'Uitwaaien' te staan. Ook daar ben ik erg trots op!

Maar natuurlijk vergeet ik niet mijn al verschenen boeken! Vooral Conquistador werd de afgelopen maanden weer veel gelezen en gerecenseerd. Collegaschrijvers Johanna Lime plaatsten hun bespreking op Hebban: 'Dit is een van de betere bundels met science fiction verhalen die ik heb gelezen. Ik ben trots op deze Nederlandse schrijver. Ik heb van zijn verhalen genoten en raad dit boek aan bij iedereen die science fiction leest of eens een blik op een mogelijke toekomst werpen wil.'
Recensente Wendy Koedoot was ook heel enthousiast: 'Bij geen van de verhalen zie je het eind aankomen, je denkt steeds : “He?” De sfeer wordt erg goed beschreven, je kan je goed voorstellen hoe het leven op die plaats in het heelal is. Ik heb er van genoten en geef de bundel 5 dik verdiende sterren.'
De recensie van Jorrit de Klerk op Goodreads had ik nog niet eerder gedeeld: 'Johan beschrijft met zijn verhalen ambitieus de hele post Singulaire geschiedenis van de mensheid, en durft daarbij te gaan tot de laatste momenten van het universum. De verhalen doen mij denken aan het werk van Bear en Benford.
Bestellen kan hier!
Willem van Hartskamp plaatste op Boekenbloggenderwijs een bespreking van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga':'Interessant, boeiend zelfs, is dat hij de thematiek en de boodschap van zijn non-fictieve werk De loser die wint laat terugkomen in een fantasyverhaal. Het staan in een religie waarin je beknot wordt door regels en wetten, al dan niet schriftelijk vastgelegd, leidt niet tot echte christelijke vrijheid. Invoelend, meelevend verwoordt hij die geestelijke strijd omdat hij zelf erdoorheen gegaan is.'
Bestellen kan hier!

Ik schreef de afgelopen maanden weer meerdere korte verhalen. Ten eerste een verhaal van zo'n 1800 woorden over groepsintelligenties in een wel heel verre toekomst, maar met een hedendaags politiek tintje. Dit zal ik later dit jaar opsturen naar Fantasize.
Ten tweede een van 8283 woorden, met als hoofdpersoon niemand minder dan Jonas Janquill, de ontdekkingsreiziger uit 'Conquistador'. Onderweg naar Gliese komt de expeditie voor onverwachte problemen te staan ...
Ten derde een verhaal van 4635 woorden dat bedoeld is voor mijn bundel met 'verontrustende verhalen'. De hoofdpersoon moet achterhalen waarom in een bepaald deel van de ruimte zoveel mensen verdwijnen. Ze mag de planeet van de Tochlanen bezoeken, maar daarvoor moet ze aan nogal wat voorwaarden voldoen ...
Ten vierde een verhaal van ongeveer 2100 woorden voor de website Historische Verhalen, over het leven van de boekaniers aan het eind van de 16e eeuw. Weer heel wat anders dan SF of fantasy!
Ten slotte nog een van  2434 woorden dat uiteindelijk het slotverhaal van mijn bundel met 'verontrustende verhalen' moet worden. Dus zaten er huiveringwekkende momenten in. Ook in de heel verre toekomst staan de laatste mens angstaanjagende dingen te wachten ...

Ook op promotiegebied waren het weer drukke maanden. Vrijdagavond 22 juni vond in boekhandel Van Rietschoten in Rotterdam een sciencefictionavond plaats. Samen met collegaschrijvers Esther Wagenaar en Johan Bakker vertelde ik de aanwezigen over de geschiedenis en achtergronden van SF. Het geheel werd ondersteund met muziek. Het was zo'n succes dat het zelfs in de krant kwam!
De week erna, op 1 juli, stond ik in Dordrecht in de kraam van Macc op de jaarlijkse boekemarkt. Ook dat was heel leuk. Heel wat mensen hadden belangstelling in mijn Krakenvorst-boeken en we hadden er ook mooi weer bij!
Datzelfde gold voor Castlefest, begin augustus. Drie dagen stond ik in de stand van Macc in de schrijverstent. Het was gezellig en er kwamen veel mensen voor mijn boeken, dit keer vooral voor Conquistador. Ook was Robin Hobb op Castlefest, en het was leuk een heldin van me in levenden lijve te zien. Op Castlefest verscheen ook deel 4 van de Castlefestkronieken, 'De oneindige paradox'. Het melden waard, want ik kom er als karakter in voor! Ik speel een kleine, maar cruciale rol in het verhaal, dat een feest is voor bezoekers van fantasyfestivals en liefhebbers van de SF-verhalen van Wells en de detectiveverhalen van Arthur Conan Doyle. Ik mocht dit boek van Theo Barkel proeflezen en genoot van zijn levendige verbeelding. Ik ga voor volgend jaar zelf het vervolg schrijven: 'De gevonden wereld'. Je kunt het boekje hier bestellen.
De week na Castlefest was het tijd voor de jaarlijkse Macc-schrijversdag bij Theo en Nettie Barkel thuis. Ik heb erg veel gelachen met de collegaschrijvers en Bianca en ik genoten van het heerlijke eten. Ook werd een overzicht gegeven van de plannen voor komend jaar. Zo komt de verhalenbundel 'Verhalen vertellers' eraan, met mijn verhaal 'Symbiose' er in en verhalen van o.a. Tais Teng, Jaap Boekestein, Karel Smolders en Yvette Hazebroek. Verder konden Theo en ik de titel bekendmaken van het boek dat we samen gaan schrijven: 'De quantumdetectives'.

De komende maanden is er ook weer genoeg te beleven! Ten eerste is er op 1 en 2 september weer de Comiccon in Amsterdam. Twee dagen vol stands, cosplay en geekyness! Dit jaar staan mijn uitgevers er niet, maar ik ben er wel aanwezig. Ik werk namelijk mee aan de twee schrijverspanels die worden georganiseerd op zaterdag en op zondag. Op zaterdag ga ik het met mijn collega's Roderick Leeuwenhart, Sophia Drenth en Jasper Polane hebben over de vraag of er zoiets bestaat als een typisch Nederlands fantasyverhaal, en op zondag gaan we het hebben over de verhalen die ons hebben beïnvloed en of je altijd wel zo origineel moet willen zijn.  Kom en praat mee! Ik neem ook wat van mijn boeken mee, mocht je die nog willen kopen.
Op zondag 23 september reis ik af naar Limburg. Ik sta dan namelijk op Elfia Arcen in de kraam van Godijn Publishing met mijn boeken. Niet alleen met Conquistador en de Krakenvorst-duologie, maar er ligt dan ook een intekenlijst klaar voor 'Het teken in de lucht'. Verder gewoon genieten van een gaaf fantasyfestival.
29 september is de Boek10-dag in Hoorn. Tien schrijvers met tien boeken, twee verhalenbundels, inspirerende voordrachten en alles wat voor lezers en schrijvers boeiend is. Het wordt een gave dag en het zou leuk zijn als jij er ook bij kunt zijn!
De week erna sta ik op 6 oktober voor het eerst met mijn nieuwe boek 'Het teken in de lucht' in het land en wel op de Cultuurdag in Bergen op Zoom. Het wordt de tweede keer dat dit festival georganiseerd wordt door de onvermoeibare Sonn Franken. De vorige keer was het al heel gezellig en nu gaan we voor de herhaling. Niet alleen heb ik mijn nieuwe bundel mee, op het festival komt waarschijnlijk ook weer een speciale bundel uit met gedichten en korte verhalen. Ik heb mijn verhaal 'De laatste mens' hiervoor opgestuurd!
Het weekeinde van 13 en 14 oktober is het tijd voor Fantasy Fest in Rijswijk. Dit was eerst de Gothic & Fantasybeurs, maar er is gekozen om in te zetten op de Fantasy. Ik sta er zaterdag bij Macc en zondag bij Godijn. Dit weekeinde wordt extra bijzonder omdat de novelle die ik voor Versa heb geschreven in de Dizarywereld dit weekeinde ook voor het eerst te krijgen zal zijn! Dat wordt dus een feestje!
Zet ook alvast 24 en 25 november in je agenda. Dan is de Castlefest wintereditie en op dat festival zal mijn boek 'De afvallige ster' uitkomen! Meer daarover lees je in het volgende blogbericht dat ik over twee maanden zal plaatsen!

'Het teken in de lucht' - 'The making of ...'

$
0
0
Afgelopen zondag mocht ik op fantasyfestival Elfia in Arcen mijn nieuwe SF-bundel 'Het teken in de lucht' alvast even in mijn handen houden. Eigenlijk komt hij namelijk pas uit op 29 september, als onderdeel van Boek10 2018. Maar de boeken waren al binnengekomen van de drukker en mijn uitgever besloot de bezoekers van Elfia de primeur te gunnen. En ik kon me alvast verlustigen aan mijn nieuwe pennenvrucht, het negende boek van mijn hand. Want het blijft altijd bijzonder je eigen werk terug te zien in de vorm van een boek, een concreet product, letters op papier, alsof het opeens buiten jezelf bestaat. Dat gevoel heb ik niet bij op dezelfde manier bij verhalen die ik op internet publiceer. Dat blijft altijd in enige mate ontastbaar. Maar dat is mijn punt niet. Wat ik wil zeggen is dat 'Het teken in de lucht' nu bij elke boekwinkel te bestellen is, en als je hem deze week aanschaft via de webshop van Godijn Publishing krijg je zelfs een gesigneerd exemplaar!

Wat het moment afgelopen zondag nog extra bijzonder maakte, was dat deze bundel al een hele geschiedenis heeft. Ik begon er namelijk meer dan tien jaar geleden aan te schrijven. Het idee voor de bundel kreeg ik zelfs al in 2004 of 2005 - helaas heb ik de precieze datum nooit opgeschreven. Ik weet wel dat het in de winter was, in de tuin van mijn ouders. Of althans, dat was het moment dat ik mijn broer Marten er over vertelde. Het was twee of drie jaar na het verschijnen van mijn tweede boek 'Het wrak', dat in 2002 het actieboek voor de maand van het spannende boek was van de christelijke uitgevers. Ik had ondertussen een vervolg geschreven op 'Neptunus' (dat in 2001 was uitgekomen), maar mijn toenmalige uitgever wilde daar niet aan beginnen. Ook was ik eind 2001 begonnen met het schrijven van een fantasyverhaal, toen nog getiteld 'De koning en de kraak'. Ik had de eerste drie hoofdstukken af en liet het aan mijn uitgever lezen. Ook dat manuscript viel niet in goede aarde. Ten eerste omdat het wat te kritisch was op religie, ten tweede omdat fantasy sowieso niet goed verkocht in christelijke boekwinkels. Kon ik niet een keer een contemporaine thriller schrijven, in de stijl van 'Het wrak'? Teleurgesteld begon ik een idee daarvoor uit te werken en ik schreef de proloog, maar daarna kwam er niets meer uit mijn vingers. Ook aan mijn fantasyverhaal ging ik niet meer verder. Ik had het idee dat ik droogstond. Mijn verbeelding was spoorloos verdwenen. Een heuse 'writers block', dus.
Maar natuurlijk bleef ik in mijn gedachten met het schrijven bezig. Ik bedacht een soort tijdreis/horrorverhaal - dat eindigde met het verdwijnen van het hele universum (dat ik ooit nog een keer zal uitwerken). Maar ik had ook een idee voor een kort SF-verhaal. Ik woonde destijds namelijk in Leiden boven een christelijke boekwinkel, en las (strikt genomen illegaal) op de trap naar boven de boeken die in opslag stonden in de gang. Daartoe behoorden de eindtijdverhalen uit de 'Laatste bazuin'-serie van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins. Daarin worden de gelovigen in de hemel opgenomen terwijl de rampen uit Openbaring over de aarde worden uitgestort. Filmliefhebbers kennen misschien wel de versie met Nicolas Cage. Ik was me echter aan deze boeken gaan ergeren, omdat ik het toekomstbeeld dat eruit sprak zo negatief vond. Ik heb daar onlangs in een blog op Fantasy-schrijven uitgebreid over geschreven! Aan de andere kant: ik had Openbaring als kind meerdere malen gelezen, want het is het meest fantasievolle boek van de Bijbel. En ik ging nadenken over manieren waarop ik de beelden uit dat Bijbelboek kon interpreteren als SF-schrijver. Zo wordt erover gesproken dat de duivel die tot dan toe de heerschappij had over de aarde met ketens wordt geboeid en in de diepte wordt gegooid, waar hij voor duizend jaar gevangen moet blijven. De betreffende tekst in Openbaring 20 spreekt over een put. Als iemand met interesse in de kosmologie las ik veel over zwarte gaten. Putten in de ruimtetijd die zo diep zijn, waar de zwaartekracht zo sterk is, dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. Als er een afgrond is die diep genoeg is om de duivel gevangen te houden, zou dat natuurlijk een zwart gat moeten zijn - en wel Sagitarius A, het zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel.
Het bleef niet bij dat ene idee. Al snel ontstond het plan een SF-verhalenbundel te schrijven die de hele periode van het duizendjarig rijk zou beslaan. Vooral om een hoopvoller toekomstbeeld te laten zien dan in de gebruikelijke eindtijdliteratuur. Sciencefiction zou daarbij een interessant perspectief bieden, verwachtte ik. Natuurlijk zou het voor de lezer niet direct duidelijk moeten zijn waar het om draaide. Dus bedacht ik de Autoriteit, en de Autoriteitsvertegenwoordigers die in zijn naam over de aarde (en daarbuiten) reizen. Ik had dus het idee, maar ik zat nog steeds midden in een 'writers block' en het leek nog steeds alsof mijn verbeelding totaal geblokkeerd was. Het duurde tot 2008 voor ik het eerste verhaal schreef. De vonk voor dat verhaal kwam toen mijn ouders terugkwamen van een reis naar India. Mijn vader vertelde dat met zijn reis naar zo'n andere cultuur een jongensdroom van hem was uitgekomen - en dat op 61-jarige leeftijd. Zijn verwondering en blijdschap daarover was inspirerend en het was de brandstof voor het schrijven van het verhaal 'De droom'. In een paar dagen stond het op papier. Ik was er trots op (en terecht bleek later, want het won de derde prijs van de verhalenwedstrijd Fantastels 2015). Maar ik kon daarna niet direct verder schrijven aan de volgende verhalen. Elke keer moest ik wachten tot de vonk kwam, tot de puzzelstukjes precies op de juiste plek vielen. Dus schreef ik maar twee, maximaal drie verhalen per jaar. In 2011 schreef ik 'Afdaling'. En toen stopte de inspiratie en schreef ik een jaar lang geen verhaal. Op dat moment moest ik echter nog twee verhalen voltooien - waaronder het verhaalidee waarmee het allemaal was begonnen, 'De afgrond'. Al die tijd was dat niets meer geworden dan een paar regels in een aantekenboekje. De bron van binnen leek echter opgedroogd.

Er gebeurde intussen veel. In 2011 kreeg ik bijvoorbeeld verkering met Bianca en in 2012 vroeg ik haar ten huwelijk. Zij verbaasde zich er steeds al over dat ik zei dat ik een 'writers block' had maar als iemand mij om een idee vroeg kwam dat vanzelf. Ze geloofde dat ik mijn verbeelding niet definitief had verloren. Ik werd in 2012 uiteindelijk ziek. Wondroos, een behoorlijk heftige aandoening. Twee keer had ik het in één jaar. Tijdens de tweede episode, in september 2012, besefte ik me dat de stress waardoor ik ziek was geworden niet kwam doordat ik te graag wilde schrijven, maar doordat ik te weinig schreef. Ik moest er gewoon voor gaan zitten. Ik had ook een stuk van Neil Gaiman gelezen waarin hij uitlegde hoe als hij in de 'flow' zat de woorden uit zijn pen leken te vloeien en als vanzelf op het papier kwamen, maar dat er ook dagen waren waarop het schrijven moeilijk ging en elk woord een worsteling met zich meebracht. Als hij later zijn werk terug las, zag hij echter geen verschil in wat hij geschreven had tussen de goede en de slechte dagen. De rol van je geïnspireerd voelen is dus overdreven. Schrijven is werken. Dat was wat ik nodig had. Toen ik hersteld was besloot ik het in praktijk te brengen. Ik nam een laptop mee in de trein en ging schrijven. Eerst twee losse korte verhalen, maar toen de verhalen die nog ontbraken aan 'Het teken in de lucht'. Ik wachtte niet op inspiratie, maar begon gewoon. En ik schreef ze direct, achter elkaar. Toevallig zijn het beide ook de laatste twee verhalen in de bundel, en volgens mij de beste.

De bundel zoals ik die in 2004/5 verzonnen had, was in 2012 dus eindelijk gereed, maar daarmee was hij nog niet uitgegeven. Opnieuw had ik tegenslag, want de uitgever van 'Neptunus' wilde dat boek wel heruitgeven, en ook 'De derde macht' in 2013, twaalf jaar nadat ik dat boek had geschreven, maar in een verhalenbundel had hij geen interesse. Ook van anderen hoorde ik dat verhalenbundels niet succesvol zouden zijn. Ik het dat altijd vreemd gevonden, maar goed, ik ben ook groot liefhebber van korte verhalen. Pas toen ik over Boek10 hoorde en zag dat er bij de eerste lichting van Boek10 ook verhalenbundels zaten, ging ik weer over het uitgeven van 'Het teken in de lucht' nadenken. Ondertussen had ik ook de verhalen van 'Conquistador' al af, en dat werd de eerste bundel, maar daarna aarzelde ik niet om ook 'Het teken in de lucht' op te sturen. En nu, na een reis van bijna veertien jaar, tien jaar nadat ik het eerste verhaal heb afgeschreven, is er een concreet boek!

'Het teken in de lucht' staat ook al op Hebban en op Goodreads - daar kun je aangeven dat je het wilt lezen, en als je het uit hebt een recensie plaatsen. Dat wordt zeer gewaardeerd!

Twee nieuwe boeken, twee bundels en veel nieuwe verhalen

$
0
0
Twee maanden zijn zo voorbij. Al helemaal als er zoveel gebeurt op schrijfgebied als de afgelopen twee maanden! Ik ga proberen het zo goed mogelijk voor jullie samen te vatten. Ten eerste kwamen er twee boeken van mij uit, om te beginnen mijn negende boek, de mozaïekroman 'Het teken in de lucht', dat negen SF-verhalen bevat die samen een groter geheel vormen, namelijk de duizendjarige geschiedenis van het rijk van de Autoriteit. Ik had het idee voor dit boek al in in 2004 en begon eraan te schrijven in 2008. Nu is het er dan eindelijk en het was voor mij het wachten meer dan waard. Ik mocht het boek al in mijn handen houden op Elfia in Arcen, een groot fantasyfestival. Het regende die dag eind september behoorlijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn boek was een feit en werd zelfs al verkocht! De officiële presentatie was een week daarna, op 29 september op de Boek10-dag in Hoorn. Samen met negen andere schrijvers mocht ik daar mijn boek ontvangen, na een dag met workshops, lezingen en goede gesprekken. Het was erg leuk dat mijn familie ook helemaal naar Hoorn was gekomen om mij te feliciteren!
Wil jij 'Het teken in de lucht' ook lezen? Het is te bestellen bij elke boekwinkel, on- en offline, en op de webshop van de uitgever!

Het laatste weekend van september was nogal druk, want terwijl ik in Hoorn op het podium stond, vond in Zoetermeer ook een festival plaats. Historisch Zoetermeer. En daar was bij Patrick Berkhof van Uitgeverij Vesta voor het eerst mijn novelle 'Acmala' te verkrijgen! Ikzelf kreeg mijn eerste exemplaren van mijn tiende boek twee weken later, op het gezellige Fantasy Fest in Rijswijk. Daar stond ik de zaterdag in de kraam van Vesta. Patrick had die prachtig ingericht en ook gezorgd voor rekwisieten, zoals een enorm uitvergroot boek, waarmee ik natuurlijk op de foto ging. 'Acmala' speelt zich af in de wereld van Dizary, door Patrick verzonnen. Een kleine groep ontdekkingsreizigers gaat op zoek naar de bron van de reuzenmotten die Dizary teisteren. Daartoe trekken ze naar het afgelegen woud Gesmer. Al snel blijkt dat de grootste gevaren niet van buiten komen, maar van binnenuit ... Het was erg leuk een keer een verhaal te schrijven in de verhaalwereld van iemand anders en ik ben heel erg trots op het eindresultaat.
Als je 'Acmala' ook wilt lezen kun je die bestellen bij elke boekwinkel in Nederland, en natuurlijk op de site van de uitgever.

29 september was echter om meerdere redenen heel feestelijk! Op de Boek10-dag werd niet alleen 'Het teken in de lucht' gepresenteerd, ook werd de uitslag bekend gemaakt van de verhalenwedstrijd 'Grijze klever'. De beste 25 verhalen van deze wedstrijd zijn bijeengebracht in een bundel met dezelfde titel. En mijn verhaal 'Mislukkeling' hoorde daarbij. In dit verhaal zoekt een jonge man hulp voor zijn zieke vriendin bij een man die door de oudsten van zijn dorp als een tovenaar wordt beschouwd. De tovenaar denkt echter heel anders over zichzelf. Ik was heel trots toen ik naar voren mocht komen om een exemplaar in ontvangst te nemen. De bundel is te bestellen bij de uitgeverij!
Dezelfde dag kwam nog een tweede verhalenbundel uit, getiteld 'Aangenaam'. Deze bundel bevat verhalen van de meeste schrijvers die publiceren bij Godijn Publishing. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met een heel divers scala aan auteurs. Van fantasy, zoals Garvin Pouw die een Valtadaverhaal aanlevert, tot levensverhalen. En ook science fiction. Mijn verhaal 'De bevrijder' gaat over een wel heel desolate toekomst, waarbij mensen de aarde vrijwel onbewoonbaar hebben achtergelaten. De laatste overlevenden kunnen alleen maar voortbestaan door een onrechtvaardig systeem in stand te houden ... Ook deze bundel is te bestellen bij de uitgeverij.
Begin oktober verscheen de derde EdgeZero-bundel met de door een jury tot beste verhalen uit 2017 gekozen verhalen. Vorig jaar stond er ook een verhaal van mijn hand in. Dat was dit jaar niet het geval, maar de organisatie vroeg me wel het voorwoord te schrijven bij deze editie. Ik maakte graag van de gelegenheid gebruik de genreschrijvers van Nederland een hart onder de riem te steken. Je kunt de bundel bestellen op Amazon.
En natuurlijk was er nog het nieuwe nummer van Fantastische Vertellingen, waar ik in mijn vorige bericht al over schreef, dat mijn space opera-verhaal 'De zwarte schim' bevatte (door mijzelf geïllustreerd) en drie recensies van mijn hand.

De Futurist -een gave website voor SF-liefhebbers- is ondertussen een online tijdschrift geworden. Nummer 1 van het nieuwe 'essef magazine' bevat vier verhalen van topschrijvers, waaronder een van mij, mijn verhaal 'De smaak van aardbeien' - een ziltpunkverhaal geïnspireerd door Cory Doctorow, waarin een agent in een ondergelopen Nederland een flatgebouw infiltreert op zoek naar de dissidenten die van daaruit opereren. Ik ben erg trots in dit online tijdschrift te staan en er ligt ondertussen een nieuw verhaal bij de redactie.
Tussen de SF-verhalen door schrijf ik ook wel eens historische verhalen. De website Historische Verhalen publiceerde van mijn hand 'De schone boekanier', een verhaal over het ruige leven op het zestiende eeuwse Hispaniola. Het verhaal zal ook worden opgenomen in de derde verzamelbundel van Historische Verhalen, die begin 2019 verschijnt. Ook daar ben ik trots op en ik hoop volgend jaar een nieuw verhaal te mogen bijdragen aan deze website.

Geekwebsite Fantasize is in de tussentijd helaas opgehouden te bestaan. Ik schreef voor hen elke maand een essay over een SF- of fantasyonderwerp. Gelukkig werd ik benaderd door Fantasywereld of ik niet voor hen stukken wilde schrijven. Daar had ik wel oren naar. Mijn eerste bijdrage was een essay over christelijke science fiction en de gevaarlijke kanten van eindtijdverhalen, getiteld 'Angstaanjagende eindtijdverhalen'. Ik hoop in de toekomst nog veel meer voor ze te kunnen schrijven en zal ook met enige regelmaat recensies leveren voor deze fantastische site.
Op mijn eigen blog schreef ik nog een 'making of' van mijn bundel 'Het teken in de lucht'. Voor wie weten wat het verhaal achter mijn bundel is, hoe ik op het idee kwam, en waarom het zo lang duurde om deze verhalen te publiceren, lees het in dit artikel!
In het SF-tijdschrift SF-terra verscheen een groot interview met Tais Teng, Yvette Hazebroek en mij, waarin we met elkaar praatten over de stand van zaken van het fantastische genre in Nederland, hoe we op inspiratie komen en wat onze plannen zijn voor de toekomst. Het interview staat helaas niet online.
Ook leuk was dat Liesbeth Jochemsen mij noemde in haar artikel over leven onder het ijs van Jupitermaan Europa.

Meerdere mensen lazen deze maanden mijn boeken en schreven erover op het internet. Zo verscheen de eerste reactie online op 'Het teken in de lucht'. John van Hal schreef erover: 'Het is mooie sci fi zonder teveel gegooi met technische woorden die je niet begrijpt. Ik had hierin ook weer een aantal favoriete verhalen: -De ogen van de tijger, -De droom, -Het teken in de lucht. Alle 3 hadden ze gemeen dat er personages werden neergezet die worstelden met hun binnenste. Ze waren continu op zoek naar hunzelf. Al met al heb ik zeer genoten van dit boek.'
John las ook mijn eerste SF-bundel 'Conquistador': 'De verhalen zijn echt divers in spanning en emotie. Sommige verhalen konden me minder boeien vanwege de snelle opvolging van technische begrippen. Maar dat werd dan weer goed gemaakt door de personageopbouw. Ik vind het zeer knap hoe je binnen niet al te veel pagina's toch een mooie sfeer kan neerzetten en toch een aanzet kan geven naar wat meer.'
'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon', het tweede deel van mijn fantasyduologie 'De Krakenvorst' wordt ook nog steeds door lezers ontdekt. Zo vond Qreative Minds het einde weinig verrassend maar waren er volgens de recensie wel heel goede sfeerbeschrijvingen, dus: 'Kartaalmon is een prettig geschreven vervolg op Keruga, met voldoende diepgaande hoofdpersonages en fraai beschreven gevechten.' Ik ben zelf ook altijd trots op mijn actiescènes, dus dat is goed om te lezen.
Saskia Jacobs-Labree had het boek ook gelezen en met veel plezier, schreef ze. 'Het leest een stuk vlotter en aangenamer dan zijn voorganger Keruga. Het verhaal is eenvoudig maar steekt goed in elkaar en kent een sprookjesachtig en bevredigend einde.'


Ondertussen heb ik op schrijfgebied natuurlijk niet stil gezeten. Om te beginnen schreef ik een kort verhaal van 3493 woorden over een vrouw die in de ruïnes op een andere planeet een bijzondere ontdekking doet. Dit gaat verschijnen in mijn bundel 'Ruisreizigers', een verzameling verontrustende verhalen die in 2020 uitkomt bij Godijn Publishing. Vervolgens zette ik een verhaal van 2445 woorden op papier over een schilder die opeens op de muur een schilderij aantreft dat daar eerder nog niet had gehangen. Ook deze is bedoeld voor de bundel 'Ruisreizigers'.
Daarna ging ik aan het werk aan 'De gevonden wereld', mijn bijdrage aan de Castlefest Kronieken. In deze serie boeken die door Uitgeverij Macc wordt uitgegeven is het bekende Castlefest -het leukste fantasyfestival van Nederland- het toneel voor magische avonturen. In dit vijfde deel is een rol weggelegd voor Victoriaanse meesterdetective Sherlock Holmes, die zich op het festival geconfronteerd weet met tijdgenoot en wetenschapper professor Challenger en met de dinosaurussen van diens verloren wereld ... Het is een novelle geworden van 27.785 woorden, met natuurlijk een cliffhanger als einde. De volgende auteur die met deze reeks verder gaat moet per slot van rekening ook wat te doen hebben!
Ik schreef ook nog een kort verhaal van 3725 woorden over astronauten die een verloren gewaand ruimteschip binnentreden, waar een bijzonder besturingssysteem nog steeds actief is. Ook deze gaat in mijn bundel verontrustende verhalen uitkomen.
Ik heb verder nog gewerkt aan mijn manuscript van 'De afvallige ster' en de opmerkingen van de redacteur verwerkt. En van Uitgeverij Macc heb ik gehoord dat ze heel enthousiast zijn over mijn korte dystopische roman 'De groene toren' die ik eerder dit jaar schreef en dat ze die heel graag willen uitgeven.

Ook wat evenementen betreft was het een drukke maand. Ik noemde al de Boek10-dag, Elfia in Arcen en het Fantasy Fest in Rijswijk. Maar ik was ook nog twee dagen te vinden op Comiccon Amsterdam, waar ik op zaterdag en zondag meedeed met panels over de kenmerken van Nederlandse SF en fantasy, en over de geeky invloeden in onze werken. Heel leuk om het podium te delen met Roderick Leeuwenhart, Jasper Polane en Sophia Drenth!
Op zes oktober vond in Bergen op Zoom voor de tweede keer het Bergs cultuurfestival plaats, georganiseerd door de onvermoeibare Sonn Franken. Het was leuk er te zijn en de sfeer zat er goed in. Ik zat er met mijn net verschenen boek 'Het teken in de lucht'.
Op dat festival werd ik aangesproken door radiomaker Ronald Becht die op ZuidwestFM het live radio programma Club ZuidWest verzorgt. Op 18 oktober kwam ik bij hem in de uitzending. We praatten over hoe ik met schrijven begon, wat mij aanspreekt in SF en fantasy en over mijn boek 'Het teken in de lucht'. Je kunt de uitzending terugluisteren via de website van ZuidwestFM.

De komende twee maanden hoef ik gelukkig niet zo vaak op pad. Ik zal erbij zijn op de wintereditie van Castlefest op 24 en 25 november in de kraam van Macc. Dat wordt een bijzonder weekeinde, want ook mijn SF-roman 'De afvallige ster' verschijnt dan en zal op Castlefest voor het eerst te verkrijgen zijn! Twee weken later, op 8 december, ben ik in Alphen aan den Rijn op de midwinterfair in het Archeon, waar ik in de kraam van Versa mijn novelle 'Acmala' promoot. Maar ook 'Het teken in de lucht' en 'De afvallige ster' zal ik bij me hebben!
Daarnaast zullen er nog twee bundels gaan verschijnen waar verhalen van mij instaan: 'Verhalen vertellers' bij Macc, met mijn verhaal 'Symbiose', en '28 blauwe violen' bij Godijn Publishing met mijn verhaal 'Droomboot'. Verder komt mijn verhaal 'De ijzeren heuvel' te staan in de nieuwe editie van 'The Flying Dutch'. Ik zal over twee maanden dus ook weer genoeg te vertellen hebben!

'De afvallige ster' is uit, drie nieuwe essays en recensies van 'Het teken in de lucht' en 'Acmala'

$
0
0
Weer vlogen twee maanden voorbij! Het hoogtepunt wat mij betreft was wel vrijdag 7 december. Toen vond in Dongen de officiële presentatie plaats van mijn elfde boek, de SF-roman 'De afvallige ster'. Ik ben heel trots op deze roman. Volgens mij is dit het beste boek dat ik tot nu toe heb geschreven. Het combineert SF-thema's als Dysonbollen, buitenaards leven en intelligente materie met persoonlijke thematiek zoals pesten en hoe daarmee om te gaan. In het boek komt politieagent Mogart Silvon  tijdens een missie een mysterieus symbool tegen. Het is het begin van een spoor, dat hem uiteindelijk leidt tot voor de grote godin Firona. Nu krijgt hij van haar een bijzondere opdracht. Om te achterhalen wat er is gebeurd met haar zoon, reist Mogart naar een andere wereld. Een omgeving waar vreemdsoortige wezens over de velden dwalen, op hol geslagen technologie het leven bedreigt, en de mysterieuze zwarte god het voor het zeggen heeft....
'De afvallige ster' is te vinden op Goodreads en op Hebban. Daar kun je aangeven dat je het boek wilt lezen en uiteindelijk een beoordeling of bespreking achterlaten. (Dat geldt ook nog steeds voor mijn andere boeken!)
Je kunt het boek bestellen op de webshop van Uitgeverij Macc, of overal waar boeken te koop zijn!
Als je eerst een voorproefje wilt lezen om te kijken of het wat voor je is, kun je terecht op de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning.'

Korte verhalen van mijn hand verschenen deze maanden ook. Zo stond mijn verhaal 'De ijzeren heuvel' in het blad 'The Flying Dutch' van de gelijknamige Star Trek-vereniging. In dit verhaal trekt een groep mensen rond op een onherbergzame planeet. Om te overleven hebben ze veel van de verworvenheden van de beschaving achter moeten laten. Toch kunnen ze niet vergeten waar ze vandaan kwamen. Inmiddels heb ik gehoord dat 'The Flying Dutch' mijn verhaal 'De laatste verkenner' ook wil publiceren! Dat komt uit in 2019.
Op Sweek plaatste ik weer een verhaal 'uit de oude doos'. 'Ondergronds' schreef ik toen ik twintig was. Na een kernoorlog heeft de mensheid zich in gangenstelsels teruggetrokken. Na zeshonderd jaar falen de lichten, maar is het al wel veilig om naar het oppervlak terug te keren?
Op 7 december, tegelijk met 'De afvallige ster', kwam ook de bundel 'Verhalen vertellers' uit. Deze bundel van uitgeverij Macc bevat SF- en fantasyverhalen. Van mijn hand is mijn verhaal 'Symbiose' opgenomen - over een planeet waar de evolutie een ander beloop heeft gehad als bij ons ... Ik schreef er zelf al een recensie over. Je kunt de bundel onder andere bestellen bij de uitgever.
Het nieuwe nummer van Fantastische Vertellingen verscheen ook in december! Dit keer stond er geen verhaal van mijn hand in, maar wel drie van mijn recensies over recente boeken. Verder goede verhalen, tekeningen en een mooi essay over J.G. Ballard. 

Er verschenen de afgelopen maanden drie essays van mij op Fantasy-schrijven.nl. De eerste ging over het fenomeen 'mozaïekroman'. Oftewel: 'Hoe kleine brokjes verhaal, toch een roman kunnen vormen'. Het kan een verhalenbundel zijn met verhalen die samen een grotere geschiedenis vertellen, of delen die op een andere manier samenvallen, zoals in Cloud Atlas.
Ik schreef ook een stuk over een nieuw genre in de fantastische literatuur - 'New weird: een beetje vreemd, maar wel lekker' - over de verhalen van onder andere China Miéville die buiten de gebaande paden treden en 'de clichés van het fantastische verdraaien om ze in te zetten voor verontrustende in plaats van vertroostende doeleinden'.
In mijn derde essay, 'Het grote plaatje van Stephen Baxter en Alastair Reynolds', besteedde ik aandacht  aan twee van mijn favoriete schrijvers (beide net als ik geïnspireerd door Arthur C. Clarke). Ik besprak het achterliggende wereldbeeld van hun SF-verhalen en hoe dat tot hoop of juist tot wanhoop leidt.
Begin januari verschijnt mijn volgende essay over de Nederlandse klassieker 'Kinderen van Moeder Aarde' van Thea Beckman.

In mijn vorige tweemaandelijkse blogbericht vertelde ik over mijn nieuwe boeken 'Het teken in de lucht' en Acmala'. Ondertussen komen de eerste reacties van lezers online en die zijn overwegend enthousiast. Op Hebban verscheen bijvoorbeeld de officiële Hebbanrecensie van 'Het teken in de lucht'! 'Klein Haneveld beschrijft kleinmenselijke emoties binnen een immens en steeds uitdijend universum ... Alle verhalen zijn zonder uitzondering van een hoog niveau, zowel inhoudelijk als qua taalgebruik. Dit is een gerijpte bundel en dat komt de kwaliteit ten goede. Een aanrader voor de fans van korte sciencefictionverhalen.'
Ook Ferry Visser las 'Het teken in de lucht' en was enthousiast: 'Negen meeslepende sciencefiction verhalen, die bewijzen dat Johan Klein Haneveld naast een originele, ook technisch een geweldige schrijver is ...'
De bundel was vervolgens 'Boek van de maand' op Vreemde Werelden, en kreeg een lovende bespreking. 'Klein Haneveld heeft grote voetstappen te vullen (denk aan bijvoorbeeld Frank Herberts Duin-serie of De Foundation-boeken van Isaac Asimov) en hij doet dit met verve ... Wie denkt dat er in het Nederlands geen goede sciencefiction geschreven kan worden, krijgt om zijn of haar oren met deze bundel.'
Thrillers and more gaf 'Het teken in de lucht'4,5 sterren! 'Op overtuigende wijze heeft de auteur een geloofwaardige wereld gecreëerd, waarbij je geen seconde twijfelt over de authenticiteit ... Elk karakter heeft zijn of haar eigen geschiedenis die per verhaal op hoogstaand niveau zijn uitgewerkt tot een afzonderlijk verhaal maar met een gemeenschappelijke deler ... De verhalen in Het teken in de lucht zijn meeslepend, vermakelijk en doen verlangen naar meer.'
Het hield niet op met de positieve besprekingen, want Jos Lexmond was ook lyrisch! Hij vergeleek mijn bundel zelfs met werk van SF-helden Kim Stanley Robinson en Olaf Stapledon. 'Negen verhalen steeds verder in de toekomst in deze bundel en de een nog mooier dan de ander. De allermooiste was voor mij ‘De droom’ maar dan direct gevolgd door ‘De vluchteling’ en het titelverhaal ‘Het teken in de Lucht’. Maar… alle anderen zijn zeer zeker niet te versmaden en doen je alweer hunkeren naar meer!'
Ook Biblion was over de bundel te spreken: 'Vlot leesbaar, zonder helden, maar met gewone mensen met gewone verlangens, door een auteur met ruime ervaring op sciencefictiongebied. Tikje melancholisch, maar zeker verrassend. Aardige SF-roman voor iedereen die geïnteresseerd is in het onverwachte.'
Er verschenen ook recensies van mijn novelle Acmala. Zo werd mijn boek besproken door de SFF-club van Hebban. De lezers waren er heel erg over te spreken.'Ik was vooral gefascineerd door de wereld waarin dit boek zich afspeelde. Insecten die veel groter zijn dan normaal, mensetende bomen, metalen wezens die werken op muizen … Dit zijn maar enkele dingen die mijn interesse wekten.' en 'Het voelt aan alsof je een expeditieverslag leest. De Wold en haar beschrijving ligt een beetje in de lijn van verhalen zoals van Jules Verne.'
Er verscheen ook een lezersrecensie:'Ik vind het boek erg goed geschreven, de gevechten zijn echt spannend en de personages interessant. Het is duidelijk dat Johan Klein Haneveld geïnteresseerd is in biologie en dat hij regelmatig te vinden is in dierentuinen want de omschrijving van de bijzondere flora en fauna is echt heel erg goed gedaan!'
De officiële Hebbanrecensie van de novelle was wat kritisch over de gelaagdheid van de karakters of het ontbreken daarvan, maar prees de fantasie in het verhaal:'Een ding is zeker. Johan Klein Haneveld heeft lol gehad toen hij Acmala schreef. De novelle is misschien maar 90 pagina’s, maar het enthousiasme spat van de pagina’s.' 
NerdyGeekyFanboy schreef ook over Acmala: 'Acmala is in ieder geval een uitstekend boek voor avonturiers die op expeditie willen gaan naar een onbekende en gevaarlijke plek, waarna je alleen maar meer wil ontdekken!'

Het heeft nog altijd iets wonderlijks jezelf tegen te komen in de media. Op Vreemde Werelden verscheen eind november bijvoorbeeld een uitgebreid interview in twee delen met mij over mijn boeken, mijn liefde voor SF, waar ik mijn inspiratie vandaan haal, hoe het kan dat ik zoveel schrijf, wat ik in Nederland op SF- en Fantasygebied zie gebeuren en mijn eigen plannen en dromen voor de toekomst.
Verder werd ik voor de blog Hoofdstuk 12 geïnterviewd voor de rubriek 'Boekenliefhebbers in het zonnetje'. Lees alles over mijn favoriete genre, mijn top 3 van boeken, wat ik vind van de verplichte literatuurlijst, hoe ik begon met schrijven en ook mijn eerste leeservaringen.
Ik ben in december 'schrijver van de maand' op de blog van Tazzy Jeninga 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'. Ik schreef voor haar onder andere over mijn projecten uit 2018 en mijn plannen voor 2019. 
Acmala wordt genoemd in een lijst op Hebban van SF- en fantasyboeken die je in één avond uit hebt. Het werd ook nog eens aanbevolen in de Nedermaand! Ook 'Het teken in de lucht' werd door Hebban uitgelicht in een lijst met aanraders uit 2018. Mijn naam kwam veel voorbij op Hebban, want 'Neptunus' uit 2001 kreeg een melding in deze lijst met debuutromans van Nederlandstalige auteurs!

Ik schreef ook weer nieuwe verhalen in november en december. Om te beginnen een horrorverhaal van 3984 woorden lang met klimaatverandering als thema. Een gewezen journalist zoekt in het ondergelopen Nederland naar de politicus die zorgde dat er niks tegen klimaatverandering gebeurde ... Het werd behoorlijk gruwelijk, maar goed, dat is het onderwerp zelf ook.
Van Elly Godijn hoorde ik dat Godijn Publishing begon met het uitbrengen van een serie novelles, verhalen van plm 15.000 woorden. Ik kreeg prompt inspiratie voor een Ziltpunk-verhaal. Dit nieuwe genre bevat typisch Nederlandse elementen in een wereld na de klimaatverandering. Mijn eigen verhaal volgde een plasticvisser die op een dag in zijn net iets vreemds aantreft. Het is het begin van een bijzondere vriendschap. Maar op het vaste land azen anderen ook op zijn ontdekking. Mijn uitgever was blij met mijn verhaal, en 'Plastic vriend' zoals het verhaal heet, gaat uitkomen op 11 mei 2019 op het Boek10-event dat dan plaatsvindt. De royalty's van de novelle gaan naar een organisatie die de plasticsoep in de oceanen bestrijdt.
Vervolgens produceerde ik een kort horrorverhaal van 1755 woorden over de nasleep van een sessie 'Call of Cthulhu', geheel verteld middels een telefoongesprek. Het wordt gepubliceerd in een heel gaaf project op initiatief van Mike Jansen, getiteld 'Lovecraft in de polder'. Nederlandstalige auteurs zijn uitgenodigd om verhalen aan te leveren voor deze horrorbundel. Ik heb drie verhalen opgestuurd die alle drie geplaatst zullen worden. De bundel zal nog in 2018 verschijnen. Ik kijk er erg naar uit! Wil je meer weten, volg dan de Facebookpagina!
Eind november voltooide ik een kort verhaal van 2021 woorden, over het afsterven van het koraal op het Groot Barrière Rif. Het was leuk om weer eens over duiken te schrijven.
Ik bleef in horrorsferen voor mijn volgende verhaal van zo'n 2811 woorden. Inspiratie was het fenomeen van de bloedwaterval in de McMurdo-valleien op Antarctica. We weten al sinds Lovecraft dat op de zuidpool gevaarlijke geheimen schuilen. Hier komt een daarvan aan de orde ... Beide zijn bedoeld voor mijn bundel 'Verontrustende verhalen' die in 2020 uitkomt.

Regelmatig plaats ik tekeningen die ik maak bij mijn verhalen. Ik heb de tekeningen die ik het afgelopen jaar gedeeld heb verzameld op Pinterest.
Ik mocht in november eindelijk bekendmaken dat ik samen met vijf andere SF-auteurs werk aan een project voor uitgeverij Quasis, getiteld: 'De zwijgende aarde'? Deze serie omvat vijf sciencefictionromans die zich afspelen in dezelfde toekomst. Elk verhaal geeft een nieuwe kijk op de thema's en gebeurtenissen. Zelf schrijf ik het vijfde deel, 'IJsbrekers' over cyborgzeemeerminnen en -mannen onder het ijs van Europa. De trailer van het project vind je op Youtube.
In januari verschijnt de derde verzamelbundel van 'Historische verhalen'. Daarin wordt mijn verhaal 'De schone boekanier' opgenomen, samen met de historische achtergrondinformatie die ik leverde.

Op het gebied van evenementen was het de afgelopen twee maanden redelijk rustig (gelukkig, want de griep bleef me een beetje achtervolgen). De dag na de boekpresentatie stond ik in het Archeon in Alphen op het Yulefest. Dizary-uitgever Patrick Berkhof had me uitgenodigd. Het was leuk om met lezers te spreken, boeken te verkopen en voor te lezen uit eigen werk!
Er komen echter weer leuke activiteiten aan. Zo is er op vrijdag 25 januari een SF-middag, waar ik samen met auteurs Johan Bakker en Esther Wagenaar een boekje opendoe over het geweldige genre science fiction. En zaterdag 26 januari ben ik op Imagicon in Ede. Ik doe mee aan twee panels, een over 'historische verhalen schrijven als fantasyschrijver' en een over de staat van het genre in Nederland. Ook heb ik mijn boeken mee om te verkopen.
Op 2 maart aanstaande ben je vervolgens welkom op Fantasy/SciFi Delft! Op het programma de bekendmaking van de winnaars van de Nachtwakers-wedstrijd en de lancering van bijbehorende bundel, de nieuwe boeken van Garvin Pouw, een panel met vier Nederlandse fantasyschrijvers en een workshop van mij over het schrijven van actiescènes die je lezer bij de keel grijpen.

Een tot de nok toe gevuld 2018 en al weer veel plannen voor 2019

$
0
0
Het leek gisteravond alsof er oorlog was uitgebroken. De hele avond door geratel, afgewisseld met luide knallen die het glas in de sponningen lieten ratelen. En om twaalf uur hadden Bianca en ik moeite om te zien of nu echt de jaarwisseling plaatsvond, want er was al zoveel vuurwerk zichtbaar de hele tijd. Gelukkig is de rust nu heerlijk teruggekeerd. Vandaag staan er voor ons Disneyfilms op het programma en oliebollen en appelbeignets, en natuurlijk mijn jaarlijkse nieuwjaarsbericht, een traditie die ik al volhoud sinds het begin van deze blog in 2009. Ik heb echter besloten de inleiding dit jaar wat korter te houden om jullie niet te vermoeien met uitgebreide beschouwingen over de toestand in de wereld (kon beter) of mijn zorg over het klimaat en het milieu (ik heb genoeg inspiratie voor apocalyptische verhalen). Ik zal dit keer dus maar met de deur in huis vallen:
2018 was een geweldig jaar op schrijfgebied. Er kwamen niet een, niet twee, maar drie boeken van mij uit. Om te beginnen eind september mijn SF-verhalenbundel 'Het teken in de lucht', waarvoor ik het idee al bijna vijftien jaar geleden had, en tien jaar geleden het eerste verhaal schreef. Er verschenen ook al meerdere recensies, zonder uitzondering positief! Verder vroeg Patrick Berkhof me in het voorjaar of ik een verhaal wilde schrijven dat zich afspeelde in zijn Wold van Dizary. Ik had zijn boek gelezen en vond dat inspirerend, dus ik zei graag 'ja'. Mijn novelle 'Acmala' kwam uit in oktober en werd ook enthousiast ontvangen. Patrick en ik werden bovendien geïnterviewd voor het AD (de Zoetermeerse editie) waar fantastische foto's bij verschenen. In december verscheen tenslotte mijn SF-roman 'De afvallige ster', waar ik persoonlijke thematiek als pesten (dit was de eerste keer dat ik over mijn pestverleden kon schrijven) verbond met grootschalige SF-ideeën. De boekpresentatie was een feestje en ik wacht met spanning op de eerste recensies.
Korte verhalen van mijn hand werden gepubliceerd op de websites De Futurist en Historische Verhalen, in de tijdschriften Fantastische Vertellingen en The Flying Dutch en in de bundels Tenenkrommende Verhalen, Historische Verhalen II, Fantastic Story Competition, Achterblijvers, Aangenaam, Grijze Klever, Verhalen Vertellers en Lovecraft in de polder (drie stuks!). Ook stond er in Ganymedes 18 een gedicht van mijn hand! Ik plaatste verder drie verhalen 'uit de oude doos' op Sweek.
Elke maand verscheen dit jaar van mij een essay over een aan SF of fantasy gerelateerd onderwerp (eerst op Fantasize en toen die site ophield te bestaan op Fantasy-schrijven.nl). Ik was daarnaast vaste recensent voor Fantastische Vertellingen en in elke editie kwamen drie tot vier recensies van mijn hand te staan. Aan inspiratie voor nieuwe verhalen had ik geen gebrek dit jaar. Ik schreef zestien korte verhalen (vooral veel verhalen in het horrorgenre), de korte roman 'De groene toren' (gebaseerd op een verhaal dat ik schreef als tiener maar toen in een vlaag van religiositeit weggooide), en drie novelles: 'Acmala', 'De gevonden wereld' en 'Plastic vriend'. Ik mocht ook het voorwoord schrijven bij de nieuwste Edge.Zero-bundel en vlak voor de jaarwisseling kon ik van start gaan met mijn volgende korte roman: 'IJsbrekers'. Mijn tekenhobby pakte ik ook weer op en ik maakte heel wat tekeningen bij mijn eigen verhalen.
Ik was in 2018 te vinden op een heel aantal beurzen en evenementen, van Castlefest tot Fantasy Fest. Op de Dag van het fantastische boek mocht ik een goed bezochte workshop geven over 'De stad van de toekomst' en op Comic con Amsterdam zat ik in twee panels over het fantastische genre. Ik was tevens een van de juryleden voor de 'Achterblijvers'-verhalenwedstrijd en las en beoordeelde daarvoor een groot aantal korte verhalen.
Ik las dit jaar 94 boeken waarvan 44 van Nederlandse of Vlaamse auteurs. Van al die boeken schreef ik een recensie op Goodreads (die voor de Nederlandstalige boeken ook verscheen op Hebban). Ik las eindelijk de laatste twee boeken van de reeks van Steven Erikson, kon een heel aantal Euro-5 boeken lezen (jeugdsentiment) en vond onderin mijn kast een doos met SF-pockets uit de jaren 50 en 60 terug die ik ooit van een oom had gekregen - heerlijk leesplezier. Ook las ik veel mooie stripboeken (waaronder een nieuwe verstripping van 'The lost world' van Arthur Conan Doyle en nieuwe delen van de serie Konvooi). Ik vond het jaar op filmgebied wat tegenvallen. Er zat weinig verrassends tussen, al waren 'Ready Player One' en 'Spider-Man: into the Spiderverse' wel heel erg goed. Samen met mijn vrouw keek ik de serie Star Trek Enterprise en begon ik aan The Original Series. Verder genoten we van A series of unfortunate events, en ik kon Lost in Space, Altered Carbon, Westworld en American Gods ook erg waarderen.
Er kwam geen nieuw aquarium bij dit jaar, maar wel nieuwe vissen, zoals een argusvis en de snoek Ctenolucius hujeta. We blijven verder genieten van onze dwerghamster Dipper, die niet meer ondersteboven in zijn kooi hangt (hij is al twee, dus voor een hamster al wat ouder), maar die verder net zo levenslustig is als altijd. Bianca en ik bezochten weer dierentuinen en zagen onder andere de panda's in Ouwehands dierenpark, we gingen naar musea (Teylers museum in Haarlem blijft een favoriet) en waren aangenaam verrast door Sealife in Scheveningen, en we struinden langs boekwinkels in Amsterdam. Mijn sociale leven stond op een wat lager pitje want met al mijn schrijfactiviteiten heb ik eigenlijk een dubbele baan. En dat is af en toe vermoeiend. Ik kwakkelde wat met mijn gezondheid in het najaar en leek elk virus op te pikken, maar ik had gelukkig geen bronchitis (zoals in 2017). Ik had wel een paar keer een paniekaanval, dus de uitdaging voor 2019 wordt om daarbij op tijd in te grijpen.

Voorspellingen doen voor het volgende jaar is altijd lastig. Mijn ervaring is dat het meeste niet uitkomt. Dus ik hou graag een slag onder de arm. Sommige dingen weet ik echter wel zeker. Zo komt op de Boek10-dag van Godijn Publishing op 11 mei 2019 mijn novelle 'Plastic vriend' uit in de gloednieuwe reeks van Godijntjes. Mijn novelle in het Ziltpunkgenre gaat onder andere over plasticvervuiling in de oceanen en de royalties zal ik storten op de rekening van een organisatie die daar tegen strijdt. Op Castlefest in Augustus zal het door mij geschreven vijfde deel van de 'Castlefestkronieken' uitkomen, getiteld 'De gevonden wereld'. Sherlock Holmes en dinosauriërs op het terrein van de Keukenhof! Dat wordt leuk. Dit jaar gaat ook het project 'De zwijgende aarde' van Quasis van start. Vijf SF-romans van zes schrijvers in een gedeelde wereld. Ook ik werk mee en mijn boek 'IJsbrekers', het vijfde in de reeks, verschijnt in november. Ook ligt mijn boekje 'Mieren en sprinkhanen' nog steeds bij St. Fantastische Vertellingen! Ik hoop dat dit ook dit jaar nog kan uitkomen. Korte verhalen staan op de planning in SF Terra, The Flying Dutch, Tjonge en Fantastische Vertellingen en verder in bundels als 28x Blauwe Violen, 18x Verloren zielen, Historische Verhalen III en nog meer! Verder ga ik natuurlijk door met recenseren voor Fantastische Vertellingen en essays schrijven voor Fantasy-schrijven.nl.
Ik zal weer op een heel aantal festivals en beurzen te vinden zijn dit jaar. Om te beginnen op 26 januari Imagicon in Eden, waar ik aan twee panels zal deelnemen. Daarna de Sci Fi/Fantasy dag van Godijn Publishing in Delft op 2 maart 2019. Daar geef ik een workshop over het schrijven van actiescènes. Op 11 mei op de Boek10-dag zal ik ook een workshop geven. Verder zul je me kunnen tegenkomen op onder andere Elfia, Keltfest, Fantasy Fest Rijswijk en Castlefest. Collegaschrijver Sonn Franken heeft een mooi idee voor een schrijversgilde, dus misschien zie je me met die groep schrijvers ook in bibliotheken en boekwinkels terug.
Ik wil dit jaar ook weer nieuwe schrijfprojecten ondernemen. Als ik 'IJsbrekers' voltooid heb, ga ik samen met Theo Barkel een futuristische detective schrijven, 'De quantumdetectives'. Er komt waarschijnlijk ook een ander samenwerkingsproject aan en ik wil beginnen aan mijn SF YA-roman 'Het denkende woud'. Daarnaast ben ik al de verhalen aan het lezen voor de 'Nachtwakers'-verhalenwedstrijd van Godijn Publishing, want ik ben een van de juryleden. Het niveau ligt weer hoog.
Over lezen gesproken: ik wil dit jaar onder andere de zes Dunctonboeken van William Horwood herlezen en de doos met SF-pockets is nog lang niet leeg. Ook hoop ik weer veel Nederlandstalige werken tot mij te kunnen nemen. Misschien dat ik dit jaar het paludarium inricht dat ik al in huis heb (een soort aquarium met een landgedeelte), misschien ook niet. Ik ga in elk geval heel veel genieten van de aquariums die ik al heb staan. En van Dipper natuurlijk. Verder willen Bianca en ik weer regelmatiger naar de dierentuin, naar het museum en naar het strand in Scheveningen. Kortom, mijn nieuwjaarsbericht in 2020 zal wel weer net zo lang worden als deze ...

Spannende bundels, heel wat columns en nieuwe boeken in aantocht

$
0
0
Het is weer tijd voor mijn tweemaandelijkse blog over mijn schrijfcarrière. In deze periode kwamen dan wel geen nieuwe werken uit van mijn hand, maar ik heb toch weer heel wat te melden. Om te beginnen de recensies die binnenkwamen voor mijn boeken die eind 2019 verschenen. Veellezer Ferry Visser las bijvoorbeeld mijn SF-roman 'De afvallige ster' en stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: 'Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fantastisch boek is. ‘De afvallige ster’ is een geweldig verhaal over contrasten, keuzes, diversiteit, ambitie, tijd en ruimte ... Iedereen die science fiction wil lezen over ambities, keuzes, en diversiteit met filosofische diepgang, kan ik ‘De afvallige ster’ van harte aanraden.' Ik hoop dat nog meer mensen 'De afvallige ster' gaan lezen en kijk uit naar nieuwe reacties van lezers en recensies!
Mijn novelle 'Acmala' werd gerecenseerd op zonenmaan.net: 'Voor een kort verhaal – ook nog eens geschreven door een andere auteur dan de bedenker van de wereld – vond ik het prima weglezen ... Klein Haneveld is er goed in geslaagd de wereld te beschrijven en meer dan eens had ik het gevoel alsof ik het woud echt voor me kon zien.'
Een enthousiaste bespreking van 'Acmala'verscheen op Boekenmening.net: 'Sinds mijn jeugd, toen ik fantasy en science fiction boeken verslond, heb ik zelden nog dergelijke boeken gelezen. Ik vond ze gewoonweg niet interessant en te flauw. Maar daar is bij dit boekje geen sprake van. Dat komt doordat er een extra laag in zit; samenwerking, conflicten, psychologie worden verwerkt in het verhaal. Deze auteur heeft mensenkennis en fantasie, een prachtige combinatie.'
Tazzy Jeninga van de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning'gaf zelfs vijf sterren! 'Geweldig verhaal, neigt naar duistere fantasy / horror. Om lekker bij te griezelen of gruwelen. Ik ben mega benieuwd wat deze wereld allemaal nog meer te bieden heeft. Leest enorm vlot. Op het einde wil je gegarandeerd meer!'
Op Connie's boekenblog verscheen een mooie recensie van 'Het teken in de lucht':'De vlotte vertelstijl en de manier waarop de schrijver meer ruimte geeft aan de personages en hun persoonlijke issues nemen de lezer mee op een aangename reis... De emoties zijn mooi verwoord en soms voel je de eenzaamheid van de personages je bekruipen. Als een schrijver dat voor elkaar krijgt is het meer dan de moeite waard om zijn verhalen te lezen.'
Het blad Visie van de EO plaatste ook een recensie. De 'Soepel geschreven en fantasievolle bundel' kreeg maar liefst 3,5 sterren.
Ook Marcia van der Zwan besprak 'Het teken in de lucht':'In deze nieuwste bundel lijkt het alsof Johan Klein Haneveld met sprongen vooruit is gegaan. De verhalen lezen stuk voor stuk vlot en de personages zijn realistisch en werken empathie bij me op ... Een meeslepende Science Fiction bundel van eigen bodem.'
Collega-schrijver Petra Doom las 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' en was positief: 'Het grootse van dit boek zat voor mij in kleine dingen ... Een van de personages worstelt nogal met haar geloof in de almachtige. Andere personages vragen zich dan weer af wie ze moeten zijn in de wereld, of wie ze ten diepste zijn. Die vragen worden gesteld en beantwoord in passages van scherpe eenvoud, die ontroeren.'
Vreemde Werelden besprak de bundel 'Verhalen vertellers' en noemde daarbij mijn verhaal 'Symbiose': 'Veelschrijver Johan Klein Haneveld levert met ‘Symbiose’ een lekker voortdenderend SF-verhaal met een biologisch thema af, waarin een wetenschapper de strijd aangaat met nogal agressieve vegetatie op een buitenaardse planeet.'

Ik zou er bijna van naast mijn schoenen gaan lopen! Bovendien werden de afgelopen twee maanden weer een paar verhalen van mij gepubliceerd. Eind december verscheen bijvoorbeeld de bundel 'Lovecraft in de polder'. Deze bundel met horrorverhalen plaatst de wezens en wereld van de Cthulhu-mythos in een Nederlandse of Vlaamse achtergrond. Van mij werden maar liefst drie verhalen opgenomen. Ten eerste 'De gele veeg' - waarin een schilder op de muur van zijn slaapkamer een werk aantreft dat hij daar niet heeft opgehangen. ' Ten tweede 'De meester van de delta' dat beschrijft hoe een activist op pad gaat om wraak te nemen op de politicus die Nederland in de afgrond stortte. En ten slotte 'Spelavond', geïnspireerd op de avonden dat mijn vrouw van huis is voor haar campagne 'Call of Cthulhu'. De bundel is op Amazon te bestellen.
In het digitale tijdschrift van de Nederlandse Stephen King fanclub verscheen mijn verhaal 'Achter de poort', dat begint als een SF-verhaal over een inspecteur die controleert hoe een bedrijf op een andere planeet te werk gaat, maar dat beklemmend eindigt.
Ook lag halverwege februari de bundel 'Historische verhalen - verzamelbundel III' in de brievenbus. Een prachtige bundel met verhalen uit diverse tijdvakken, compleet met achtergrondinformatie. In deze bundel staat mijn verhaal 'De schone boekanier', dat zich afspeelt in het Hispaniola van 1590.

Behalve verhalen publiceerde ik bovendien enkele essays. Op Fantasy-schrijven verscheen bijvoorbeeld mijn essay 'Kinderen van Moeder Aarde: science fiction en fantasy van eigen bodem' waarin ik de Thule-boeken van Thea Beckman analyseerde. Wie beweert dat wij in Nederland geen traditie van SF of fantasy zouden hebben, moet deze boeken eens oppakken. Ik keek bovendien naar de invloed die ze heeft gehad op de rest van het genre.
Een tweede essay van mij was getiteld: 'Terug naar de Gouden Eeuw van de sciencefiction'. Wat maakte de SF-verhalen uit de jaren '40 en '50 zo bijzonder en wat maakte ze zo uniek vergeleken met de 'New Wave' die daarna kwam?
Uitgeverij Macc begon dit jaar met het plaatsen van columns op de website. Ook ik was gevraagd om enkele teksten aan te leveren. Ik maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik wat van mijn gedachten over schrijven en over fantasy op papier te zetten. Mijn eerste column was getiteld: 'Mag het ook wat minder realistisch zijn?', mijn tweede column heette: 'Lezen is leren'.

Natuurlijk staan er ook weer nieuwe publicaties op stapel. Zo kreeg ik bericht van Remco Meisner van St. Fantastische Vertellingen dat mijn mini-bundel 'De mens een sprinkhaan' in het tweede kwartaal van dit jaar zal gaan verschijnen. Dit boekje zal onder andere een van de eerste SF-verhalen bevatten die ik schreef als tiener (natuurlijk in een nieuwe versie). Ik heb er een uitgebreid voorwoord bij geschreven.
Verder werk ik mee aan een mooi SF-project van uitgeverij Quasis. Zes SF-auteurs schrijven vijf romans die zich allen afspelen in de setting van 'De zwijgende aarde'. Ik begon in januari met mijn deel 'IJsbrekers', dat zich afspeelt onder het ijs van Europa, waar een voortvluchtige terroriste zich schuilhoudt en de cyborgzeemeermannen en -minnen als minderwaardig worden behandeld. Half februari kon ik het manuscript van plm 40.000 woorden naar de uitgever opsturen. Het eerste boek, 'Revolte' van Jorrit de Klerk verschijnt in maart. Het is nu al mogelijk je op de hele serie te abonneren. Op Vreemde Werelden verscheen een interview met auteur en uitgever Jasper Polane over het project.
Een belangrijk deel van mijn tijd de afgelopen twee maanden werd in beslag genomen door het jureren voor de nieuwe SF/fantasy-wedstrijd van Godijn Publishing, 'Nachtwakers'. 75 verhalen waren er binnengekomen. Als jury hebben we die allemaal gelezen en beoordeeld en uiteindelijk hebben we een prachtige bundel samengesteld met de 25 beste verhalen. Die verschijnt op 2 maart op het SciFi/fantasy-evenement in Delft! Daar geef ik ook een workshop over 'Hoe schrijf je een actiescène die je lezer bij de strot grijpt?'. Je kunt de bundel al bestellen, hij is zeker de moeite waard!
Rond deze tijd gaat ook de nieuwe editie van het kwartaalblad 'Fantastische Vertellingen' op de post. In nummer 49 staan twee recensies van mijn hand, maar ook mijn horrorverhaal 'In Spin' (geïllustreerd door Gidion van de Zwaluw) en mijn gedicht 'The Inklings'. Ook bevat deze editie verhalen van onder andere Frank Roger en Anthonie Holslag. 130 pagina's wordt hij, een echte aanrader. Je kunt het losse nummer bestellen op de site, maar ook een abonnement nemen, dan hoef je niks te missen.
Op 20 april verschijnt de verhalenbundel '28 Blauwe violen' bij Godijn Publishing. In deze bundel vind je mijn verhaal 'Droomboot' over iemand die zich plotseling realiseert dat hij zich op een bijzonder schip bevindt. Maar hoe hij daar terecht is gekomen? Hij heeft geen idee.
Op 11 mei vindt in Hoorn opnieuw het schrijfevenement plaats rond Boek 10 van Godijn Publishing. Niet alleen verschijnen er dan tien boeken van Nederlandse schrijvers, maar ook komt mijn ziltpunknovelle 'Plastic vriend' dan uit in de serie Godijntjes. Verder verschijnt de bundel 'Onthullingen' met mijn verhaal 'Grafplaneet' en verhalen van de andere Godijnschrijvers. Ook doe ik mee aan de wedstrijd Rafels, waar dan ook de uitslag van bekend wordt gemaakt. Je bent van harte welkom.
Uitgever Macc maakte bekend dat er een vervolg komt op de bundel Verhalen vertellers, getiteld: 'Verhalen vertellers 2'. Ik heb alvast mijn verhaal 'Misrekening' opgestuurd. De bundel met verhalen van schrijvers van Macc zal eind dit jaar verschijnen.
Genoeg leesplezier in aantocht dus!

Aan publiciteit rond mijn verhalen had ik deze maanden overigens geen gebrek. Zo werden Patrick Berkhof en ik voor het AD geïnterviewd over de wold van Dizary en mijn novelle 'Acmala'. Een fotograaf kwam langs en maakte fantastische foto's. Een groot artikel verscheen in de AD-editie van Zoetermeer en later ook in Delft. Die laatste is ook online te lezen.
In januari kwam ik op de radio op Omroep Brabant in het programma van Eefke Boelhouwers om te praten over mijn SF-roman 'De afvallige ster'. De presentatrice bleek enthousiast over mijn boek. Het fragment kun je online terugluisteren.
In februari was het weer tijd voor de 'Week van het korte verhaal'. Op de SF en fantasygroep van Hebban werd dus aandacht besteed aan korte verhalen van Nederlandse genreschrijvers. Mijn bundel 'Conquistador' werd genoemd in het overzicht van 'Bundeldebuten' en mijn naam kwam ook voorbij in het stuk over 'Sites, bundels en tijdschriften met korte verhalen'.
Wat evenementen betreft was het gelukkig rustig deze maanden. 26 januari toog ik naar Ede voor Imagicon 4.0 - een mooie kleinschalige conventie maar wel gezellig! Ik nam deel aan drie panels: een over fantasy en historische verhalen, een over het nieuwe tijdschrift HSF en een over hoe het genre in Nederland en Vlaanderen verder tot bloei kan komen. Ook heb ik nog een uur mijn boeken mogen signeren!

Op 22 februari reisde ik af naar Rotterdam voor de SF-middag bij Il Regalo di Raika over 'Stars, space and science fiction'. Samen met Johan Bakker en Esther Wagenaar verzorgden we twee uur met muziek, beeld en discussie over ons favoriete genre! Het was een geslaagd evenement en ik ging zelf ook weer geïnspireerd naar huis!
Volgende maand wordt het drukker: op 2 maart is het SciFi/Fantasy-evenement in Delft, de week erna in Rijswijk Fantasyfest waar ik op zaterdag en zondag te vinden ben, de week daarna sta ik op zaterdag op Lemicon in Houten en de week daarna ben ik te vinden op Dutch Comic Con in Utrecht! Vervolgens is het in april weer tijd voor Elfia! Ik zal in mijn volgende tweemaandelijkse bericht daarom waarschijnlijk weer veel te vertellen hebben.

Nog een voorproefje van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'

$
0
0
Morgen is het zover, dan wordt mijn boek gepresenteerd op de wintereditie van Castlefest. Het is dan ook bij uitgeverij Macc of via Bol.com te bestellen. Wil je een gesigneerd exemplaar? Op vrijdagavond 13 januari is er een feestelijke presentatie met signeersessie bij boekhandel Stevens in Hoofddorp. Het zou leuk zijn een paar van mijn trouwe blog-volgers daar te zien! Als dat niet lukt, kun je ook een bericht achterlaten op mijn blog en dan stuur ik je een gesigneerd boek toe. Geniet ondertussen van dit tweede voorproefje van mijn boek, waarbij we voor het eerst kennismaken met Alecia ...

Alecia rende naar boven langs de in de rotswand uitgehakte treden. Over haar schouder hing een grote boog van oud, bewerkt hout. Met haar linkerhand hield ze de rand van haar witte overmantel omhoog, in haar andere hand hield ze haar leren pijlkoker. Haar donkere haar had ze in een dikke vlecht gebonden, die bij elke stap tegen haar rug bonkte.
Links van haar hing de zon vlak boven de horizon. De zee eronder was veranderd in een voortdurend bewegende roodoranje vlakte. De anders onopvallend grijze rotsen gloeiden en de struiken en het stugge gras op de richels leken gehuld in vlammen.
Alecia was nu bijna bij de top. Haar adem kwam in oppervlakkige horten. Haar benen waren verstijfd en pijnlijk en ze was duizelig van de hitte. Ze kon zich echter niet veroorloven te rusten; ze was al veel te laat. De trap hield op. Haar voet zocht een trede die er niet was en bijna was ze gestruikeld. Schuin onder zich in de diepte zag ze de halve cirkel van het strand, ingeklemd tussen de rotsen als een glimmende oesterschelp. Ze zwaaide met haar ene arm en behield haar evenwicht. Haastig volgde ze het kronkelende pad tussen rotsen en gebogen pijnbomen door, weg van de rotskust. Aan de struiken om haar heen hingen verlepte roze bloemen. De schaduwen van de donkergroene cipressen werden zienderogen langer.
Vierhonderd meter verder bleef ze staan. Vanaf de bosrand liep een grasveld omhoog. Bovenaan stonden de platanen van Kartaalmon afgetekend tegen de violette hemel. De imposante bomen vormden een halve cirkel op de rand van het hoogste terras. Uit de helling staken enkele stenen gebouwen, met smalle luchtopeningen. Een goed onderhouden weg leidde naar een hoge poort, geflankeerd door gebeeldhouwde pilaren. De houten deuren stonden uitnodigend open. Alecia wist echter dat zij het heiligdom Santin niet via die weg kon binnenkomen. Niet met een boog en een pijlkoker over haar schouder.
Ze haalde diep adem en trok zich terug in de schaduw. Half voorovergebogen zocht ze haar weg tussen de dorre begroeiing door. In de verte begon een vogel te fluiten. Het licht verdween nu zo snel dat ze even dacht dat ze de verborgen doorgang voorbij was gelopen. Toen herkende ze de zwarte rots in de vorm van een aambeeld. Daar vlak onder bevond zich een nauwe opening, overschaduwd door stekelige takken. Ze liet zich van de stenen zakken, duwde de struiken opzij en stapte de duisternis binnen.
De gang liep steil naar beneden. Alecia moest zich noodgedwongen langzamer voortbewegen, terwijl ze haar vrije hand voorzichtig langs de wand liet strijken. Al snel was het zo donker dat ze niets meer kon onderscheiden. Ze was echter al zo vaak langs deze route het heiligdom binnen geslopen dat ze het licht niet nodig had. Ze negeerde twee zijgangen en bleef afdalen. Zand knisperde onder haar sandalen. De lucht, aangevoerd door verborgen ventilatiespleten, was opvallend koel.
Alecia kwam uit bij een kleine kamer. De deuropening was zo laag dat ze zich moest bukken om er binnen te gaan. Door een schacht in het plafond viel nog net zoveel licht dat ze de contouren kon onderscheiden van roestende harnassen, rekken met stoffige schilden en zwaarden, en een rij lange lansen. De wapens waren duidelijk al eeuwen niet gebruikt. Alecia legde haar boog en pijlen in een hoek op de grond en trok er een kleed overheen. Voor zover ze kon nagaan, wisten alleen haar vriend Gretaris en zij van de wapenkamer. Ze wilde echter geen enkel risico nemen.
Zodra haar wapens verborgen waren, haastte ze zich verder. Alecia ging een horizontale zijgang in en kwam uit in een hoge hal, verlicht door fakkels. Ze streek haar mantel recht en probeerde de resten zand en stof af te kloppen. Toen niet meer onmiddellijk opviel dat ze buiten was geweest, trok ze de wijde kap van haar mantel over haar hoofd, tot vlak boven haar ogen. Vervolgens haalde ze de verlossingsring onder haar kleding uit. Het pekzwarte, gladde sieraad was zo groot als haar hand en hing aan een touwtje om haar hals. Toen de ring op zijn vaste plek op haar borst rustte, zette ze haar handen met de palmen tegen elkaar en schreed met afgemeten passen in de richting van de grote zaal. Ze hoopte vurig dat ze onderweg niemand zou tegenkomen. Ze kon geen smoes verzinnen die haar afwezigheid bij de dienst zou verklaren.
De hal kwam uit op een schemerige galerij, met in één wand deuropeningen. Daarachter vandaan klonken duidelijk verstaanbaar honderden stemmen in een meerstemmig refrein. ‘Eer aan de Almachtige, die maakte dag en nacht. Eer aan de Almachtige, die zon en maan bestuurt.’
Alecia herkende het gedeelte dat werd gezongen, zoals ze de liturgie van alle diensten ondertussen uit het hoofd kende. Ze zuchtte. Ze had al een kwart van de avonddienst gemist. Voorzichtig keek ze om de hoek. Een gevorderde priester, gekleed in een parelgrijze mantel, schreed naar een deur. Een paar oudere mannen en vrouwen in de bruine rokken en broeken van dorpelingen kwamen uit de richting van de toegangspoort. Ze keken naar de grond voor zich en hielden hun handpalmen tegen elkaar gedrukt. Ze fluisterden op een eerbiedige toon. Vlak voor de grote zaal stootte de voorste de anderen aan. Ze zwegen onmiddellijk en de dorpelingen gingen in stilte naar binnen. Alecia volgde ze. Ze hield de deur tegen voor hij dicht kon vallen en stapte de zaal in.
De oorspronkelijke druipsteengrot was lang geleden uitgehouwen tot een half cirkelvormige ruimte van meer dan honderd meter doorsnede. Stenen zitbanken daalden af als traptreden tot aan een marmeren podium. Tussen twee houten pilaren hing de gong, anderhalve meter hoog en van brons. De hamer stak uit de vloer, waar hij door een onzichtbaar mechanisme in beweging kon worden gezet. Het plafond van de zaal was zo gevormd dat het geluiden versterkte en de mensen bovenin konden de sprekers op het podium zonder moeite verstaan. Ventilatieopeningen lieten verse lucht naar binnen en op stenen verhogingen stonden walmende vuurmanden. De vlammen wierpen bewegende schaduwen op de grijze rotsen. De enige versiering in de ruimte was een grote cirkel van zwart gesteente op de achterwand.
Het was erg druk in de zaal. Zoals bij elke avonddienst waren zowel de leken als de priesters aanwezig. Tweeduizend mannen en vrouwen zaten dicht opeen op de ongemakkelijke stenen banken. Bovenin bevonden zich de mensen uit de dorpen in de omgeving, hun handen rauw en nog besmeurd van hun werk. Vissers, herders, timmerlieden en naaisters. Veel van hen hadden anderhalf uur of meer gereisd om bij de dienst te kunnen zijn. Alleen de jongste kinderen en hun verzorgers waren van de aanwezigheidsplicht vrijgesteld.
Alecia drong zich tussen de sober geklede mensen door. Een paar dorpelingen keken verstoord opzij. Zodra ze zagen dat ze een priesteres was, wendden ze echter snel hun blik weer af. Ze bereikte de onderste banken. De priesters waren te herkennen aan hun witte of grijze mantels, die alleen de mouwen van hun zwarte onderkleding vrij lieten. Op hun borst hing hun zwarte verlossingsring. Ze keken ernstig voor zich uit. Niemand lachte.
Zo onopvallend mogelijk schoof Alecia opzij, tot ze achter haar klasgenoten stond. Nu moest ze het toneelspel proberen mee te spelen. Ze staarde naar het podium, waar de twintig oudsten in een lange rij naast elkaar stonden opgesteld. Hun mantels waren wit en getooid met rood en geel borduursel. Een man met een witte baard leunde op een stok en leek te slapen. Een vrouw hield een van haar ogen gesloten en knikte om de paar seconden. Een paar meter naar voren stond overste Veritus. Over zijn schouders hing een grijze doek en hij droeg een zwarte gordel. De man was al bijna tachtig, maar aan zijn kaarsrechte houding was dat niet te zien. De overste hield zijn handen haast zonder te trillen omhoog. Hij had een scherp gezicht, met een enigszins kromme neus en helder blauwe ogen onder borstelige wenkbrauwen. Zijn golvende, witte haar ging verborgen onder zijn kap. Een klein puntig baardje gaf hem een aristocratisch voorkomen. ‘De Almachtige maakte ons om Hem te dienen,’ proclameerde hij met heldere stem. ‘Laten wij zijn wil betrachten.’
‘Laten wij ons geven aan onze Maker!’, zongen de oudsten achter overste Veritus. Zoals elke avond klonken hun stemmen volkomen gelijk, zonder gevoel.
‘Wij kunnen slechts doen wat Hij ons vraagt,’ antwoordde de zaal gehoorzaam.
Alecia zong luidkeels mee. Ze hief zelfs haar handen, alsof ze helemaal in de dienst opging. Misschien had niemand haar afwezigheid opgemerkt, dachten haar medestudenten dat ze haar gewoon over het hoofd hadden gezien. Dat kon makkelijk tussen zoveel mensen, hield ze zichzelf voor. Toen ze opkeek, staarde ze echter recht in de donkere ogen van Manila. De slanke studente trok spottend een dunne wenkbrauw op. Ze was het knapste meisje uit Alecia’s klas en was zich daar terdege van bewust. Ze had een fijn besneden gezicht, lang bruin haar en een betoverende glimlach. Echt iets voor jou, leek haar blik te zeggen, iemand als ik zou nooit te laat komen.
Alecia’s wangen kleurden. Manila had gezien dat ze later naar binnen was komen sluipen en zou het aan hun mentor melden. Ze wilde dat ze gewoon uit de dienst was weggebleven, dat zou haar minder problemen hebben opgeleverd.

Nieuwe verhalen, recensies voor De afvallige ster en veel festivals

$
0
0
Laat ik dit tweemaandelijkse overzicht van mijn schrijfbelevenissen beginnen met het meest recente wapenfeit. Afgelopen zaterdag, 20 april, vond in de bibliotheek in Delft de presentatie plaats van de bundel '28 blauwe violen', een project van Godijn Publishing, waar ik aan meedeed met mijn verhaal 'Droomboot'. Daarin wordt iemand wakker in een vreemde omgeving. Hij weet niet hoe hij er terecht is gekomen, maar herkent wel het schip waar hij zich bevindt en weet dat hij slechts weinig tijd heeft om te ontsnappen. Als dat al mogelijk is ... Tijdens de boekpresentatie mocht iedereen iets vertellen over zijn/haar verhaal en ik werd door de uitgeefster samen met een andere schrijver geïnterviewd. Erg leuk en gezellig.
In maart was in de nieuwste The Flying Dutch (het blad van de gelijknamige Star Trek-fanclub) mijn verhaal 'De laatste verkenner' al verschenen. In de nadagen van de Aarde, als de zon rood en opgezwollen aan de hemel staat, waakt een kunstmatige intelligentie over de laatste primitieve levensvormen. Haar isolement wordt verbroken door een sonde die neerstort, niet ver van haar vandaan ...
Fantastische Vertellingen 49 kwam begin maart uit. In dit tijdschrift stond onder andere mijn verhaal 'In spin' - De hoofdpersoon krijgt bezoek van een vriend van de universiteit, die hem vertelt dat zijn dochtertje is verdwenen tijdens het touwtjespringen. Niemand weet wat er met haar gebeurd is. De hoofdpersoon heeft echter wel een vermoeden. In hetzelfde nummer stond mijn gedicht 'De Inklings', dat ik schreef tijdens een bezoek aan Oxford en drie door mij geschreven recensies. Je kunt dit ene nummer bestellen, maar ook een abonnement nemen. Dat is de moeite waard!
Op het nieuwe Vonk Magazine verscheen mijn verhaal 'Dunne plaatsen'. Een verontrustend verhaal over wat er achter oude muren schuilgaat ...
Voor de blog van Tazzy Jeninga schreef ik een SF-verhaal, getiteld 'In de Rotterdamse haven'. Een verhaal over het thema 'Klimaatverandering'
Ik plaatste ook nog op Sweek een verhaal uit de oude doos - 'De spiegel' -geschreven rond 1995 en herschreven begin 2001. Twee biologen op een andere planeet hebben ontdekt hoe ze moeten communiceren met een buitenaards wezen. Dat vertelt hen dat het op het punt staat te sterven. De directeur van de kolonie wil het wezen gevangen zetten en transporteren naar een Aardse dierentuin.

Het nummer van Fantastische Vertellingen dat ik hierboven al noemde, bevatte ook een uitgebreide recensie van mijn roman 'De afvallige ster'. De recensent noemt mij een van de meest enthousiaste en daarmee ook enthousiasmerende sciencefictionauteurs uit het Nederlandse taalgebied en vindt dat er veel vaart zit in het verhaal. Hij gaat verder: 'Het thema van dit boek is de relatie tussen individu en groep. Beide hoofdpersonen worden gepest en hebben moeite zich bij de groep aan te sluiten ... Een zeer relevant thema in onze hedendaagse samenleving van teamprestaties en groepsprocessen.'
Op Thrillers and more kreeg 'De afvallige ster' vier sterren! 'De afvallige ster is een verhaal van tegenstellingen, hiërarchie, groepsgevoel, pesten, ambitie, de drang om de wereld naar je hand te zetten, jezelf buiten de groep plaatsen of je aanpassen aan een groep. Dit alles verpakt in een goed geschreven en overtuigend verhaal.'
Tom Kruijsen besprak 'De afvallige ster'op zijn site Vonk: 'Het boek weet met weinig tekst spanning op te wekken door een mysterie neer te zetten waar je als lezer al snel het fijne van wilt weten ... Daarnaast is de structuur zodanig dat je het centrale mysterie van twee kanten benadert. Op die manier krijg je langzaam maar zeker meer te zien van het geheel.'
Marcel van der Rijst had gewild dat ik nog wat meer in de huid van de karakters kroop die gepest werden, maar concludeert: 'Met al is dit een goed verteerbaar Science Fiction boek geworden, dat vol zit met wonderlijke avonturen en fantastisch beschreven werelden. Dat met vaart is geschreven en een aanrader is voor iedereen die van een spannend verhaal houdt.'
Ook John van Hal was enthousiast over het boek: 'Johan heeft mij weer enorm laten genieten met de diverse kanten in zijn verhalen. Voor mij is hij een van de alsmaar groeiende meestertalenten in de sci/fi & fantasy der lage landen ... Heel erg genoten!'
Anthonie Holslag was er ook over te spreken: 'Het leest "lekker weg" en terwijl ik dit schrijf, besef ik dat dit als een kritiek kan worden beschouwd omdat dit soort boeken vaak als pulp worden afgeschreven. Maar dat is geenszins bij hem het geval. Er zit bij hem zonder meer "een verhaal achter een verhaal". Zijn schrijfstijl is gewoonweg prettig; de beschrijvingen zijn mooi en je leert de personages kennen. Ook hier is er lucht en logische gevolgtrekking. Diep onder de indruk.'
Mijn SF-bundel 'Het teken in de lucht' werd niet vergeten en kreeg vijf sterren van Tazzy Jeninga! 'Ik hou van de korte verhalen van deze auteur. Hij weet als geen ander sciencefiction goed beeldend op papier te zetten, op zo'n manier dat je bij elk verhaal moet nadenken, of dat je een boodschap meekrijgt. Ik kijk hierom ook altijd uit naar nieuwe verhalen van hem ... Een echte aanrader voor SF liefhebbers! Leest toegankelijk en vlot.'
De bundel kreeg ook vijf sterren van recensente Wendy Koedoot! 'Ik ben gek op scifi en op dit soort korte verhalen en kijk nu al uit naar een volgende bundel van Johan Klein Haneveld.'
Ook de recensent van Boekenmening.net was heel enthousiast! 'Ik heb erg genoten van dit boek dat zo anders is dan alle andere boeken. Boeiend vanaf de eerste bladzijde, soms beangstigend, dan weer ontroerend, lachwekkend, interessant en emotioneel. Topkwaliteit!'
Op Boeken- en leesclub De Perfecte Buren werd 'Het teken in de lucht' ook besproken: 'De verhalen staan onderling in verband met elkaar, iets waar ik persoonlijk van houd. Je kunt op deze manier als lezer zelf een beeld vormen van het grotere verhaal dat zich op de achtergrond afspeelt ... De schrijver heeft een aangename manier van vertellen. Het zijn stuk voor stuk fantasierijke verhalen, ik heb er als sciencefiction liefhebber erg van genoten en kan het boek aanraden.'
Ook in Fantastische Vertellingen stond ook een recensie van 'Het teken in de lucht' van de hand van Paul van Leeuwenkamp. Hij vergelijkt mijn bundel met 'The Foundation' van Isaac Asimov en concludeert: 'Het zijn degelijke, goed gecomponeerde verhalen, met aansprekende personages vol menselijke emoties.'
Paul van Leeuwenkamp recenseerde voor NCSF mijn novelle 'Acmala', die zich afspeelt in de Dizary-wereld. Hij is enthousiast! 'Het verhaal heeft een zekere eenvoud, maar het wordt niet kinderlijk en de compositie wordt niet gemakzuchtig, en daarom is het voor een korte roman uitstekend te pruimen. Wat in de richting van het werk van bijvoorbeeld Darren Shan.'
Ook boekblogger Faeraphel las 'Acmala':'Het enthousiasme spat van de bladzijdes af! Het verhaal is super leuk geschreven en is heel erg vermakelijk! ... Zoals we van Johan gewend zijn heeft ook dit boek een leuke vlotte schrijfstijl. Ook erg kenmerkend is dat Johan erg beeldend schrijft!'

Ik schreef de afgelopen maanden verder weer enkele essays. Zo verscheen op Fantasy-schrijven mijn artikel: 'Alistair MacLean en zijn zinderende actiescènes'. Voor mij zijn actiescènes de krenten in de pap in een verhaal. Ik besteed er dan ook veel aandacht aan. Hoe schrijf je net als MacLean actie die je lezer bij de keel grijpt?
Voor de site van Uitgeverij Macc schreef ik weer een blog: 'Productiviteit' - over de vraag waarom ik toch elke keer zo veel blijf schrijven ...
Het was in maart SF-maand op de blog van Tazzy Jeninga. Ik droeg er ook aan bij natuurlijk. Zo schreef ik bijvoorbeeld een artikel over mijn favoriete SF-boeken. En ik gaf een overzicht van mijn SF-projecten, die al zijn uitgekomen of die er nog aankomen! Veellezer en recensent Ferry Visser schreef ook nog een essay over het thema 'vervreemding' op basis van Wells''The Invisible Man', 'Arkhaii' van Hannes Wielant en mijn verhaal 'Conquistador' (uit de gelijknamige SF-bundel).

Op het gebied van promotie waren het drukke maanden. Om te beginnen vond op 2 maart in Delft 'SciFi/Fantasy Delft' plaats. Ik mocht er een workshop geven over het schrijven van actiescènes. Het publiek deed actief mee! Vervolgens was er een fantasypanel met Joris van Leeuwen, Garvin Pouw, Joost Uitdehaag en Mike Jansen dat ik mocht leiden. Daarna de uitslag van de 'Nachtwakers'-wedstrijd, waarbij ook Esmeralda Ravensbergen - van Belle in de jury zat, die ook nog eens een prachtige bundel met SF- en fantasyverhalen opleverde! Dagvoorzitter Garvin presenteerde zijn twee nieuwe fantasyboeken (flinke pillen) en daarna was er middeleeuws eten (om je vingers bij af te likken). De hele dag fantastisch georganiseerd door Elly Godijn. Op Conniesboekenblog.nl lees je een uitgebreid verslag van de dag!
Een week later was er een fantasymarkt in Rijswijk, 'Fantasyfest'. Daar stond ik eerst een dag bij Uitgeverij Macc, daarna nog een dag met Godijn Publishing. Het was een gezellige markt, met leuke muziek en demonstraties en heel wat boekenliefhebbers bezochten de kraam. Ik heb er weer erg van genoten.
Op 16 maart was ik met Uitgeverij Macc op Lemicon - een betrekkelijk nieuwe beurs. Het was er gezellig en vooral achter de kraam vlogen de ideeën over boeken en schrijfprojecten over tafel. Over een daarvan lees je verderop meer!
Eind maart was het vervolgens alweer tijd voor Dutch Comiccon in Utrecht. Een geweldig groot festijn. De eerste dag stond ik bij Godijn Publishing in de kraam. Veel mooie cosplay gezien, leuke ontmoetingen met lezers en schrijvers, en mensen blij gemaakt met mijn boeken. De tweede dag waren Bianca en ik te gast bij de Dizarykraam van Patrick Berkhof. Heel mooi om te zien was de 3D-print die hij had gemaakt van het bosschip uit mijn novelle 'Acmala'. Precies zoals ik me die had voorgesteld bij het schrijven! Ik heb boeken verkocht en boeken gekocht - en nog door een Duitse fotograaf op de gevoelige plaat gezet voor een tof project!
Tenslotte kon ik op 13 april op pad naar Elfia, een groot fantasyfestival in Haarzuilens. Het was er koud, het sneeuwde zelfs, maar het was gezellig. Ik heb er met lezers en collegaschrijvers gepraat, boeken verkocht en genoten van muziek en mooie cosplay. Ook nam Django Mathijsen een video-interview af voor op het Fantastels-youtubekanaal. Ik vertel over 'Conquistador', 'Het teken in de lucht' en 'De afvallige ster', maar ook over komende projecten zoals 'De gevonden wereld' en 'IJsbrekers'. 

Mijn bezorgdheid over klimaatverandering en de manier waarop wij mensen met onze leefomgeving omgaan bracht me op het idee een SF- en fantasybundel over dit onderwerp samen te stellen. Uitgeverij Macc was daarin wel geïnteresseerd en gaf me groen licht. Bijna elke schrijver die ik hiervoor benaderde was bereid om mee te werken. Het zijn er ondertussen 24, bekende en nog relatief onbekende. Voorlopige titel van het project is 'Voorbij de storm'. De opbrengsten zullen naar een klimaatgerelateerd goed doel gaan! De blog Vreemde werelden besteedde al uitgebreid aandacht aan het project.
Ik schreef in maart een nieuw kort verhaal (plm 5000 woorden). Dit verhaal is eigenlijk een soort proloog voor het YA SF-boek dat ik over een paar jaar wil schrijven. Het begint met een egel in een afvalbak en eindigt met een totaal getransformeerde wereld ... Ik voltooide ook een nieuw horrorverhaal van 3076 woorden. Het is best eng geworden. Voor dit verhaal moest ik onder andere het internet op om informatie te vinden over het zogenoemde Voynich-manuscript ... Een vervalsing? Een alchemistisch boekwerk? Of is er meer mee aan de hand?
Daarnaast was ik de afgelopen maanden vooral bezig met het redigeren van wat oudere projecten. Zo voegde ik de verhalen samen die in maart 2020 zullen verschijnen in mijn bundel 'Ruisreizigers'. Daarna nam ik de novelle 'Plastic vriend' nog een keer goed door. Deze verschijnt in mei bij Godijn Publishing. En ik gebruikte de opmerkingen van uitgever Jasper Polane om mijn boek 'IJsbrekers' te herschrijven. Die is nu teruggestuurd en zal nog een redactieproces doormaken. Daarna begon ik met een nieuw schrijfproject, en wel een fantasyroman. Ik had beweerd in interviews dat ik voorlopig science fiction zou schrijven, omdat daar mijn hart lag, maar soms verrast mijn verbeelding mijzelf. Ik kreeg namelijk een geweldig idee om een 'sword and sorcery'-roman te schrijven (monsters, mensenoffers, zwaarden) in een postapocalyptische fantasywereld. En om het in de tweede persoon te doen ook. Ik heb nu al twee hoofdstukken af van 'Hoeder van de vulkaan' en de teller staat op plm. 14500 woorden. Het voelt als een uitdaging om te schrijven, omdat ik technieken toepas die ik nooit eerder heb uitgeprobeerd, maar dat houdt het ook leuk!
Maar terwijl ik hiermee bezig ben, zal ik ergens de komende maand ook beginnen aan weer een volgend project, namelijk het boek dat ik samen met uitgever en auteur Theo Barkel ga schrijven, 'De quantumdetectives'. Morgen komen we bij elkaar om het plot dat we hebben verzonnen nog eens door te lopen en dan kunnen we aan de slag. Ook dit is voor mij een experiment, want ik heb nog nooit samen met iemand anders een boek geschreven, maar ik kijk ernaar uit. Het kan heel leuk worden!

Tenslotte gaf ik mijn website nog een kleine update. Er zijn twee tabbladen bijgekomen. Zo is er nu een eigen pagina voor mijn korte verhalen. Daar zie je welke verhalen er allemaal al verschenen zijn en waar je ze kunt lezen (een heel aantal ook online). Ook zie je er welke er nog in de pijplijn zitten. Verder heb ik, omdat ik me tegenwoordig vooral concentreer op romans en korte verhalen, mijn dichtbundel 'De poortwachter is dood - gedichten over kerk, depressie en vrij zijn'op mijn website geplaatst. De gedichten verschenen tussen 2013 en 2015 al eens op mijn blog.

Nieuwe schrijfprojecten, mooie bundels en enthousiaste recensies

$
0
0
Elke keer als ik terugkijk op de vorige twee maanden valt het me op hoeveel er kan gebeuren in zo weinig tijd. Zo kwamen er op 11 mei twee bundels uit van Godijn Publishing met in elk ervan een verhaal van mijn hand. 'Onthullingen' bevat verhalen van auteurs die publiceren bij Godijn Publishing. In de bundel staat mijn verhaal 'Grafplaneet', over een planeet met een uitgerekte baan om zijn ster heen, waardoor het er heel lang winter is en het leven op een bijzondere wijze moet zien te overleven. Ik deed ook mee aan de verhalenwedstrijd 'Rafels' en behaalde met mijn verhaal 'De laatste mens' een plek in de gelijknamige bundel ... In mijn verhaal wordt een man wakker in een ruimteschip dat rond een zwart gat cirkelt. De sterren in het heelal blijken ondertussen te zijn gedoofd ... 
De fantasy- en SF-website Modern Myths plaatste mijn verhaal 'Het eind van de nacht'. In een eeuwig duistere omgeving vecht een man om de laatste verlichte nederzetting te beschermen tegen de Duisterstrijders. Een boodschapper vertelt hem dat hij nog maar 24 uur heeft ...
Het jubileumnummer van Fantastische Vertellingen verscheen eind juni, na wat problemen met de druk. Het is een bijzonder nummer geworden, want het is het vijftigste nummer. En ook bestaat het tijdschrift veertig jaar! In deze editie een terugblik op het ontstaan van Fantastische Vertellingen, verhalen, tekeningen en recensies. Ikzelf had drie recensies aangeleverd voor deze editie. Bestel het nummer of neem een abonnement, dan hoef je niets te missen! 

Ik ben deze maanden met veel schrijfprojecten bezig geweest. Begin september verschijnt bijvoorbeeld mijn Ziltpunknovelle 'Plastic vriend' bij Godijn Publishing. Ik verwerkte de opmerkingen van de redacteur, zodat het klaar is om gedrukt te worden. Verder mocht ik de prachtige cover delen. Het verhaal speelt zich af in de 22e eeuw. Plasticvisser Matthijs Waaldrop vaart boven de verdronken steden en polders van Nederland. Op een dag vindt hij in zijn net een voorwerp van voor de instorting. Dat trekt de aandacht van mysterieuze groeperingen van het vaste land. Matthijs heeft al zijn vrienden nodig, oude en nieuwe, wil hij de komende dagen overleven. Bestellen kan alvast hier!
Ook 'IJsbrekers' - het vijfde boek in de serie 'De zwijgende aarde', waarvan 'Revolte' en 'Roest' al zijn verschenen - is ondertussen gereed voor publicatie. Ik heb het manuscript hoofdstuk voor hoofdstuk doorgenomen met de redacteur. Die vond de actie erg sterk en een bepaalde scène tegen het eind heel gruwelijk (dat was de bedoeling). Ik heb zelf de cover al mogen zien en die past helemaal bij het verhaal. Het boek komt uit in november!
Ik werkte deze maanden verder hard aan mijn fantasyroman 'Hoeder van de vulkaan'. Het is een uitdaging omdat ik heb gekozen voor een ongebruikelijk perspectief, maar ik kan wel schrijven over grottendieren, en bijzondere magie. Ik ben tot en met hoofdstuk 9 gekomen daarmee ben ik op driekwart van het verhaal aanbeland. Het verhaal telt tot nu toe 56.610 woorden.
Het boek staat nu echter heel even op pauze, want samen met Theo Barkel ben ik aan een heel leuk project begonnen. We zijn samen een boek aan het schrijven. De titel wordt: 'De quantumdetectives'. In het Nederlands Forensisch Instituut spannen de hoofdpersonen samen met een patholoog zich in om de mysteries te ontrafelen van een wel heel bijzonder lijk. Ondertussen is in de nieuwe koude fusie-centrale van de TU Delft is iets raars gebeurd ...We zijn op het moment dat ik dit bericht schrijf tot en met hoofdstuk 6 gekomen, waarmee de teller op 21.997 woorden staat. Rond dit boek organiseren we ook een wedstrijd. Jij kunt een rol in het verhaal winnen (kijk maar op dit youtube-filmpje). Doe mee en help meteen een goed doel
Ik schreef ten slotte een kort verhaal van 3632 woorden. Er komt een reis in voor langs een eindeloze helling omlaag, prehistorische dieren en een commentaar op ons plasticprobleem. Ik heb het (ruim op tijd) opgestuurd voor Ganymedes 20.

Op Fantasy-Schrijven verscheen een paar weken geleden weer een essay van mijn hand. In mijn essays wil ik vaker aandacht besteden aan de geschiedenis van het fantastische genre in Nederland. In het nieuwste - 'Voorlopers: Belcampo, wel bijzonder maar geen uitzondering' - ga ik in op deze schrijver van fantasievolle, bevreemdende en ironische verhalen en zijn invloed op mijn eigen werk.
Mijn essays verschenen tot vorig jaar op Fantasize. Nu is er een nieuwe site van een van de initiatiefnemers: Modern Myths. Ik zal eens per kwartaal een stuk voor ze schrijven met een top 5. De eerste was een top 5 van mijn favoriete Amerikaanse SF-strips. Comics gaan namelijk niet alleen over superhelden, maar kunnen vaak ook ideeënrijke, verbeeldingsvolle SF-verhalen vertellen
Mijn boek 'Conquistador' is in juni 'Boek van de maand' op het Godijn Publishing Boekcafe. Niet alleen plaatste ik er een fragment uit het titelverhaal, ik werd ook geïnterviewd. Het eerste deel, waarin ik vertel hoe ik ooit ben begonnen met schrijven, wat mijn andere hobby's zijn en welke schrijfplannen ik heb voor de komende tijd, staat al online.

Op de NCSF-site plaatste Jos Lexmond een bespreking van 'De afvallige ster'! 'Johan is inmiddels een graag geziene gast in mijn boekenvoorraad,' schrijft hij, 'Dit boek is spannend, boeiend en gaat een verrassende kant op, die ik niet zag aankomen.' Hij vergelijkt het ook nog eens met werk van Larry Niven.
Mijn SF-roman 'De afvallige ster' werd ook gelezen door Fantasywereld. De recensent had eerder nog niet veel SF gelezen, maar mijn boek wekte wel zijn interesse voor het genre. 'Een groot thema in het boek is pesten, groepsdruk en het omgaan met anders zijn. Veel mensen zullen hier wel eens in je leven mee te maken hebben gehad en dit onderwerp komt erg goed tot zijn recht', zegt hij. 'Johan heeft een prachtig boek geschreven met verschillende verhaallijnen die fantastisch en verrassend samenkomen. Het zit boordevol avonturen, actie en zelfs wat mysterie.'
Een andere recensie van 'De afvallige ster'verscheen op Modern Myths. De recensent prijst de grote schaal van het verhaal, de actie die aan superheldenfilms doet denken en de ontspannen schrijfstijl. Hij concludeert: 'De Afvallige Ster is alles bij elkaar een prima avonturenboek op een sciencefictionschaal die je telkens opnieuw doet verwonderen. Het mysterie en de actiescènes zijn meeslepend en de details in het verhaal komen allemaal goed bij elkaar in het slotstuk.'
Op Mustreads or not kreeg mijn bundel 'Het teken in de lucht'een positieve recensie: 'Al zijn het allemaal verschillende verhalen in dit boek, diverse tijdlijnen en karakters, er is wel een rode draad die voor de verbinding zorgt. Omdat het voor een groot deel dus om de menselijke aard draait blijft het grotendeels realistisch aanvoelen ondanks al het ruimtevaartspecialisme. Ik kon mij al lezende zeker wel zo’n (beangstigend genoeg, nabije) toekomst voorstellen.'
Er kwam ook nog een recensie online van mijn tweede fantasyroman: 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon'. De recensente leefde mee met Tarid, Alecia en Frelik. 'Door hun twijfels, fouten angsten in combinatie met eigenschappen als vriendelijkheid, loyaliteit en humor zijn het fijne personages om over te lezen.' En ze is enthousiast over het slot: 'Dat heeft vaart, spanning, heftige emoties, en een groots en verbeten gevecht met een hoge inzet. Vele lijnen komen hierin samen en komen tot een afgerond en realistisch einde.' Daar ben ik trots op!

Heel leuk was de Boek10-dag van Godijn Publishing op 11 mei. Niet alleen kwamen de bundels 'Rafels' en 'Onthullingen' uit, ik gaf ook een korte lezing over het schrijven van science fiction, die goed werd ontvangen!
Op 25 en 26 mei stond ik op het mooie festival 'Keltfest'. Zaterdag was ik te gast in de kraam van Godijn Publishing en zondag schoven Bianca en ik aan bij Uitgeverij Macc. Het was leuk om met lezers te praten, mensen enthousiast te zien over mijn boeken en om feest te vieren met andere schrijvers en fantasyliefhebbers. Het werd alleen op het eind wat winderig.

Over twee maanden weer een update. Dan is ondertussen mijn boek 'De gevonden wereld' uitgekomen, het vijfde deel van de Castlefest Kronieken. Ook zal begin augustus Ganymedes 19 verschijnen. Binnenkort hoor ik of er een verhaal of gedicht van mij in de bundel staat. Altijd spannend!

'De gevonden wereld' is uit en mijn eerste Engelse publicaties

$
0
0
In de journalistiek worden de zomermaanden wel eens aangeduid als 'komkommertijd' omdat er zo weinig zou gebeuren. Voor mij geldt dat echter niet. In het eerste weekeinde van augustus verscheen op Castlefest namelijk mijn twaalfde boek: 'De gevonden wereld', het vijfde deel van de 'Castlefest Kronieken'. Holmes en Watson bevinden zich op Castlefest en krijgen een nieuwe zaak voorgelegd: een man die met een antieke harpoen aan een boom is gespietst. Ondertussen moet cosplayer Simone in haar ogen wrijven. Wat ze zag is onmogelijk. Boven Castlefest cirkelt een vliegend reptiel, een Rhamphorhynchus, een soort die al miljoenen jaren geleden is uitgestorven ... Verder spelen de schrijvers van Uitgeverij Macc een grote rol in het verhaal. De cover werd bekendgemaakt in een erg leuk filmpje, opgenomen in De Keukenhof. Ik kreeg het eerste exemplaar uitgereikt door mijn uitgever, en mocht vervolgens druk signeren, omdat de fans van de serie allemaal langskwamen voor een exemplaar.

Heel bijzonder was in juli het verschijnen van het nieuwste nummer van Cyaegha, een Engels tijdschrift gewijd aan Lovecraftiaanse verhalen. Deze editie bevatte twee van ijn verhalen uit 'Lovecraft in de polder'. 'De gele veeg' werd vertaald als 'The Yellow Smear' en 'Spelavond' als 'Game Night'. Mijn eerste internationale publicaties! Het nummer bevat meer verhalen van Nederlandstalige auteurs en van de redacteur begreep ik dat hij mijn verhaal 'De meester van de delta' ook wil publiceren. 
Nog een mooi wapenfeit was dat de eerste verhaleneditie uitkwam van de HSF, het tijdschrift van de NCSF dat onlangs werd vernieuwd. Mijn verhaal 'Wraakneming', over de enige overlevende van een aanval op een ruimtestation, was het openingsverhaal!
En dan was er nog de langverwachte publicatie van 'De horizonvreter'. Ik had de hoop al bijna opgegeven, want oorspronkelijk zou het tijdschrift in december 2017 verschijnen. Maar het is de redactie toch gelukt! Mijn verhaal 'Het moeras', waarin een reus met geheugenverlies wordt achtervolgd door mysterieuze entiteiten, heeft hierin een mooi plekje gevonden. De presentatie vond plaats tijdens het evenement '10 seconds to liftoff' in boekwinkel WALTER in Arnhem. Als deel van het programma mocht ik een passage voorlezen uit mijn verhaal 'De droom' uit 'Het teken in de lucht'. Je kunt het nummer bestellen voor 8,40 euro (inclusief verzendkosten) door een mail naar dehorizonvreter@gmail.com.
Verder plaatste ik op Sweek weer een verhaal 'uit de oude doos'. Ik schreef 'Wraak' in 2000, gebaseerd op een eerste versie van het eind van mijn middelbare school-periode. Het bevat reuzenroggen in de atmosfeer van een gasplaneet en een karakter dat zo komt weggelopen uit Moby Dick ...

Ik mocht de afgelopen maanden ook weer aan een paar leuke interviews meewerken. In het Godijn Publishing Boekencafé verscheen om te beginnen het tweede deel van een interview  over mijn eerste SF bundel 'Conquistador', de thema's van de verhalen daarin en ook de Klimaatbundel waar ik met veel andere schrijvers samen aan werk!
Nakita P Veltman van boekenblog Nakita's Library vroeg mij het hemd van het lijf, over hoe ik begon met schrijven, welk boek mijn favoriet is, waarom ik van lezen houd en hoe sommige projecten van me tot stand kwamen ...
Ik was in Augustus schrijver van de maand op de boekenblog 'Bookstamel'. Daarbij hoorde ook een interview. Waar haal ik mijn inspiratie vandaan, schrijf ik liever romans of korte verhalen, welke schrijvers zijn mijn helden, wat vind ik zelf mijn beste boek en meer lees je op de blog!
Het tweede 'Maccazine' kwam online - het tijdschrift van Uitgeverij Macc. In dit nummer meer over de reeks 'Castlefest Kronieken' en een artikel van mijn hand over dinosaurussen, waarom die mij zo fascineren en welke rol ze spelen in mijn verhalen.
Op Fantasy-schrijven verscheen tenslotte mijn nieuwe essay'Terug naar de speeltuin van de verbeelding: the New Pulp'. Pulp heeft een slechte naam gekregen, maar ik geniet van de kleurrijke verhalen, ongeremde fantasie en spannende actie van die verhalen. En daarin blijk ik niet de enige!

Er kwam al een eerste recensie van 'De gevonden wereld' online van de hand van Ferry Visser en hij vindt het een geslaagd eerbetoon aan Arthur Conan Doyle! 'Omdat de spanningsboog hoog ligt is het erg meeslepend. De schrijver slaagt er in om op de juiste manier met een uitstekende filmische afwisseling de aandacht van de lezer vast te houden. De sterke beeldende schrijfstijl draagt hier ook aan bij, want dit zorgt er voor dat de lezer het verhaal als een film voor zich ziet.'

Mijn SF-roman 'De afvallige ster' viel in de smaak bij recensente Tazzy Jeninga. Ze gaf hem zelfs vijf sterren!'Het is ontzettend gaaf. Ik ben er trots op, dat dit van Hollandse bodem komt. Het is een Hollywoodfilm waardig! Deze science fiction kan ik iedereen aanraden. Bomvol spanning en misschien ook herkenbare dingen.' 
Ook Biblion was over het boek te spreken. 'Een korte SF-roman van de auteur die eerder onder meer SF-verhalenbundels en het fantasytweeluik 'De Krakenvorst' publiceerde ... Een traditioneel, goed verteld sciencefictionverhaal.'
Ook de recensie van 'De afvallige ster' van Paul van Leeuwenkamp uit Fantastische Vertellingen verscheen op Hebban, met als titel 'Johan Klein Haneveld op lichtsnelheid'. 
Mijn bundel 'Het teken in de lucht' werd niet vergeten! Een nieuwe recensie verscheen op Goodreads.'Johan Klein Haneveld schrijft zeer vlot, zeer leesbaar en houdt het toegankelijk genoeg ... Deze bundel bevat ook genoeg variatie ... Lang verhaal kort: een aanrader, wat mij betreft. Deze bundel helpt om Nederlands(talig)e SFF wat beter op de kaart te zetten.' Let op, de recensie bevat wel spoilers! 
De recensie van Paul van Leeuwenkamp over dit boek kwam op Hebban, met de titel: 'Net geen Nederlandse Foundation-trilogie'. 
Op boekenblog Bookstamel verscheen een bespreking van 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga'.'Wat ik mooi vond aan het boek is dat elk personage in het verhaal meer over zich zelf ontdekt. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het met de personages gaat aflopen en of ze hun doel zullen gaan bereiken.'

In een recensie van de bundel 'Onthullingen' werd ook mijn verhaal 'Grafplaneet' wordt genoemd! ‘Dat Johan Klein Haneveld korte verhalen kan schrijven wist ik al door zijn eerdere bundel Conquistador. Hij timmert hard aan de weg als Prins van de science fiction. Ik zie hem nog wel eens King of SF worden. Heerlijk verhaal weer in een voor hem vertrouwd genre.'

De afgelopen maanden heb ik ook weer veel kunnen schrijven. Samen met Theo Barkel werk ik aan 'De quantumdetectives'- een futuristische thriller, met actie, horror, humor en ook een beetje actualiteit. Ondertussen hebben we al 49.980 woorden geschreven, dus we naderen ons doel van ongeveer 60.000 woorden. 
Maar ik heb ook enkele korte verhalen kunnen schrijven. Ik ben namelijk gevraagd om mee te werken aan een leuk nieuw project uit de koker van Mike Jansen. Daarvoor produceerde ik een verhaal van 2150 woorden, over een donkere wereld, een wetenschapper die spontaan ontploft en een zombiemammoet.
Ik schreef nog een ander horrorverhaal (4.456 woorden). Het begint onschuldig, met een steentje dat tegen de schoen van de hoofdpersoon aanrolt, zodat hij het weer wegschopt. Maar zo onschuldig eindigt het natuurlijk niet ...
Mijn nieuwste verhaal (3463 woorden) was  voor de bundel met klimaatverhalen die ik samenstel voor Uitgeverij Macc. In dit verhaal probeerde ik fantasy en SF met elkaar te vermengen en koos ik voor een ongebruikelijke hoofdpersoon.

Op 7 september komt mijn volgende boek uit, mijn novelle 'Plastic vriend'. Dit is een zogenoemd 'Godijntje', de tweede in een serie mini-romans van Uitgeverij Godijn. 'Plastic vriend' is een ziltpunkverhaal. In het overstroomde Nederland leven mensen op vlotten en vissen naar plastic dat ze in hun 3D-printers gebruiken. Een van hen stuit echter op een uitzonderlijk voorwerp en dat wordt het begin van een bijzondere vriendschap. De royalty's van dit boek gaan naar de Plastic Soup Foundation, ter bestrijding van de plasticvervuiling in de oceanen. Je kunt het alvast bestellen via de website van Godijn, dan krijg je na 7 september een gesigneerd exemplaar toegestuurd.
In november zal vervolgens mijn boek 'IJsbrekers' verschijnen, het vijfde deel van de reeks 'De zwijgende aarde'. De cover kwam afgelopen maand online. Ik ben er erg trots op. Waarschijnlijk komt er een officiële boekpresentatie waarin alle vijf de delen aan de lezers worden voorgesteld!




Daarnaast komt binnenkort het 51e nummer uit van Fantastische Vertellingen. In dit nummer geen verhaal van mijn hand, maar wel twee recensies, een essay over de kenmerken van geslaagde sciencefiction en drie strips van mijn nieuwe reeks 'Schrijversperikelen'. Je kunt het nummer hier bestellen. Leuk om te melden is dat mijn SF-verhaal 'De dans van de inktvissen' en mijn gedicht 'Oordeel' worden geplaatst in Fantastische Vertellingen nr 53 (maart 2020). In nr 54 verschijnt mijn SF-verhaal 'Ecosysteem'. Bij beide verhalen komt ook een illustratie van mijn hand! Als je een abonnement neemt hoef je niets te missen.
In september verschijnt de Engelstalige bundel 'Dreamtime damsels & fatal femmes' - daarvoor mocht ik mijn verhaal 'Sacrificed to the dragon' aanleveren. Ik hou jullie op de hoogte, ook over de bestelinformatie! 
Verder bleek mijn verhaal 'De gele veeg' te zijn geselecteerd voor de nieuwe 'Edge.Zero'-bundel! Daar ben ik ook heel erg trots op!

Plastic vriend verschenen, verhaal in EdgeZero en IJsbrekers te bestellen

$
0
0
Het was weer een paar keer groot feest in huize Klein Haneveld de afgelopen twee maanden.
Ik kreeg bijvoorbeeld van Jasper Polane van Uitgeverij Quasis mijn exemplaren overhandigd van 'IJsbrekers', mijn spannende SF-roman die zich afspeelt in het universum van 'De zwijgende aarde'. Het was voor mij een grote eer te mogen meewerken met zo'n mooi project. Officieel verschijnt 'IJsbrekers' begin november, maar via de website van de uitgever is het boek alvast te bestellen! Wouter van Gorp las alvast de eerste drie delen van de reeks en zijn bevindingen kun je lezen op zijn blog.
Maar dat was niet het eerste feestje! Op 7 september verscheen namelijk mijn novelle 'Plastic vriend' in de reeks 'Godijntjes' van Uitgeverij Godijn. Ik kreeg mijn eerste exemplaar aangereikt op de inspirerende en gezellige schrijversdag van Uitgeverij Godijn. Een moment om trots op te zijn. 'Plastic vriend' is een Ziltpunkverhaal, dat wil zeggen dat het gaat over het toekomstige Nederland dat is veranderd door de klimaatverandering maar waar mensen nog altijd proberen iets van hun leven te maken. De royalty's doneer ik aan de Plastic Soup Foundation om te helpen het plastic in de oceanen te bestrijden. Je kunt het boekje bestellen op de site van Godijn Publishing.

Het is ook altijd leuk als de nieuwste editie van Fantastische Vertellingen verschijnt. Nummer 51 verscheen eind augustus, vol verhalen, illustraties, recensies en ingezonden brieen. Van mijn hand stonden er twee recensies in, een essay ('Wat is goede science fiction?') en drie unieke stripjes uit mijn reeks 'Schrijversperikelen'! Het nummer is los te bestellen via https://shop.pr1ma.nl/fantastische-vertellingen-nr-51.html, maar een abonnement is natuurlijk aan te raden!
Op 3 oktober verscheen de Engelstalige bundel 'Dreamtime Damsels and Fatal Femmes', met mijn korte SF-verhaal 'Sacrificed to the Dragon'. Ik sta er in een internationaal gezelschap van schrijvers, en het was een grote eer hiervoor gevraagd te worden door Nils Visser.
Begin oktober kwam ook de nieuwe editie uit van HSF, het blad van de vereniging voor SF-liefhebbers NCSF. Dit was niet de verhaleneditie, maar een nummer met essays en verslagen. Hij bevat onder andere mijn column over de 'tweede gouden eeuw van de SF' die nu in elk geval in het Engelse taalgebied gaande is. Het is de bedoeling dat ik een terugkerende column ga schrijven voor de HSF. Jasper Polane schreef bovendien een stuk over de reeks 'De zwijgende aarde'. 
De nieuwe editie van EdgeZero, met de beste Nederlandstalige genreverhalen uit 2018 is ondertussen ook verschenen. Mijn horrorverhaal 'De gele veeg' is in de bundel opgenomen, iets waar ik erg trots op ben. Je kunt de papieren editie bestellen via Amazon: https://www.amazon.de/gp/product/9493096025 of een gratis ebook of pdf downloaden: https://www.smashwords.com/books/view/985954.

Op het internet was ik ook te vinden. Zo verscheen op Modern Myths eind september mijn nieuwe top 5, dit keer over verhalenbundels. Ik kon het alleen niet bij vijf bundels houden! Korte verhalen en het fantastische genre gaan namelijk prima samen. In mijn lijst vind je bundels van Nederlandse en van Engelstalige auteurs, bundels rond een thema en bundels van één schrijver. Voor ieder wat wils, dus.
Het derde Maccazine kwam trouwens ook online. Voor deze editie had ik de eer auteur Theo Barkel te interviewen over zijn Shadajaëlboeken. Dat ging echter niet helemaal zoals gepland ... Je leest het in deze speciale Halloweeneditie ... Net als een kort verhaal van Tais Teng uit zijn nieuwe verhalenbundel!

Mijn nieuwe boek 'Plastic vriend' werd ondertussen enthousiast ontvangen door Ferry Visser. Hij vond het een aangename kennismaking met het Ziltpunk-genre! ‘Voor alle lezers die een prachtig verhaal willen lezen over vriendschap, individualiteit en vrijheid is deze novelle een absolute aanrader. Daarnaast is het vanwege de gelaagdheid ook een uitermate geschikte aanrader voor literaire lezers die met verbeeldingsliteratuur kennis willen maken.'
Het Godijntje kreeg ook een mooie recensie op Connie’s Boekenblog: ‘Zonder moeite trekt de auteur je de 22e eeuw in en geeft hij een beeld van hoe het er hier dan uit zou kunnen zien ... Het is heel inventief wat de auteur allemaal bedacht heeft vooral omdat het heel reëel overkomt en dus een mogelijk toekomstbeeld schetst. Een beeld waar je niet echt op zit te wachten maar dat wel laat zien hoe inventief mensen kunnen zijn wanneer ze dat echt willen.'
Tazzy Jeninga van Ik hou van horror, fantasy en spanning gaf ‘Plastic vriend’ 4,5 sterren! Ze schrijft: ‘Het is een boek over echte vriendschap, overleven en geloof in het goede. Hoe kun je de wereld redden, van de mensheid? Een verhaal van ongeveer 100 bladzijden, dat je aan het denken zet.’
Ook Joost Uitdehaag was positief: ‘Dit korte en lichtvoetige verhaal gaat over vriendschap tussen mens en machine in een wereld die aan het herstellen is van een klimaatapocalyps. Ondanks de setting blijft het optimistisch en daarom verwarmt het je hart.’
Jos Lexmond las 'Plastic vriend'voor het NCSF. Hij schrijft: ‘Johan Klein Haneveld heeft ... ook zijn intrede gedaan in het ziltpunk universum, maar heeft hiermee zijn eigen universum geschapen. Zijn verhaal is serieuzer, kleiner en realistischer ... Leuk verhaal. Ik wil er verder niets over vertellen, Gewoon zelf aanschaffen en ontdekken. Voor de prijs hoef je dat niet te laten.’
Een volgende recensie kwam van Conny van Conniesboekies: 'Een verhaal wat goed in elkaar zit, een goede spannende opbouw heeft en een mooi eind. Het leest prettig weg en is door deze schrijfstijl geschikt voor jongeren en oudere lezers ... De schrijver is zelf ook zeer betrokken bij het onderwerp wat het verhaal sterker maakt. Zeker de hoop die in het verhaal steekt geeft de lezer moed.'
Ook de Biblionrecensie was positief: 'Mooi, herkenbaar verhaal.’ Je kunt hem lezen op Bol.

Lezers bleven daarnaast enthousiast over mijn boek 'De gevonden wereld', deel 5 van de Castlefest Kronieken, waarover ik vertelde in mijn vorige tweemaandelijkse update: 'Leuk voor Jurassic Park fans.' en 'Ik vond het een leuk en spannend boek. Mooi geschreven met humor en de schrijvers van Macc doen ook weer mee.'
Leesclub De Perfecte Buren plaatste een recensie van de bundel 28 blauwe violen. De recensent noemt ook mijn verhaal ‘Droomboot’.‘Dit verhaal is er typisch een van Klein Haneveld. Fantasievol en keurig geschreven. Wat ik mooi vond is dat dit verhaal een knappe weerspiegeling van illusie en werkelijkheid liet zien.’
Op 'Saskia in de boekenhemel' schreef Saskia Jacobs-Labree een recensie van mijn SF-roman 'De afvallige ster'. Ze is enthousiast: 'De wereld van De Afvallige Ster is bijzonder mooi weergegeven en net als in zijn eerdere boeken slaagt Klein Haneveld erin om een levendig en levensecht universum te scheppen. Zijn gedetailleerde beschrijvingen brengen je dichtbij de bewoners, hun technologie en hun natuur en je waant je werkelijk in de fraaie door de schrijver gecreëerde wereld.'
Ook van mijn novelle 'Acmala' verscheen de Biblionrecensie (te lezen op Bol).  'Een redelijk spannend verhaal voor de geoefende lezer.'
Op Goodreads kwam een nieuwe lezersreactie te staan bij 'Het teken in de lucht':'In elk verhaal komt een aspect van het leven naar voren dat door ons mensen als negatief wordt gezien, maar bij alle verhalen gloort er uiteindelijk hoop. Dat is een van de dingen die mij zo van dit boek heeft laten genieten.' Dat is inderdaad de kern van het boek!
Schrijfcollega Joke Adam las mijn boeken 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga' en 'De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon' en was enthousiast. 'Het tweeluik wordt vergeleken met Game of Thrones maar doet het volgens mij toch op enkele punten een stuk beter: maar drie karakters om te volgen, een verhaal dat ergens naartoe gaat én af en toe eens hoopgevend is ... Een tikje prekerig misschien maar dat is dan ook het enige minpuntje. Sowieso een aanrader dus!'
Ten slotte werd mijn eerste verhalenbundel 'Conquistador'gelezen door Tim uit België. 'Johan Klein Haneveld zit vol ideeën voor allerlei verhalen, of het nu zachte of harde SF betreft, wat op zich alleen maar toegejuicht kan worden.' Er was  genoeg om van te genieten, zo blijkt: 'Verhalen die ik goed vond, o.a.: 'Zelfmoordenaar', 'Conquistador' en 'De klim' (beste in de bundel, m.i., en totaal anders qua stijl, iets gerijpter, zou ik zeggen).'

Gelukkig had ik naast het feesten ook weer tijd om te schrijven. Theo Barkel en ik zetten de laatste punt achter het boek dat we gezamenlijk schreven, 'De quantumdetectives'. Het werd in totaal 60034 woorden. Volgens de proeflezers was het spannend, origineel en moeilijk weg te leggen. Voor ons allebei was het trouwens een bijzondere ervaring om samen een boek te schrijven. Maar het is zeker iets dat we nog een keer willen doen, want dit smaakte naar meer.
Toen we met dat project klaar waren, ging ik snel verder met mijn eigen roman 'Hoeder van de vulkaan'. Ik was namelijk op driekwart gekomen. Het kostte me gelukkig weinig moeite om op gang te komen. Het manuscript werd uiteindelijk 76.821 woorden lang. Ik ben erg trots op het verhaal, waarbij ik me flink had uitgedaagd in vorm (tweede persoon) en onderwerpskeuze (een postapocalyptische fantasywereld) ... Het ligt nu bij de proeflezers. Het is de bedoeling dat 'Hoeder van de vulkaan' in september 2020 gaat uitkomen bij Godijn Publishing. Het zal op Elfia in Arcen gepresenteerd worden!
Tussendoor schreef ik een  kort verhaal (3042 woorden). Het was weer een uitdaging voor me, want het ging over sport ...
Ik heb ook een middag doorgebracht bij Anthonie Holslag om met hem te brainstormen over de roman die wij samen willen schrijven. We hebben een richting bepaald en een werktitel gekozen: ‘Het plafond van Fermi’. En ja, het wordt een SF-roman - over een wereld die heel anders is dan de onze!
Verder werk ik hard aan de klimaatbundel ‘Voorbij de storm’ die volgend jaar uitkomt bij Macc. Ik heb de meeste verhalen ondertussen ontvangen - en ik ben deze week begonnen ze te redigeren. Het niveau ligt hoog en ik ben blij met de diversiteit! De bundel zal uiteindelijk 25 verhalen gaan bevatten. Van Ziltpunk tot verhalen die zich morgen zouden kunnen afspelen, van ‘far future SF’ tot fantasy, van indringende introspectie tot heftige actie en zelfs een scheut horror. Komende week zal ik de verhalen terugsturen naar de auteurs met mijn opmerkingen erbij.

De afgelopen maanden was ik ook weer een paar keer op stap om mijn boeken te verkopen. Op 31 augustus ging ik met Uitgeverij Macc naar Breskens voor het Fantasea-festival. De locatie was mooi, de zon scheen en de sfeer zat er goed in. Aan het einde stak de wind op, maar daarvoor kon ik al een paar mensen blij maken met mijn boeken.
Op 22 september reisde ik af naar Arcen voor fantasyfestival Elfia, waar ik bij Godijn Publishing in de kraam stond. Het weer was mooi, achter de kraam was het gezellig, prachtige cosplay en ik heb mensen blij gemaakt met ‘Plastic vriend’ en ‘Het teken in de lucht’. En er waren pannenkoeken!
In het weekeinde van 26 en 27 oktober stond ik op Fantasyfest in Rijswijk. Zaterdag stond ik in de kraam bij Uitgeverij Macc, zondag stond ik bij Godijn Publishing. Beide dagen waren heel gezellig! Veel gepraat met lezers en andere schrijvers en genoten van de Halloweensfeer. Ik was wat moe, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een feestje!

Over twee maanden volgt weer een nieuwe update over mijn schrijfbelevenissen. Tegen die tijd zal er weer voldoende te melden zijn, want niet alleen is 'IJsbrekers' dan officieel verschenen, maar ook 'De quantumdetectives' staat op de planning voor december! De bundel '18 x Verloren zielen' komt uit, met daarin mijn verhaal 'Het zwarte veld'. Daarnaast is mijn kerstverhaal 'Gevallen engel' geaccepteerd voor publicatie in de volgende editie van HSF en verschijnt in december de bundel 'Eindtijden in de polder', geïnspireerd door de 'Night Land' verhalen van William Hope Hodgson, waarvoor ik ook twee verhalen heb opgestuurd ... Verder zal ik op de Midwinterfair op het Archeon staan met mijn boeken in de kraam van Godijn Publishing. Er valt dus weer genoeg te beleven!

De quantumdetectives, gepubliceerde verhalen en andere schrijfavonturen

$
0
0
Het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden was wel het verschijnen van mijn vijftiende boek: 'De Quantumdetectives’. Dit boek is extra bijzonder omdat ik het heb geschreven samen met Theo Barkel. In deze spannende SF-thriller die zich afspeelt in het najaar van 2035 vinden bouwlieden tijdens restauratiewerkzaamheden een lijk, ingemetseld in de muur van een tientallen jaren oud flatgebouw. De politie denkt in de eerste instantie aan maffiapraktijken, totdat de patholoog tijdens de autopsie een heel bijzondere ontdekking doet. Je kunt het boek bestellen bij elke (online) boekwinkel en bij de uitgever. Het boek staat ondertussen op Goodreads en op Hebban. Dus je kunt aangeven dat je mijn boek wilt lezen en eventueel een recensie plaatsen!
In mijn vorige tweemaandelijkse update schreef ik al dat ik de auteursexemplaren van mijn roman 'IJsbrekers' had ontvangen. In november verscheen deze roman, deel van de reeks 'De zwijgende aarde' officieel! Je kunt het boek bestellen bij elke (online) boekwinkel en op de site van de uitgever. Op 8 december was in Leiden een feestje ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Quasis! Deel van het programma was de presentatie van de boeken van ‘De zwijgende aarde’. Ik mocht iets voorlezen uit mijn SF-roman ‘IJsbrekers’. En daarna signeren.
Op 30 november toog ik naar Amersfoort voor de presentatie van de bundels ‘22 groene kevers’ en ‘18 verloren zielen’, de twee nieuwste bundels in het cijferproject van Godijn Publishing. Mijn horrorverhaal ‘Het zwarte veld’ is het openingsverhaal van de laatste. In het verhaal komt de hoofdpersoon op een veld waar vreemde planten groeien. Hij denkt dat het een droom is, maar de keuzes die hij maakt blijken ook in het echte leven door te werken. Je kunt de bundel bestellen bij de uitgever.
Het nieuwste nummer van Fantastische Vertellingen kwam begin december uit. Gedrukt op mooi glanzend papier, en met bijdrages van Marcel Ozymantra, Eowen Valk, Frank Roger en Paul van Leeuwenkamp - mooi werk van Remco Meisner! Van mij staan er drie boekbesprekingen in, een unieke aflevering van mijn webcomic 'Schrijversperikelen' en een ingezonden brief ... Te bestellen op de website van Fantastische Vertellingen!
Op Fantasize verscheen mijn korte verhaal 'Kwantumzelf Inc'. Als je advies vraagt van je zelf uit alternatieve universa kan dat wel eens niet zijn wat je verwacht ...  Op de blog van Tazzy Jeninga publiceerde ik een nieuw horrorverhaal 'Steen des aanstoots'. Een man voelt een steentje tegen zijn schoen tikken en schopt het weg. Even later rolt een iets groter steentje op hem af ...
Een andere mijlpaal was de publicatie van mijn verhaal ‘Gevallen engel’ in de nieuwste HSF, het tijdschrift van de NCSF. In mijn dystopische kerstverhaal stort een gevleugelde man neer op Aarde. Ik ben er trots op in dit tijdschrift te verschijnen, in het gezelschap niemand minder dan Floris Kleijne, Tais Teng, Marcel Ozymantra en Frank Roger.

Ik was in december schrijver van de maand op de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning' van Tazzy Jeninga. In mijn eerste bijdrage schreef ik over de reeks 'De zwijgende aarde' en hoe die tot stand is gekomen, met een voorpublicatie van mijn roman 'IJsbrekers', waarbij twee zeemeermannen onder het ijs van Europa een schokkende ontdekking doen ... Verder schreef ik een stukje over hoe het was om samen met Theo Barkel een boek te schrijven, gecombineerd met een voorpublicatie uit 'De quantumdetectives', waarin rechercheur Nadine Sanders bij een zaak betrokken raakt die al snel behoorlijk bizar zal worden ...  Tenslotte leek het me een goed idee in een blogbericht vooruit te kijken naar 2020 en zelfs naar 2021. Wat kunnen jullie allemaal aan boeken van me verwachten? Onder andere 'Ruisreizigers', 'Voorbij de storm', 'Hoeder van de vulkaan', 'De groene toren' en nog veel meer ...
Als je nog nooit eerder sciencefiction hebt gelezen maar je wilt het toch wel eens proberen, waar begin je dan? Heel wat schrijvers gaan er immers vanuit dat je van SF houdt en belangrijke concepten en ideeën al kent. Voor Modern Myths schreef ik een 'Top 5 SF-boeken voor beginners'. Met tips om daarna verder te lezen.

Samen met Elly Godijn heb ik me gebogen over de verhalen uit de longlist van de wedstrijd ‘Zonderlingen’. We kwamen bij elkaar om te bepalen wie er in de bundel komen en wie de wedstrijd winnen. Intensief overleg kwam eraan te pas, maar er staat een lijst waar we als jury trots op zijn. De bundel 'Zonderlingen' verschijnt op het Fantasy/Sci Fi Arnhem-event op 7 maart. Dan wordt ook bekend wie de bijbehorende award wint.
Mijn volgende boek zal trouwens op hetzelfde evenement verschijnen, namelijk mijn bundel verontrustende verhalen 'Ruisreizigers'. De cover daarvan is van de hand van mijn goede vriend Cornell Göksu, die ook de covers van mijn eerdere bundels 'Conquistador' en 'Het teken in de lucht' tekende. Ik ben er erg trots op. 'Ruisreizigers' staat al in de voorjaarsbrochure van Uitgeverij Godijn Publishing en je kunt de bundel al reserveren via de webshop www.godijnpublishing.nl.
Ik begon eind november na anderhalve maand niet te hebben geschreven aan mijn volgende project: 'Scherven vol ogen' - een SF/horror-verhaal. Het speelt zich af in Nederland rond het jaar 2080, wanneer de meeste Hollanders in vluchtelingenkampen wonen omdat het halve land onder water staat en grote bedrijven de dienst uitmaken. Hoofdpersoon Jennifer raakt haar baan kwijt en dreigt op straat te komen staan. Het nieuwe instituut 'Perfect' biedt aan mensen gegarandeerd nuttig te maken voor werkgevers. Jennifer gaat op hun aanbod in, maar dat had ze misschien beter niet kunnen doen. Ik heb ondertussen vijf hoofdstukken geschreven en de teller staat op 29.741 woorden.
Natuurlijk werk ik ook nog hard aan de klimaatbundel 'Voorbij de storm'. Ik heb alle verhalen ontvangen en heb ze zelf geredigeerd en teruggezonden naar de auteurs. De eerste definitieve versies van de verhalen druppelen ook al binnen. Het wordt een heel diverse bundel kan ik al wel zeggen! Ondertussen begint zich ook al een mooie indeling van de bundel af te tekenen ... Van realistische toekomstbeelden via verhalen over de menselijke natuur naar hoopgevende scenario's en fantastische vluchten van de verbeelding. De bundel verschijnt in juni of juli en de opbrengsten gaan naar een klimaatgerelateerd goed doel.

De eerste recensie van 'IJsbrekers verscheen in Fantastische Vertellingen. De recensent was enthousiast: ‘Johan Klein Haneveld is de hedendaagse Asimov .... IJsbrekers toont dat hij zich stap voor stap ontwikkelt tot een steeds betere romanschrijver ... IJsbrekers sluit een opmerkelijke reeks heel mooi af.’
Jos Lexmond las de roman voor het NCSF en bleek positief: 'Een spannend verhaal dat alle kanten uitkan en dat eindigt in een verrassing die zomaar een aanzet zou kunnen zijn tot een nieuw en zelfs groter verhaal. Als je nog steeds niet bent begonnen aan deze reeks… schaam je en pak snel ‘Revolte’ van Jorrit de Klerk ter hand. De andere vier volgen dan automatisch.'
Nog steeds ontdekken lezers mijn SF-bundel ‘Het teken in de lucht’. Op Hebban verscheen een nieuwe lezersreactie: ‘Wat ik zeer positief vond, is dat de vrouwen in deze verhalen eindelijk echt de gelijken zijn van de mannen. Laten we hopen dat dit geen “fiction” is, binnen afzienbare tijd. De verhalen duiden ook op een groot milieubewustzijn van de schrijver. Verder zorgt de vlotte schrijfstijl voor een paar aangename leesuurtjes.’
Op Modern Myths verscheen een recensie van mijn ziltpunknovelle ‘Plastic Vriend’. De recensent is vooral enthousiast over de rijke wereld die ik voor het verhaal heb gebouwd. ‘Er zitten veel ideeën in over de consequenties van klimaatverandering en de maatschappij die kan ontstaan als we daar niets aan doen ... Er zitten heel veel ideeën in dit boekje over sociaal maatschappelijke kwesties en technologie, terwijl er een waarschuwing over de toekomst wordt gegeven.’
Er kwam ook een nieuwe recensie online voor mijn fantasyroman 'De Krakenvorst, boek 1: Keruga': 'Keruga is een prettig geschreven boek, dus ideaal voor de stukjes die ik moest reizen ... Het was erg verfrissend om te lezen. Het is uniek. Zeker met rassen zoals de Wurg en Fanarg.'

Wat evenementen betrof was het de afgelopen twee maanden rustig. Wel stond ik op zaterdag 7 december met mijn collega's van Godijn Publishing op de Midwinter Fair in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het Archeon is een mooie locatie en we stonden ook nog eens dicht bij tweedehands boeken en mooie muziek. Ik heb weer genoten van alle contacten!
Op 25 januari is er weer een Boek10-dag van Godijn Publishing waar tien auteurs hun boek presenteren. Ik ga er ook heen, want aan deze dag is altijd een schrijfwedstrijd gekoppeld.  Mijn verhaal ‘Het breukvlak’ staat op de longlist voor de nieuwste wedstrijd ‘Olifanten dansen op het ijs’. Op de Boek10-dag krijg ik te horen of het in de bundel komt!
Ook leuk is dat mijn twee verhalen 'Het paradijs gevonden' en 'Doggerland' op de lijst staan met geselecteerde werken voor de bundel 'Eindtijden in de polder'. Deze bundel met verhalen van Nederlandstalige auteurs geïnspireerd door de verhalen van William Hope Hodgson verschijnt waarschijnlijk begin januari. In mijn volgende tweemaandelijkse bericht lezen jullie er vast meer over!
Viewing all 371 articles
Browse latest View live